Indre fred


«Har du noen gang følelsen …?
Får du noen gang følelsen
av at du lever på terskelen
av ren mulighet?
At du er selve livet,
og kraften som skaper galakser
beveger seg gjennom deg?
Og du er den kraften?
Og hver tanke, hver følelse,
hver følelse, mer intens,
mer ubehagelig, mer skjør,
er i seg selv et uttrykk for den samme kraften?
At ingen tanke eller følelse er mot deg?
At du er stor nok til å holde det hele fast?
At du ikke er en person som blir bevisst,
heller ikke en søkende som søker det som søkere søker,
men bevisstheten selv som utgir seg for å være
en person som blir bevisst,
søker seg selv og gleder seg ved å søke?
At bølgen ikke kan deles fra havet?
At du er destinasjonen og opprinnelsen?
At kjærlighet er nærmere enn det neste åndedraget?
Og uendelig fred er din natur og fødselsrett?

Får du noen gang følelsen
av at du lever på terskelen
av ren mulighet?
Og alle underverkene i universet
allerede er dine?»
Jeff Foster

I dag kjenner jeg en slik indre ro og fred. Det er som alt det som har vært turbulent og vanskelig er borte og livet fremstår mye enklere og mer i harmoni. De tunge energiene som jeg har kjent på over tid har forlatt meg. Hjertet mitt er fylt av fred og takknemlighet. Selv om det stormer og er uro rundt meg, eier jeg denne uforklarlige roen. En ro som er bortenfor å kunne beskrives. Det eneste ordet som er tilnærmet dekkende er en dyp indre kjærlighet som fyller alt, og alle rundt meg og i meg.

«Vi kan bare bidra til å gjøre våre liv og vår verden mer fredelig, når vi selv føler fred. Fred finnes allerede inne i hver av oss, hvis vi bare tillater oss å føle dens lindring. Trygghet begynner når vi slutter å tenke på hvor langt vi må gå, eller hvor tung veien har vært, og bare lar oss føle fred. Trygghet gir oss styrke til å fortsette å prøve og fortsette å gå langs stien som vi vet er riktig for våre liv.»
Robert Alan Silverstein

Eckhart Tolle er en tenker som er svært opptatt av indre fred. Han har skrevet en bok som jeg er veldig glad i. Den heter «Lev her og nå.»

Fred er en av de viktigste menneskelige erfaringene som finnes. Har vi ikke fred, så er vi ikke i stand til å sette pris på alt annet vi har heller. Da  er vi ikke engang i stand til å gjenkjenne det gode i livet fordi vi ikke har anerkjent det gode som lever inne i oss.

Indre fred er ikke å døyve uro som angst, frykt, sinne, bitterhet eller bekymring med alkohol eller andre stimulerernde midler. Eller vi demper trettheten vi opplever på samme måte, og tror at det er fred vi har funnet når vi fyller oss med kunstige midler for å få sove. Hvor lett bedrar vi ikke oss selv gjennom slike og andre ytre stimuli.

«Ingenting kan gi deg fred, annet enn deg selv.»
Ralph Waldo Emerson

Men denne lettelsen varer ikke lenge. Uroen er der fortsatt, fordi fred ikke er bevisstløshet. Fred er en tilstand av å kjenne oss levende. Den kommer når vi blir mer bevisste, snarere enn mindre bevisste. Vi trenger å være klar over hva slags tanker som går gjennom hodet vårt.

Indre fred  er dypere enn lykke. Den er immun mot oppturer og nedturer, Det er derfor fred er så avgjørende for hvordan vi har det med oss selv. Ingen går gjennom livet uten å møte ulike opplevelser som kan svinge fra å være  inspirerende til den dypeste fortvilelse. Når en vi er nær, dør, eller vi har et helseproblem, eller vi mister noe vi er glad i, føler vi oss absolutt  ikke lykkelige. Men trenger vi å føle absolutt fortvilelse? Trenger vi å føle oss helt knust? Når vi har fred med vårt indre, vil slike opplevelser bli mindre krevende følelsesmessig. Fordi vi har  en ro som ikke er berørt av det som skjer rundt oss, og har en aksept og en forståelse for det som skjer.

Altfor ofte er det noe som ikke har skjedd ennå, eller noe som har skjedd allerede, som ser ut til å hindre den indre freden vår. Det er den jobben vi ikke har fått eller jobben vi mistet. Det er barnet vi ikke har hatt eller barnet vi pleide å være. Men til syvende og sist er det  sinnet vårt som holder oss borte fra fred, spesielt de tankene vi repeterer igjen og igjen.

Empati
«Empati er en iboende fysiske eller mental makt til  å resonere
Med andres følelser
Når vi møter noen som er gledesfylt, smiler vi
Når vi bevitner noen i smerte, lider vi
I resonans med hans eller hennes lidelse.»
Matthieu Ricard

Ofte ser vi ikke nåtidens her og nå. Det fører til et konstant stress. Den eneste løsningen er bevissthet, bevissthet om at stemmen i hodet bare er tanker som gjenntar seg selv.

Ikke bare fjerner sinnet seg bort fra roen her og nå , det dømmer og tolker situasjonen, ofte negativt.

Det er ikke de ytre omstendighetene som gjør oss ulykkelige, men det vi forteller oss selv om disse forholdene. Med andre ord, tankene våre gjør oss ulykkelige. Når vi endrer denne vanen, vil vi slutte å motsette oss det som skjer. Vi kan bli venner med her og nå og finne en åpning inn til hjertets dyp. Da blir vi venner med livet selv, og med erfaringene som møter oss overalt. Da er vi også istand til å se skjønnheten som omgir oss midt i smerten, i gleden som fyller oss, fordi det vi ser, griper oss selv om vi kjenner sorg og savn over noe vi har mistet.

«Vi helbredes
Når vi blir oppmuntret til å velge vår egen helbredelses vei.
Når vi skaper en visjon for hvordan vi vil at livet skal være.
Når vi tar små og sikre skritt mot visjonen vår.
Når vi slutter fred med fortiden.
Når vi endelig forstår at egenomsorg er hemmeligheten for vår helbredelse.»

Det er en intelligens som følger livets bevegelser, som går langt utover den begrensede intelligensen til vårt tenkende sinn. Det er hjertets stemme. Når vi begynner å stole på denne stemmen og livet i seg selv, først da opplever vi fred. Vi er ikke lenger skilt fra den intelligensen som livet utfolder seg fra. Vi prøver ikke lenger å gå et annet sted, eller finne noe som mangler.

Fred kommer fra tillit til livets magi og store under. Fred kommer fra å være på linje med her og nå. Uansett hvor vi er, føler vi at vi er hjemme, fordi vi er hjemme.

 «Det er ikke hva du har, eller hvem du er, eller hvor du er, eller hva du gjør som gjør deg lykkelig eller ulykkelig. Det er hva du tenker på.»
Dale Carnegie

Når jeg klarer å stole på erfaringene jeg gjør meg og være åpen for det som da viser seg, har jeg oppdaget at opplevelsen skaper sin egen vei frem til å bli virkelig. Selv om det kan være vanskelig og smertefullt, er det en ekte god følelse i det jeg har oppnådd. Hjertet mitt opplever at det har gått rett, og målet kjennes sterkt og sant. Jeg har alltid når dette skjer en følelse av frihet, sikkerhet og at jeg er et helt menneske. Den indre opplevelsen min oppleves  som at jeg fylles med fred og kjærlighet.

«Som mennesker, ligger vår storhet ikke så mye i å kunne gjenskape verden … som i å være i stand til å gjenskape oss selv.»
Mohandas K. Gandhi

For meg handler det om:

Akseptere det som er
Det er så mye jeg ikke kan påvirke. Det jeg ikke kan forandre, det jeg ikke kan påvirke uansett hva, trenger ikke være en bekymring for meg.

Meditere
Meditasjon har forandret livet mitt. Bare lene meg tilbake, lukke øynene, og tømme sinnet for hver eneste tanke. Fokusere på tomheten. Det er fantastisk hva noen minutter med meditasjon kan gjøre. Fra å være ufokusert blir jeg fokusert på det som betyr noe for meg. Jeg får en indre fred som ikke kan beskrives, bare oppleves.

Tilbringe tid i naturen
Det er naturlig for oss mennesker å være i naturen. Det gir meg ro og jeg bare nyter synet, lydene, og freden.

Det er kraft i et smil
Når jeg ler eller smiler, skjer det noe interessant. Ikke bare skjer det noe på et kjemisk nivå for å få meg til å føle meg bedre, men det stopper også alt stress og negativitet fra å komme inn i psyken min. Et enkel smil kan gjøre en slik forskjell. Fred finner veien mye lettere til meg når jeg smiler.

Tenke utover meg selv
Hva jeg mener med dette er at mesteparten av tiden, bruker jeg  på mine egne problemer, ofte  så mye at jeg ikke lenger kan se skogen for bare trær. Derfor hjelper det å minne meg selv på hvor stor verden er.  Verden dreier seg ikke om mine problemer.

«Når du finner fred i deg selv, blir du den type person som kan leve i fred med andre.»
Freds Pilgrim

Bry meg om andre
Jeg vil aldri finne fred ved å være egoistisk og bare bekymre meg for mine egne behov og ønsker. Når jeg bryr meg om andre mennesker, kommer godheten til syne.  Når jeg hjelpe andre mennesker, slutter jeg å fokusere på mine såkalte problemer og innser at livet mitt ikke er så ille likevel.

Aldri miste håpet
Håp er noe jeg aldri har råd til å tape. Med håp har jeg alltid en vei mot fred. Når jeg er stresset og overveldet av livet, glemmer jeg å håpe. Jeg glemmer at solen alltid skinner etter en regnfull dag, og at det som gjør vondt bare er et hinder i veien. Jeg finner fred i å vite, dypt inne i hjertet, at alt snart vil være ok. Med håp, vet jeg at uansett hva som tilsynelatende er forferdelig, er det bare midlertidig og at livet snart vil være bedre.

«Hvis du leter etter indre fred fra omverdenen, vil du ikke komme til å få den. Den indre freden begynner med å se på deg selv fra innsiden. Forstå at alt som kommer til deg er hva du er. Alt fra venner til kjærester til jobben du får – det er alt en direkte refleksjon av hva du er på innsiden.»
Mary J. Blige

Være sterk i troen
Det er en grunn til at forskning har vist at mennesker som er dypt viet til sin tro har en høyere levealder og er mindre utsatt for å få sykdommer. Det er fordi de opplever mer indre ro, noe som er viktig for å øke kvaliteten på livet. Troen hjelper gjennom livets utallige viderverdigheter og gir meg stor fred.

«Du finner ikke fred ved å omorganisere omstendighetene i livet ditt, men ved å realisere hvem du er på det dypeste nivå.»
Eckhart Tolle

Fortsette å lære
Noe som gir mye stress i livet er å bekymre meg for ikke å ha alle svarene. Jeg trenger å akseptere at jeg ikke vet alt, og at jeg er åpen for læring. Livet er en reise som aldri slutter med å gi meg læring. Det gir fred og stor trygghet.

Leve i øyeblikket
Mesteparten av tiden, det jeg bekymrer meg for er relatert til noe enten i fortiden, eller noe som ikke har skjedd. Å leve i øyeblikket sletter alle slike tanker. Hvorfor bry meg om noe som har skjedd som aldri kan forandre seg?  Hvorfor bry meg om noe som jeg ikke engang er sikker på vil skje? Dette er grunnen til at i øyeblikket her og nå, finner jeg ekte indre fred. Her er det ingen problemer og ingen bekymringer. Det er bare stillhet, og det er innenfor denne stillheten jeg avdekker fred.

 «Ingenting skjer før du tar risikoen ved å få det til å skje. Gå for det!»
Roxana Jones

Fred er tilgjengelig som en opplevelse i deg og meg, akkurat nå. Det er opp til oss å velge. Den vil alltid oppleves bare ved valg.

For litt siden fant jeg denne herlige beskrivelsen av fred. Hvem som har skrevet den vet jeg ikke. Her er den i alle fall. Nyt den. Den sier alt som trenger å sies om indre fred.

«Vær på utkikk etter symptomer på indre fred. Hjertene til svært mange har allerede blitt utsatt for indre fred, og det er mulig at folk overalt kan få det i epidemiske proporsjoner. Dette kan utgjøre en alvorlig trussel mot det som har, inntil nå, vært en ganske stabil tilstand av konflikt i verden.

Noen tegn og symptomer på indre fred:
En tendens til å tenke og handle spontant fremfor frykt basert på tidligere erfaringer.
En umiskjennelig evne til å nyte hvert øyeblikk.
Et tap av interesse i å bedømme andre mennesker.
Et tap av interesse i å bedømme seg selv.
Et tap av interesse i å tolke andres handlinger.
Et tap av interesse i konflikter.
Et tap av evne til å bekymre seg. (Dette er et meget alvorlig symptom).
Hyppige, overveldende episoder av takknemlighet.
Tilfredse følelser av samhørighet med andre og naturen.
Hyppige anfall av smil.
En økende tendens til å la ting skje snarere enn å få dem til å skje.
En økt mottakelighet for kjærligheten fra andre så vel som den
ukontrollerbare trangen til å gi den videre.

Advarsel:
Hvis du har noen eller alle de ovennevnte symptomene, må du være oppmerksom på at din tilstand av indre fred kan være så langt fremskredet at den ikke kan kureres. Hvis du er utsatt for alle eller noen av disse symptomene, forbli eksponert bare på egen risiko.»

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..