Motstand


«Forskjellen mellom den du er og den du ønsker å være er hva du gjør.»
Kushand

Noen ganger bekjemper vi alt som er positivt i livet vår, det som kan tjene oss – så som motstand mot kjærlighet, suksess, fred, glede eller healing.

Hvorfor gjør vi det?

Årsakene er ikke alltid lette å forstå og de kan være mange og komplekse.

Ta suksess som et eksempel.

Det kan være at vi har en enda større frykt for suksess enn fiasko, spesielt dersom vi ikke har opplevd suksess. Denne frykten kan inkludere frykt for ansvar, endring, for andres sjalusi, for synlighet, for makt, for å miste suksess etter å ha hatt den.

Eller som Murphy uttrykker det i en av sine lover: «Det som kan gå galt, vil gå galt, og går det ikke galt, så vil det i det lange løp vise seg at det hadde vært best om det hadde gått galt. «

Ut av kjærlighet og lojalitet til andre kan vi motstå å lykkes for ikke å overgå dem om de ikke lykkes selv. Mønsteret med nederlag fortsetter ut fra en underbevisst  lojalitet.

Motsatt kan vi unngå suksess ut fra et underbevisst ønske om å straffe en vi bryr oss om. «Hvis du hadde elsket meg mer / vært der for meg, så ville jeg ha blitt en suksess / jeg vil gjerne», osv. Denne dynamikken er kanskje ikke bevisst, men kan eksistere under nederlagsmønstre likevel.

«Jeg tror på motstand, akkurat som jeg tror at det ikke kan være noe lys uten skygge; eller heller, ingen skygge med mindre det også er lys. »
Margaret Atwood

Ta kjærlighet som et annet eksempel.

«Du kan bygge vegger hele veien til himmelen, og jeg vil finne en måte å fly over dem på. Du kan prøve å dra meg ned med hundre tusen armer, men jeg vil finne en måte å motstå det på. Og det er mange av oss der ute, flere enn du tror. Mennesker som nekter å slutte å tro. Mennesker som nekter å la seg knekke. Mennesker som elsker i en verden uten vegger, uten frykt og som elsker selv om andre hater, sier nei eller nekter å håpe.

«Jeg elsker deg. Husk. Du kan ikke ta det fra meg.»
Lauren Oliver

Manges motstand mot å elske stammer fra myter og feilaktige oppfatninger om kjærlighet, og  de fryktet  konsekvensene som kan komme ved å elske og vise sin sårbarhet. De frykter smerten, avvisningen, sviket, engasjementet, bli sett, behovet / avhengigheten, ydmykelsen, sjalusien, tapet, osv.

Vi kan føle at vi ikke fortjener kjærlighet, eller vi frykter intimiteten, sårbarheten eller synligheten som kommer med kjærligheten. Vi kan tro «kjærlighet gjør vondt» heller enn «kjærlighet helbreder» og så unngå den, og så videre.

Motstanden kan komme fra skremte deler av oss, skjulte og sårede områder i oss, deler av oss som forsøker å bli trygg og unngå smerten.

«Når du ser et skilt  med» inntrengere vil bli anmeldt, «treng deg inn med en gang.»
Virginia Woolf

Så er det han/ hun som vil motstå alt og alle positive innspill som truer med  å overta hovedpersonrollen i vedkommendes liv. Kjærlighet, glede, lykke og suksess bidrar ikke til det negative egoet, som trives med frykt, separasjon, kontroll, skyld, dom av seg selv eller andre, offerrolle, «bedre enn» eller «mindre enn», osv.

Egoet kan ikke eksistere i resonans med kjærlighet. Når vi er i en tilstand der kjærligheten er fraværende, da har egoet klart å skape motstand mot  den i vårt indre.


«Vi bør gjøre all åndelig diskusjon
enkel i dag:

Gud prøver å selge deg noe,
Men du  ønsker ikke å kjøpe.

Det er hva din lidelse er:
Din fantastiske pruting,
Dine maniske rop over prisen! »

Ukjent

Hvordan vet vi om vi motstår noe?

Det faktum at noe ikke er i livet vårt kan  bety at vi har  motstand mot det. Selvfølgelig kan det være en annen grunn til at noe ikke er i livet vårt. Det kan være fordi vi ikke bidrar med tro, begjær, fantasi, egenverd eller en positiv forventning til å støtte endringen som kreves. Det  tjener oss kanskje ikke foreløpig sett fra et utenforliggende perspektiv.

Tegn på motstand kan være nøling, lage unnskyldninger, aldri å få tatt initiativ til tross  for bevisste intensjoner, ambivalens, ting «går galt» osv.  Det er i områder som gjenspeiler underbevissthetens sabotasje, distraksjoner,  drama og omveier som tar oss bort fra å oppnå det vi ønsker.

Det er også rytmer og mønstre i livet, som årstider. Det kan være tider med ensomhet, for helbredelse, for å drømme og planlegge, eller å flytte frem, og være aktiv og engasjert, eller reflektere i ensomhet, osv.

Det er tider når det kan være best for et frø, å  bli sådd, å vokse eller høstes avhengig av hver enkelts reiserute.

Intuisjonen kan  svare på denne følelsen av livets  rytmer, enten vi er bevisst klar over det eller ikke.

«Hvis du er lammet av frykt er det et godt tegn. Den viser deg hva du har å gjøre.»
Steven Pressfield

Tro, valg, engasjement, etablert på tross av frykt, tillit og hvorfor vi gjør noe – de positive intensjonene, det store bildet og vårt hjertes ønsker, kan alle hjelpe oss til å bevege oss gjennom motstand. Å være villig, bekrefte valget og følge det fremover med handling er viktig. Det  gir oss selv og livet tillatelse til at det vi ønsker skal skje. Det gir hjelp, og åpner døren til det vårt hjerte til tross for frykt eller motstand drømmer om.  Slik  tillates det gode livet å oppstå til vår fordel.

Bare det å være bevisst på motstand bidrar til å fjerne den, som et lys som skinner i mørke. Det gir oss større kraft og bevissthet til å bekrefte valget og gå gjennom motstanden mot vårt hjertes ønsker.»

«Vil ikke
sove bort dagen
Våkner ikke.

Vil møte
utfordringer
Trekker deg

Vil gå videre
i livet
Står på stedet hvil

Må søke svar
tilbake i tid
Ser rett frem

Må gjøre
viktige valg
Lar dem bero

Så mangt
virker låst
Beholder håpet.

Nøkkelen
ikke lett å finne
Tar vare på troen

Livet ikke alltid
som ønsket
Får kun det ene.»

Den indre motstanden vårkan faktisk være
vår viktigste medspiller dersom vi bruker den med klokskap. Spennende, ikke sant!

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..