Lykke er å akseptere det som er


«Instruksjoner for å leve et liv.
Hold plass i hjertet ditt for det du bare kan drømme om, det utenkelige, det ufattelige.
La deg overraske.
Vær oppmerksom.
Fortell om det.»

Mary Oliver

Jeg er overbevist om at det er viktig å ha et ønske om å si ja til det som skjer, at det skjer, i stedet for et nei og fornekte det. Å si nei betyr at jeg lukker døren inn til mitt indre, og kjemper imot og mister energi. Når jeg sier ja, åpner jeg opp for å våge å se og handle basert på det som skjer. For meg er det å akseptere virkeligheten slik den er. Uten en slik aksept kan jeg heller ikke være lykkelig.

Det kan høres ganske lett ut, men tro meg, det er det ikke.

«Lykke kan bare eksistere gjennom aksept.»

George Orwell

Det er lett å tro at jeg vil klare å kontrollere de uopprettelige delene av livet mitt, så vil jeg være lykkelig. Men slik er det ikke. Lykke er å godta det som er og gi slipp på det jeg ikke kan kontrollere.


«Vi kan ikke forandre noe før vi aksepterer det. Fordømmelse frigjør ikke, den undertrykker.»

Carl Jung

Så hvorfor er det så vanskelig å være lykkelig?

Fordi det ser lett ut, er det ofte vanskelig å lete i virkeligheten. Jeg ønsker at lykke skal fylle et tomrom i livet mitt, men vil ikke ta kampen og vanskelighetene som følger med det. Likevel fungerer smerte og kamp som en påminnelse om å slutte å påvirke omstendigheter utenfor min kontroll.

Det er selvfølgelig ingen vits i å prøve å påvirke noe som er utenfor min kontroll. Livet går sin gang, uansettt hvor mye jeg strever med å kontrollere det.

«Hvis du tror at den ytre omstendigheten er uunngåelig for historien din om livet ditt, så vil du sikkert leve på nåde fra det som skjer i livet ditt.»

Jan Frazier

Jeg er av den oppfatning at lykke er tilgjengelig for meg når tankene mine er i harmoni.

Det er hvordan jeg tenker som kommer i veien for å oppnå lykke. Alt annet er meningsløst dersom jeg ikke finner fred og tilfredshet i meg selv.

«Vi må gi slipp på livet vi har planlagt, for å akseptere det som venter på oss.»

Joseph Campbell

 Jeg er ansvarlig for problemene mine fordi jeg skaper dem gjennom det jeg tenker. Ingenting utenfor meg har betydning, utenom meningen jeg gir tankene.

«Betydningen du gir dine erfaringer vil alltid forandre hvordan du føler – og følelsene du føler, blir alltid kvaliteten på livet ditt.»

Tony Robbins

Men meningen kan være unøyaktig om jeg ser på den gjennom en forvrengt linse. For eksempel, om jeg har opplevd utroskap i en nær relasjon, kan den meningen jeg tilskriver fremtidige relasjoner, være basert på mangel på tillit. Dette er verken rett eller galt, men et aspekt av bildet jeg har dannet meg.

» Hjelper eller skader mønstrene dine deg? Det er viktig å huske at våre oppfatninger er kreative fra naturen – hvis vi definerer noe som negativt, er det budskapet hjernen mottar og reagerer på ved å skape en følelsesmessig tilstand for å styrke den virkeligheten.»

Tony Robbins

For å oppnå lykke må jeg se med nye øyne på det som skjer.

Psykoterapeut David Richo skriver om det vi ikke kan endre og lykken vi finner ved å omfavne det:

«Vi kan lære å akseptere livet på egne betingelser. Vi kan til og med finne dets vilkår tilfredsstillende. Vi trenger ikke å rette knyttnevene mot himmelen. Vi trenger ikke å kreve et fritak eller ta tilfluktssted i et trossystem som demper de kraftige slagene av virkeligheten ved å love et paradis uten dem. Vi kan lage et sunt og autentisk liv ved å si ja til livet akkurat som det er. Faktisk er veien vår «det som er.»

Kontrasten mellom gamle erfaringer og det jeg velger for fremtiden bidrar til å kaste lys over det jeg verdsetter mest og som vil være viktig for meg. Med andre ord vil jeg se etter pålitelighet i relasjoner ut fra den tenkte opplevelsen min. Faktisk kan jeg ha vært med på å skape en ubalansert relasjon. Jeg må aldri glemme at jeg har et eget ansvar for det som skjedde i fortiden.

Derfor er lærdommen at jeg må godta det som har vært og gi slipp på fordømming, sinne og hat ved å helbrede og tilgi meg selv og den andre i den tenkte relasjonen som gikk galt.

«Selvfølgelig er det ingen formel for suksess bortsett fra kanskje en ubetinget aksept av livet og hva det bringer.»

Arthur Rubinstein

Aksept kan være et forvirrende ord. Noe blir kalt «uakseptabelt» fordi det er klart dårlig på en eller annen måte.

Hvordan kan jeg akseptere noe som kan betraktes som «uakseptabelt»? Jeg tror svaret er å se på aksept som evnen til å utvikle en mer positiv eller mindre negativ holdning til noe, selv om det ikke er bra for meg eller ikke er etisk akseptabelt.

«Endre det foranderlige, aksepter det uforanderlige, og fjern deg fra det uakseptable.»

Denis Waitley

Med et bakteppe av aksept får jeg invitasjonen om å gi slipp på det jeg ikke kan kontrollere.

«Å endre rammen rundt det som har skjedd er forskjellen mellom å bli stadig skuffet og å være konsekvent fornøyd.»

Tony Robbins

I eksemplet om svik i en relasjon kan jeg ikke kontrollere andres handlinger.
Jeg kan ikke kontrollere om den andre vil returnere mine positive følelser.
Jeg kan ikke kontrollere om den andre vil være trofast mot meg.
Jeg kan imidlertid kontrollere mitt svar på det som skjer.
Jeg kan kontrollere meningen jeg gir til opplevelsen.
Jeg kan kontrollere erfaringene fra opplevelsen og bære dem inn i den neste relasjonen.
Jeg kan kontrollere om jeg er et offer eller en ambassadør for indre fred og harmoni.

Dette er kraftfull lærdom, likevel er det så lett å feste meg ved det som gikk galt i fortiden, snarere enn hvordan å ta med meg en slik lærdom inn i fremtiden.

«Vi er gjort kloke, ikke ved tilbakekallingen av vår fortid, men av ansvaret for vår fremtid.»

George Bernard Shaw


Jeg sier ikke at det er enkelt. Det kan ta år å oppnå. Men det er en bedre vei enn å være offer for forholdene mine.

«Ved å nærme oss smertefulle indre erfaringer med en holdning av aksept, i motsetning til at vi aksepterer at vi noen ganger er svake – kan det paradoksalt være nøkkelen til at vi blir sterke.”

Dr Alex Lickerman

Det er nødvendig å ha empati med meg selv når jeg jobber med å akseptere det som er. Det er ikke en forbrytelse å finne det utfordrende.


«Når du påberoper deg forandringsagenten kalt aksept, må du akseptere alt du er, alt du har vært, og alt det du vil være i fremtiden.»

Debbie Ford

Aksept er ikke noe som kan bli tvunget på meg. Jeg må kanskje nærme meg det i flere stadier, og det er normalt å kjenne meg overveldet. Historien om å lære å akseptere, begynner alltid med å ikke være i stand til å akseptere og deretter finne måter å gjøre det på.

«Det er som det er.»

Jeg opplever ofte at prosessen med å akseptere går «to skritt fremover, for så å ta ett skritt tilbake». Da kan det da være lurt å ta en pause og fokusere på noe annet en stund.

Det neste trinnet er å erkjenne det jeg egentlig arbeider med.

Det er altfor lett å miste kontakten med virkeligheten. Jeg investerer så mye håp og energi i situasjoner og blir båret av det jeg forestiller meg, idealiserer eller forventer. Jeg skaper en boble av selvtillit som bare venter på å briste. Det er da det hjelper å se situasjonen som den egentlig er.

«Det er det det er, ingenting mer og ingenting mindre.»

Situasjonen jeg er i, er det som allerede er. Det er den eneste måten den kan være akkurat nå i dette øyeblikket. De fleste situasjoner er en blanding av gode, dårlige og rare. Noen ganger er det verdt å minne meg på alt som fortsatt er godt ved situasjonen, samt å innrømme det jeg ikke kan tro er sant.

«Nøklene til tålmodighet er aksept og tro. Godta ting som de er, og se realistisk på verden rundt deg. Ha tro på deg selv og i den retningen du har valgt.»

Ralph Marston

Det er viktig å se hver situasjon for nøyaktig det den er i stedet for å motstå fakta. Jeg trenger å finne ut hva det er jeg sliter med å akseptere, i stedet for å henge meg opp i måten det var eller hvordan jeg trodde det var ment å være.

Det er noen ganger fristende å reagere som om jeg er offer for forhold som aldri kan skje med noen andre. I slike situasjoner er det viktig å tenke over at ingenting er så personlig som det ser ut til. Det som skjer har lite å gjøre med meg eller hvordan jeg føler det. Måten mennesker oppfører seg på, har mer å gjøre med det som skjer i dem, enn i meg.

«Jeg kunne ta dette personlig, men det er bare ikke verdt det! Så jeg velger å akseptere det som en annens ytring.»

Om du vil kan du lese mer om akseptering her:

https://synnasverden.net/2019/05/11/lykke-er-a-akseptere-det-som-er-del-2/

Besøk siden min på FB; Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/


Én tanke om “Lykke er å akseptere det som er”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..