Sannheter

«No better, no worse, just different.»

Når livet blir vanskelig, er det lett å legge skylden på andre, og søke trygghet hos meningsfeller – å dyrke felles synspunkter og le av annerledes tenkende. Å bli kritisert er utålelig. Dermed er det enkelt å bidra til polarisering ved å snakke om ”de” som har andre synspunkter. Å se likheter som kan forene er dermed ikke en aktuell problemstilling. De gode løsningene finnes ikke hos noen utenfor den snevre sirkelen av egne meningsfeller.

Alt dette kan høres fryktelig negativt ut, men dessverre er det slik livet leves for altfor mange.


«På gode dager – da klarer jeg å lytte. Da makter jeg å stille spørsmål i stedet for å dømme. Da ler jeg av mine egne fordommer og danser tango med «Styggen på ryggen».

Jeg makter å stå på det usikre stedet mellom kamp og flukt når hjernen kuppes av frykt, misunnelse eller irritasjon. Dette er høy emosjonell intelligens for meg, og det er god måte å leve på.

Kathrine Aspaas

For meg har disse ordene blitt en tankevekker. Hvordan uttrykker jeg meg om noe jeg er dypt uening i? Hva sier jeg til andre når jeg har lyst til å slå dem i hodet med noe tungt, fordi de sier så mye «dumt» i mine ører? Klarer jeg å være diplomasisk og lytte?

Nei, ikke alltid, men jeg øver på det.!!!

Det er lett å overse, at i ord er det sterke krefter som kan løfte oss opp eller bryte oss ned. I opphetede diskusjoner, der jeg er dypt uening med motparten, har ikke ordene mine alltid falt på en god måte. Jeg tar personen og ikke det han sier. Jeg skaper på ingen måte et klima som gjør at motparten ønsker å lytte til argumentene mine. Dermed ender vi opp i munnhuggeri og ikke en saklig ordveksling for å belyse saken.

Andre ganger kan ord, sagt for å såre eller i ubetenksomhet skape stor smerte og noen ganger også traumer hos den ordene er rettet mot.

Tenk om jeg oftere kunne vise i gjerning, det jeg så sterkt hevder i opphetede diskusjoner. Eksempelets makt har større kraft, enn ord sagt i sinne eller for å vinne en ordveksling.

Tenk om jeg i stedet kan bli husket som hun som sprer håp og glede. Hun som innbyr til vennskap og nærhet. Hun som lever ut fra et kjærlig og åpent hjerte.

Å være tilstede for andre, er langt viktigere enn å vinne en diskusjon. Klarer jeg dette, så tror jeg bestemt at ordene mine også blir varmere og mer presise. Dermed vil det jeg sier få større tyngde, og kanskje det også kan påvirke andre på en annerledes og bedre måte enn før.

Min erfaring er at det ofte er viktigere å tie, fremfor å snakke. Jeg trenger ikke dele alle mine synspunkter i enhver situasjon.

Likevel må jeg bruke stemmen min.

Å ha en mening betyr ikke at jeg vet alt. Det betyr bare at jeg har noe å si. Selvsagt kan jeg ha feil.

Er fakta også sannheten? Svaret er nei. Forvirrende, ikke sant? Det er akkurat som livet.

Friedrich Nietzsche, den tyske filosofen som hadde en dyp innvirkning på vestlig filosofi, sa:

«Det er ingen fakta, bare tolkninger.»

Nietzsche var en veldig analytisk tenker, spesielt når det gjaldt sine egne tanker. Når Nietzsche sa at det ikke var noen fakta, mente han at vi som mennesker, i siste instans stoler på våre fortolkninger av virkeligheten. Det er ingen måte å bekrefte virkeligheten objektivt.

Det betyr ikke at ingenting er ekte, og at vi alle lever i en stor drøm. Vi må bare innse at fakta ikke er det samme som sannheten.

Denne tankerekken sparer meg for mye energi fordi det betyr at ingen har helt rett eller galt.

Men, det er viktig å ikke være unnskyldende. Det handler om å eie sannhetene mine.

«Mannen er sky og unnskyldende; han er ikke lenger oppreist; han våger ikke å si «jeg tror,» «jeg er», men siterer en helgen eller en vis mann. »

Ralph Waldo Emerson

Jeg kan si og tenke hva jeg vil.

Det er likevel en betingelse. Den er at jeg tar eierskap over ordene mine. Hvis jeg har feil, behøver jeg å innrømme det åpent. Samtidig er det viktig å være respektfull overfor andre og deres meninger.

Dette øker selvtilliten min. Jeg har prøvd det.

Hva tror du?

Jeg tror at det er viktig å være koblet til en intelligens, hjertets intelligens som for meg er den sanne kilden til viten, til inspirasjon, motivasjon og kreativitet.

Det handler om å lytte innover og ikke bare være opptatt av å analysere enhver situasjon. Det jeg før følte var tungt, kjedelig eller krevende, opplever jeg nå mer motiverende og mer inspirerende. Faktisk opplever jeg ofte at nye kreative løsninger på utfordringer jeg står overfor kommer til meg.

Hjertet, intuisjonen min serverer meg de tankene jeg trenger til enhver tid. Tanker som er responsive til det jeg skal utføre eller det jeg står ovenfor.

Dette betyr ikke at jeg skal forkaste intellektet, for jeg er helt avhengig av det. Intellektet er et viktig verktøy som hjelper meg.

«De som har funnet en balanse mellom deres intelligens og deres medfødte visdom er de heldige.»

Sydney Banks

Jeg lever ikke livet mitt så mye ut fra mentale krefter, strev og stress lenger. Bortsett fra når jeg mister det av syne. Heldigvis skjer ikke dette ofte og det varer ikke lenge. Jeg lever mer og mer ut fra inspirasjon, motivasjon og kreativitet. Jeg nyter livet, for det er slik det oppleves. Det er min sannhet.

«Kreativitet er intelligens som har det gøy.

Albert Einstein

«Når du plantes salat, hvis det ikke blir bra, klander du ikke salaten. Du ser etter grunner til at det ikke går bra. Det kan trenge gjødsel, eller mer vann, eller mindre sol. Du klander aldri salaten. Men hvis vi har problemer med våre venner eller familie, klandrer vi den andre personen. Men hvis vi vet hvordan vi skal ta vare på dem, vil de vokse godt, som salat. Klandring har ingen positiv effekt i det hele tatt, og å prøve å overtale ved å bruke fornuft og argumenter har heller ingen effekt. Det er min erfaring. Ingen klandring, ingen resonnement eller argument, bare forståelse. Hvis du forstår, og du viser at du forstår, kan du elske, og situasjonen vil forandre seg.

Thich Nhat Hanh

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..