Påskeliljer

«Påskeliljene

Jeg vandret ensom som en sky
som svever høyt over fjell og åser.
Så plutselig ser jeg en mengde,
en rekke, av gylne påskeliljer.
ved siden av innsjøen, under trærne,
flagrende og dansende i vinden.

Vedvarende som stjerner som skinner
og blinker på Melkeveien,
strakte de seg i en endeløs rekke
langs med grensen til en bukt.
Ti tusen så jeg på et øyeblikk.
De kastet med hodet i struttende dans.

Bølgene ved siden av danset med, men de
overgikk de glitrende bølgene i fryd.
En dikter kan ikke annet enn å være glad,
i et slikt glederikt selskap.
Jeg stirret og stirret – men tenkte lite på
hvilken rikdom dette synet hadde brakt meg.

For ofte, når jeg ligger på min seng
I adspredt eller tankefull stemning,
de lyser for mitt indre øye.
Hvilket er lykken i ensomheten.
Så fylles mitt hjerte med glede,
og danser med påskeliljene.»

William Wordsworth

Jeg skrev denne bloggen en vår for flere år siden. Kjenner at den skal deles igjen i dag.

Så her er den:

Jeg så et syn for mitt indre øye her forleden ….. Stedet var kjent, selv om jeg ikke kan huske eller vet hvor det var. Uansett betyr det noe, for jeg har sett samme stedet tre ganger, men ved ulike årstider og ulike sinnstemninger.

Første gangen jeg så dette stedet var det  sommer. Det var en vakker grønn egn omgitt av store trær. Budskapet var tydelig. Det vil komme en sommer. Det som har vært av sorger og vanskelige tider er bak oss og fremtiden vinker løfterik og vakker.

Ikke vær sjalu på fortiden. Den har formet livet vårt gjennom tøffe år med nederlag og  heldigvis noen seire. Den har gitt oss nærhet til andre mennesker og lært oss å elske.  Den har gitt oss nære gode vennskap. Dessverre går noen så altfor tidlig bort, og lar oss bli igjen og kjempe med sorgen og det som var.

Fortiden er forbi. Den er likevel alltid med oss gjennom erfaringene og opplevelsene den ga oss. Takk for alt den har gitt. Uten den hadde vi ikke vært der vi er i dag. En fortid uten både gode og negative opplevelser, er en fortid uten konsistens. Det er gjennom de tøffe tidene at vi vokser og blir lutret som mennesker.

«Hva du enn fokuserer på vil vokse. Fokuser på negativitet og problemene og utfordringene dine vil øke. Fokuser på takknemlighet og muligheter og nye dører vil åpne seg.»

Lynda Field

Så så jeg samme eng igjen mange måneder senere. Denne gangen var den i sort hvitt. Solens stråler klarte såvidt  å komme gjennom og lagde lysstriper i søledammene på stien som gikk gjennom engen eller lysningen. Trærne var mørke og som en mur rundt  engen. Langt borte så jeg noen stokker som var lagt pent i en haug, for siden å bli hentet og brukt til ved, eller kanskje det var som et stengsel inn mot skogen bak. Jeg tror at det var høst eller tidlig vinter.

«Du kan ikke hate, argumentere, forhandle, slåss, klage eller kjefte på et mørkt rom slik at det blir lyst. Bare ved å tenne et lys eller åpne opp for lyset er mørket overvunnet.  Vær det lyset.»

Ukjent

Selv om solen ikke varmet, opplevde jeg strålene som ga gjenskinn i vannet som et bud om lysere tider. Alt liv trenger hvile før det igjen kan utfolde seg og vise frem sitt vakre selv. Noen ganger trenger vi å trekke oss tilbake for å reflektere over livets viderverdigheter, over alt vi har møtt av både gode og mindre gode opplevelser.

Livet er ikke alltid som fortjent. Jeg tenker at store prøvelser vitner om at vi blir gjort i stand til, og er tiltenkt store oppgaver. Gjennom livets prøvelser har vi fått erfaringer som vil hjelpe, også andre frem i lyset. Derfor takker jeg for motgangen og gleder meg til å bruke erfaringene i tjeneste for andre.

«Hva noen andre har eller ikke har, har ingenting å gjøre med deg. Det eneste som påvirker din opplevelse,  er måten du bruker den ikke-fysiske energien med  tankene dine. Din erfaring med overflod eller mangel på  overflod, har ingenting å gjøre med hva noen andre gjør eller har. Det har kun å gjøre med perspektivet du inntar. Det har kun å gjøre med tankene du tilbyr. Hvis du vil at lykken skal endre seg,  må du begynne å fortelle en annen historie.»

Esther Abraham-Hicks

Synet jeg så denne gangen, for noen dager siden, var den samme engen. Nå var den grønn, og spredt over den vokste små klaser med påskeliljer. Bildet var fredfylt og jeg opplevde en ro over bildet som ga meg glede og gjorde meg varm om hjertet.

Men hva betyr dette synet mon tro. Jeg så den som et svar på et direkte spørsmål, om det jeg drømmer om skal materialisere seg. Det samme spørsmålet stilte jeg de to andre gangene jeg så denne enga også. Forskjellen var perspektivet den fremkom i, og at det var ulike vær og årstider på alle bildene. Opplevelsen min var også svært forskjellig med unntak av roen og håpet bildene ga meg.

Bildene representerer åpenhet og sikkerhet på den jeg er. Jeg nyter synet og gleder meg over at jeg er i stand til å få slike bilder.

Jeg har stor glede av å forske litt og undersøke betydningen av det jeg ser. For meg er det nødvendig for å få med meg hele budskapet. Jeg vet også at jeg skal skrive om det her på bloggen min.  Selv om budskapet er til meg, eller direkte til en annen, har jeg oppdaget at det jeg får er universelt og gjelder for mange, mange andre. Det er spennende og det gjør meg ydmyk å ha fått en slik gave. Den er ny for meg og det er litt skremmende å skulle være en formidler. Så lenge jeg opplever at budskapet er gitt i kjærlighet og bygger opp under de positive verdiene jeg har, opplever jeg det som etisk rett og forsvarlig. Derfor  formidler jeg videre med stor ydmykhet og glede.

«Hvis du elsker en blomst, ikke plukk den.
Fordi hvis du plukker den dør den, og den opphører å være det du elsker.
Så hvis du elsker en blomst, la den være.
Kjærlighet handler ikke om besittelse.
Kjærlighet handler om takknemlighet. »

Osho

Tilbake til denne engen full av påskeliljer.

Det første som slår meg er symbolverdien av påskeliljer. Hva er den?

Påskelilje er et sikkert kjennetegn på våren fordi det er en av de første flerårige blomstene vi ser komme opp av jorden.  Den bærer bud om våren på en lys, trompetaktig måte fordi den har trompetformede blomster og lange, smale blader. Blomstene er karakteristiske med sin solgule farge og milde duft. De vanlige påskeliljene er gule, men det finnes en stor mengde ulike sorter og hybrider i gult, hvitt, oransje og lakserosa.  Det var de gule jeg så på engen. Kjenn etter hvordan energien og smilet automatisk følger med synet av påskeliljer!

Påskeliljer trives best ved temperaturer under 12 °C. De tåler lav temperatur ned til – 5 °C.  De blomstrer i april- mai om de ikke er drevet kunstig frem.

Påskeliljeblomsten symboliserer gjenfødelse og nye begynnelser. Den er ofte forbundet med den kommende våren og påsken. Påskeliljer er et symbol på vårens perfeksjon. Den vakre blomsten betyr også returnert hengivenhet (kjærlighet), sympati, ridderlighet, begjær, respekt, hensyn og  egenkjærlighet.

Påskeliljer symboliserer også fornyelse, indre vekst, optimisme, inspirasjon og håp.

Påskeliljer er ikke  bare et tegn på vinterens slutt, men et  emblem på fremtidig velstand.  I noen land er påskeliljen, blomsten som symbolisere måneden mars og representerer  lykke og vennskap. En annen betydning er selvfølelse  og kvinnelige ambisjoner.

Påskeliljer er  10-års bryllupsdag sin blomst.  Den symboliserer  enkel glede og fornyelse.

Påskeliljer er assosiert med å ta hensyn, men den har også en symbolsk betydningen der en enkelt påskelilje assosieres med usikkerhet. En gave med mange påskeliljer antas å sikre lykke og glede. Som en enkelt blomst, kan den forutsi ulykke.

De gamle grekerne trodde påskeliljen ( Narcissus blomst ) stammer fra den  greske guden Narcissus. Han ble forelsket i sitt eget bilde i et basseng med vann. Han var så begeistret at han falt i vannet og druknet. Grekerne sier at han ble forvandlet til en påskelilje. Dette førte til at påskeliljer er et symbol på gjengjeldt kjærlighet. Den passer derfor godt på gjengjeld kjærlighet mellom tvilling sjeler. Tvillingsjeler er som kjent smidd ut av samme lest, og utfyller hverandre som Yin og Yang.

Den åndelige betydningen av påskeliljer sies å være:

Påskeliljer har betydninger av tro, ærlighet, sannhet, tilgivelse, og av likefremhet. De returnerer trofast hver vår, og med sin fruktbarhet blir vi minnet om at deres skjønnhet er i stand til å overleve selv de tøffeste vintrene eller prøvelsene.

Påskeliljer er symbolsk for kraften i indre skjønnhet og klarhet i tanken. Det minner oss om at klarhet i tanken gjør at hele verden endrer seg for oss,  og at  mange beslutninger derfor er lettere å ta når de ikke er over analysert, men i stedet avklart og forsvarlig løst.

I Kina, er påskeliljer forbundet med lykke, og i Japan, munterhet og glede. I Frankrike er de symbolet på håp.

Visste du at påskeliljer er giftige planter? Det er løken som er den giftigste delen, men også knopper, blomstene og bladene inneholder gift. Til og med pollen fra påskeliljer er giftig.

Katten/hunden kan i verste fall dø etter å ha spist en eller to biter av blomsten.

Påskeliljens ulike deler har ulik betydning:

Blad :

Det finnes ulike typer, men tradisjonelle påskeliljer har seks kronblader. Seks er et harmonisk tall. Faktisk, er Venus sjefen for tallet seks , og formidler følelsen av kjærlighet. Den numeriske energien av seks uttrykker også, måtehold, ro, sannhet og balanse.

Farge :

Påskeliljens tradisjonelle fargetone er gul. Gult er knyttet til solar plexus chakraet, og derfor taler til oss om utstråling, vitalitet, energi, og liv. Gul er også en solforbundet farge, som minner oss om livgivende egenskaper.

Fasong:

Som nevnt, ser påskelilje ut som en trompet. Symbolsk oppfordrer denne formen oss til å tute i våre egne horn,  så å si. Våren er en tid når påskeliljene kunngjør våre sjelers vekst etter en lang søvn. Vi oppfordres til å la musikken fra sjelene våre ringe sant gjennom eteren, rope med fryd for verden, og la det  indre orkesteret vårt ljome klart i glede ut over verdener av bevissthet.

Duft :

I antikken, ble lukten av påskeliljer brukt som et slags rusmiddel. Duften er helt fortryllende, og avslappende. For de med overaktive sinn, eller angstlidelser, sies det at lukten av påskeliljer demper sinnet. Den tillater en å slappe av litt etter en stressende opplevelse.

«Kjærligheten har ingen motsats. Kjærlighet er total aksept av det som er.»

Mastin Kipp

Det er en god grunn til at det kan føles nesten umulig å la være å smile av en bukett med lyse påskeliljer. Gulfarven fremkaller følelser av glede og tilfredshet.Gul er også et symbol på vennskap. En bukett full av gule blomster sender et budskap om nye muligheter og lykke.

Det er derfor ikke rart at jeg ble glad av å se en hel eng med gule påskeliljer. De dekket den grønne gresskledde bakken med små gule blomstersamlinger.

Gulfargen i påskeliljener er solfargen og symboliserer intellektet, intuisjon, tro,  godhet, lys, liv, sannhet, udødelighet, skjønnhet, hellighet, guddommelig kraft, opplysningens stråleglans,  Gud som uskapt lys, den høyeste verdi, livets materie, ild, glans, ære, utholdenhet, og det maskuline prinsipp.

I alkymien er gult solens «essens» (innerste vesen), den jordiske solen, størknet lys, varighet, likevekten av alle metall- egenskaper. Å gjøre mindreverdig metall om til gull er sjelens forvandling, å vinne tilbake menneskenaturens opprinnelige renhet.

Mens derimot mørkegult betegner svik, forræderi, sjalusi, ærgjerrighet.  grådighet, hemmelighetskremmeri, bedrag og troløshet.

«De fleste skyggene i dette livet er forårsaket av å stå i ens eget solskinn.»

Ralph Waldo Emerson

Men hva betyr alt dette for meg. Det kan bety at det jeg drømmer om vil skje mens påskeliljene blomster.  Jeg håper det. Uansett er det noe som er gledelig, siden det var så mange påskeliljer jeg så.

Det kan like gjerne bety at det er håp og at kjærligheten vil vinne. Det handler om å jobbe med det som tynger og kjennes vanskelig slik at alkymiens magi kan forvandle smerten vår til glede og harmoni.

Selv gjennom den kalde og lange vinteren da blomsten lå begravd under bakken fantes det liv. Det er når våren og solens livgivende stråler får varme opp dens frosne kjerne at den utvikler seg og tilbyr glede til omgivelsene sine gjennom sitt vakre solfylte utseende. Den roper ut til hele verden at den er kommet ut av dvalen. At den har funnet frem til sin sannhet, at den har lagt fortiden bak seg og møter dagen og våren med brennende iver og lover evig troskap til sin hjertens kjær, sin tvillingsjel.

«Det finnes ingen feil. Hendelsene vi bringer på oss selv, uansett hvor ubehagelige, er nødvendige for å lære hva vi trenger å lære. De skritt vi tar, er nødvendige for å nå de stedene vi har valgt å gå.»

Richard Bach

Den sier også at tar jeg meg til rette og krever mer enn den er villig til å gi, vil den forgifte meg med sine farlige safter. Det er et forsvar som den nødig vil gi fra seg. Uten sannhet og ydmykhet rundt løftene den gir, kan vi bli latt alene. Men det er bare dersom jeg tar uhederlige skritt for å fange den og eie den. Påskeliljen er hardfør og trives best uten for mye dulling, fordi den nødig gir fra seg sin individuelle og særegne personlighet. Den krever kun varme og kjærlighet. Da gir den til gjengjeld fred og lindring gjennom sin magiske duft, og vil sverge meg evig troskap.

«Når du er lykkelig uten grunn, bringer du lykke til dine ytre opplevelser snarere enn å prøve å trekke lykke fra dem. Du trenger ikke å manipulere verden rundt deg for å prøve å gjøre deg lykkelig. Du lever fra lykke, heller enn for lykke. »

Marci Shimoff


Jeg kjenner stor trygghet etter å ha sett den vakre engen i ulike settinger. Hver gang ga den meg en opplevelse av glede, av nærhet. Jeg har aldri vært personlig tilstede på denne engen.  Likevel opplever jeg at jeg kjenner den ut og inn og vil vite det når jeg går meg på den. Jeg håper at jeg en dag vil finne den, og oppleve magien den utstråler og freden den gir meg. Kanskje den ikke finnes. I stedet symboliserer den en indre fred. En trygghet om at det kun er inne i meg at jeg finner det jeg søker. Det er der jeg finner kraften i indre skjønnhet og klarhet i tanken. Da vil  hele verden endre seg for meg. Gjennom denne indre roen, vil jeg bli i stand til å  ta beslutninger på en avklart og forsvarlig måte uten å utsette og nøle i redsel for å trå feil.

»Hun snudde seg mot sollyset
og ristet på sitt gylne hode,
og hvisket til sin nabo:
«vinteren er død.»

A.A. Milne

Til slutt vil jeg ønske deg en vakker vår. Håper du har anledning til å nyte vårluften og solens milde stråler i dagene og ukene fremover. Jeg håper at det som plager deg vil løse seg opp og gi deg den freden du trenger gjennom vårens vakre solgule gull blomster, og det budskapet den gir oss gjennom sitt tydelige bud om bedre tider. Slå deg løs og bruk trompeten din til det du aller helst vil bruke den til. Den er gitt deg for at du skal rope ut din glede for all verden.

» En påskeliljeknoll vil dele seg og redeles i det uendelige . Det er derfor, den er som peonen,  en av de få blomstene du kan finne rundt forlatte gårder, fortsatt blomstre og øke i antall femti år etter at bonden og hans kone har flyttet til himmelen, eller et annet sted. Hvis du graver opp en klump når ingen er i nærheten, er det ingen fare for å bli skutt, du vil finne at det er tegn til små knoller i hver klump, avkommet av et dusin eller så plantet av bondens kone i 1942.

Hvis du tar disse hjem, skiller dem, og planter dem i din egen hage, innen et par år, vil du ha hundre påskeliljer for bare prisen av en adgang forbudt bot, eller fengsel eller begge deler. Jeg hadde dette eventyret en gang, og jeg anser det som et av de største  og billigste spennings opplevelsene i min hage karriere. Jeg forsvarer ikke å bryte et adgang forbudt skilt, spesielt på min eiendom, men det er ingen lov mot å ha en spade i bagasjerommet på bilen din.»

Cassandra Danz

Besøk siden min på FB, Synnas verden
https://www.facebook.com/Synnasverden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..