Syv «dødssynder»

Dø for kjærlighet
«Riv ut hjertet mitt før jeg snur meg unna.
Riv ut øynene mine før jeg lukker dem til deg.
Drep meg før jeg vanærer tilnærmingen din.

Over kanten, endelig.
Falle ned i en avgrunn av kjærlighet.
Ingen håp om retur.

Lyset i mørket er lysere enn tusen soler.
Bare stien av dåren gir noen mening.
Knekk meg. Jeg kan ikke knekkes.

Matt Licata & Jeff Foster

Livet handler om hvordan jeg ser på det og hvilket perspektiv jeg tar.

Vi dør inne i oss når vi stilner vår måte å uttrykke oss på. Vi dør inne i oss når vi lar frykt for hva andre mener få holde det vi vet tilbake. Vi dør inne i oss når vi skammer oss over og unngår våre følelser. Vi dør inne i oss når vi velger en vei som ikke er vår vei å gå. Vi dør inne i oss når vi glemmer vår storhet, den vi var da vi ble født. Det er trist når vi velger å tråkke på oss selv. Det er langt bedre å leve sant, og heller leve uten alt annet.

Ved en tilfeldighet kom jeg over noen synspunkter som den katolske kirke kaller de syv «dødssyndene».  De viser til holdninger og krefter som ofte styrer livet vårt om vi ikke er oppmerksomme. De kan skape mye vondt rundt oss, om vi slipper dem løs.  For meg ble det spennende å finne ut hva de betyr og hvorfor akkurat disse syv blir regnet som dødssynder. Det finnes også  syv «dyder» som kan lede meg bort fra disse «dødssyndene».

Det  er egenskaper og følelser som vi alle kjenner på, og som det er viktig å ha et bevisst forhold til. For meg handler det ikke om religion, men om tilstander som alle kan kjenne seg igjen i.

«La oss alltid møte hverandre med smil, for smilet er begynnelsen på kjærlighet.»

Mor Teresa

Etter å ha gjennomgått disse «dødssyndene» og «dydene» vi trenger for å overvinne dem, finner jeg det vanskelig å komme unna kjærligheten. For meg er kjærligheten så stor at den overgår alt annet. Kjærligheten overvinner alt, tror alt og håper alt, tåler alt ….  Så størst av alt er kjærligheten. Tenker jeg slik, blir det mulig å unngå alle disse syndene, fordi kjærligheten ser på alt og alle gjennom milde og varme øyne. Da faller det vonde og vanskelige bort, og igjen står et fellesskap, fylt av nærhet, forståelse, toleranse og frihet, nemlig av kjærlighet.

«Når du elsker noen, elsker du dem ikke hele tiden, på akkurat samme måte, fra øyeblikk til øyeblikk. Det er en umulighet. Det er enda en løgn å late som. Og likevel er dette akkurat hva de fleste av oss krever. Vi har så liten tro på flo og fjære av livet, av kjærlighet, av relasjoner. Vi hopper på flyten av tidevannet og motstår i terror dens fjære. Vi er redd den aldri vil gå tilbake. Vi insisterer på bestandighet, på varighet, på kontinuitet; når den eneste kontinuitet som er mulig, i livet som i kjærlighet, er i vekst, i flyt – i frihet

Leo Buscaglia

Om du vil kan du lese om  «dødssyndene» og «dydene» her:

Jeg har stilt meg to spørsmål ved hver «dødssynd»

Hva trenger jeg for å bli kurert fra denne negative holdningen eller handlingen?

Hva er det viktig  for meg å ha fokus på?

Husk  når du leser dette, at kjærligheten overvinner alt, selv  de verste synder.

«Det er gått i arv i mange gamle og muntlige tekster; at uansett styrken til menneskets våpen, er det bare en tings om er kraftig nok til å beseire dem alle … Kraften i kjærlighet. «

Imania Margria

  • Grådighet

«Den som ikke er tilfreds med det han har, vil ikke være tilfreds med hva han ønsker å ha.

Sokrates

Grådighet er å overgi oss til det ekstreme, som mat, rus, eller drikke.
Grådighet er behovet for materielle verdier eller materiell rikdom. Hvis dette behovet er udekket, kan en som er grådig ty til hamstring,  tyveri, ran, eller skaffe seg materielle goder ved hjelp av lureri, vold, bedrag, eller manipulasjon. Grådige mennesker er vanligvis  lette å bestikke.

Vi tar alt vi kan, fordi det får oss til å føle oss større eller sterkere eller bedre enn….

Det er så lett å glemme at vi alle har egenskaper i oss som får oss til å skinne, briljant og klart, og vi trenger derfor ikke å søke  dominans over andre eller ta mer enn vår rettmessige andel. Bare skinne, med vårt klare rene lys og resten vil komme av seg selv. Solen er alltid full av livgivende varme og lys.  Likevel tror vi så ofte at andre er bedre og har mer enn det vi har. Det er nok for alle om vi er villige til å dele med hverandre.

Vi må være villige til å finne frem til vår egen sannhet og integritet. Det betyr å følge vår egen veiledning og vår egen sannhet. Vi må holde oss for gode til å overta andres ideer og tanker som blir presentert for oss om hvordan alt er,  slik det er ment å være, eller måten det er blitt til på.  Ikke kjøpe ideer som forteller oss at noe utenfor oss vil gjøre oss til noe mer enn vi er. Vi må finne frem til vår egen sannhet. Den finnes inne i oss om vi er villig til å se etter den.

Vi snakker om forbindelsen til det å være mottakelig, tilknytning til naturen, omsorg, og å stole på at alt vil bli gitt oss av det vi trenger, når og hvis det er nødvendig. VI har en følelse av overflod og komfort, vel vitende om at vi har nok, og med en følelse av å ha kommet frem og at vi er omgitt av støttende venner / familie. Styrke kommer fra våre erfaringer. Vi prøver oss selv gjennom det vi går igjennom og vet at  vi alltid blir tatt vare på.

Det som betyr mest er å gjenoppdage vår egen strålende indre sol, og å følge den til vår skjebne. Det vil være forskjellig for hver enkelt av oss, og vi trenger ikke å stjele andres solskinn. Fordi vi ikke ser solen i vårt indre, trenger vi ikke stjele det andre har. Vi trenger å være så opptatt med det vi allerede har, at alt annet blir ubetydelig.

Dyden som frir oss fra grådighet er raushet og gavmildhet. Vilje til å gi både tanker og handlinger.

«Du gir, men litt når du gir av dine eiendeler. Det er når du gir av deg selv at du virkelig gir.

Kahlil Gibran

  • Lyst – begjær

«Ikke ødelegg det du har ved å begjære hva du ikke har; Husk at det du nå har en gang var blant de tingene du bare håpet på.

Epikur

Lyst er et umettelig behov for sex eller noe av seksuell karakter. Dette inkluderer tanker, ønsker og handlinger.

Det er en forvrengning  om å ta over makten og besittelsen, spesielt over andre. Lyst er en forvrengning av begjær, fordi det forvrenger instinktet av å ville oppleve noe, til å ville  besitte noe. Vi tror kanskje at vi mangler det i oss, og at å eie det, vil gi oss den samme gleden og egenskapen. Det gjør vi ved å invadere grenser, bruker andre for vår egen tilfredsstillelse og tapper energi av andre for å tilfredsstille våre egne behov. Noen forvrengninger av behov er feilaktig normalisert for å forklare fortsatt forvrengning. Tenk over hva de kan være i ditt liv?

Det er viktig å fokusere på å ta vare på våre egne behov, og pleie kroppen vi er i. Vi er ofte lært opp til å sette våre egne behov til side for å ta vare på andre. I stedet for å være en kjærlig handling, gjør det oss og alle som  er involvert svake. Ved å se på våre egne behov først, føler vi ikke lenger behov for å ta energi eller livskraft fra en annen.

Bevissthet om våre egne behov, vår egen negative selvfølelse, vår egen smerte vil gjøre oss i stand til å slippe taket i  egenskapene, representert ved det vi begjærer. Vår feighet i møte  med det vi begjærer, er grunnen til at vi ikke klarer det. Ved å møte smerten, lytte til selvfølelsen og vurdere våre egne behov, vil vi  finne i oss det vi trodde vi ville finne gjennom å innta den andre.

Dyden som frir oss fra lyst er måteholdenhet, mot og dristighet. Ved å omfavne moralsk sunnhet og oppnå renhet i tankene gjennom utdanning og forbedring. vil vi skape et rent og vakkert indre fundert på å gi av oss selv, den vi er.

«Visdom kommer gjennom lidelse.
Sliter, med våre minner om smerte,
Drypper inn i våre hjerter når vi prøver å sove,
Så menn mot sin vilje
Lær dere å praktisere måtehold.
Fortjeneste kommer til oss fra gudene.

Aiskhylos

  • Latskap

«Så unngå å bruke ordet» veldig «fordi det er lat. En mann er ikke så veldig sliten, han er oppbrukt. Ikke bruk veldig trist, bruk gretten. Språket ble oppfunnet for en grunn, gutter – å beile til kvinner – og, i den tilstreben, vil latskap ikke gjøre seg. Det vil heller ikke gjøre seg i dine skrifter.

N.H. Kleinbaum

Latskap finnes også i betydningen av tristhet, depresjon, eller manglende evne til å føle glede.  De som har mistet eller mangler kjærlighet, faller vanligvis  inn i en dyp tilstand av latskap.

Vi har glemt å gå vår egen vei som tillitsfull, klok, uvitende om farer og potensielle fallgruver. I stedet har vi gått oss vill i frykt og  uvilje til å ta risiko, og å lære å sjonglere, balansere god og dårlig, lett og vanskelig. Alt dette har blitt satt til side til fordel for sikkerhet. En sikkerhet som vi har lært å definere som at den ikke eksisterer! Det finnes ikke i det vi eier, eller gjør eller lagrer.

Latskap har mer fokus på ideen om åndelig latskap og mindre på fysisk latskap. . Vi har gjort oss avhengige av en ekstern  kraft som vi tror har autoritet. Det betyr også at latskap er en form for stagnasjon, å forbli på ett sted, å holde seg tilbake fysisk, mentalt og åndelig.


Sannhet og integritet trengs. Det gir behov for å holde oss til vår egen sannhet, og stå sterkt i integriteten til det vi tror på.

Tillit er nøkkelen og å stole på oss selv. Å stole på at når vi går ut på eventyr blir vi ivaretatt.

Dyden som frir oss fra latskap er flid. En nidkjær og forsiktig natur i  handlinger og i arbeid. Avgjørende er arbeidsmoral, å planlegge tidsbruk  og overvåke  våre egne aktiviteter for å gardere oss mot latskap.

«Hvis det noen gang er i morgen når vi ikke er sammen … det er noe du alltid må huske. Du er modigere enn du tror, sterkere enn du synes, og smartere enn du tror. Men det viktigste er, selv om vi er fra hverandre … Jeg vil alltid være med deg.»

A.A. Milne

  • Fråtseri

«Hennes kjøp omtrent ødela hennes feriebudsjett, men hva annet er en ferie for, om ikke for fråtseri og tankeløse ekstravaganser?

Candace Schuler

Det er ikke behov for fråtsing når vi vet at vi alltid vil være tilgjengelig for nok. Det betyr at fråtsing er en forvrengning eller dysfunksjon av sikkerhet / usikkerhet. Det er en overveldende frykt for at dette kan være vårt siste måltid / lønning / osv, og at vi må sluke det i vår fortvilelse for å fylle noen behov i oss selv. Tenk på hvor ofte vi overdriver, overspiser, overkjøper osv.

Det vi trenger for å bli leget fra fråtseri, er ideen om at vi vil gå tom for …. noe. I stedet fokuserer vi på overflod av alt som eksisterer, og vet at alle våre behov blir oppfylt.

Vi baserer våre erfaringer på  tidligere generasjoner, tidligere erfaringer og alt vi husker er frykten forbundet med mangel, ikke den kjærligheten som kommer fra tillit.  Vi trenger å bli minnet om å ha fokus på overfloden som eksisterer, uansett hvor vanskelig det kan virke, og ikke plassere fokus på hva som synes å mangle.

Dyden som frir oss fra fråtseri er avholdenhet og konstant mindfulness av andres og ens egne omgivelser. Det er viktig å praktisere selvkontroll, avholdenhet, og moderasjon.

«Det er sagt om Sokrates, at han var i stand til både å avstå fra, og å nyte, de tingene som mange er for svake til å avstå fra, og ikke nyte uten å overdrive. Men for å være sterk nok til både å bære den ene og å være edru i den andre, er merket til en mann som har en perfekt og uovervinnelig sjel.

Marcus Aurelius

  • Sinne

«Jeg er veldig komfortabel med konflikt, det være seg av det juridiske eller dødelig slaget. Min far var en mellommann, en bro maker. Jeg er en grav maker.

J.R. Ward

Her er det snakk om ekstremt sinne, raseri, hat, eller et behov for hevn. Personer som lider av sinneproblemstillinger, vil ofte ty til å ta loven i egne hender dersom de føler rettssystemet har sviktet dem. Når de mater behovet for sinne, kan de selv ty til fysisk mishandling av seg selv eller andre. Sinne er vanligvis et behov for å gjøre skade på andre. Dante beskrev sinne som «Kjærlighet til rettferdighet pervertert til hevn og til tross», ifølge Wikipedia.

Ikke skyt budbringeren! Det kan være at vi baserer vår egen lykke på noe som eksisterer utenfor oss selv. Det er viktig å ikke tufte vår emosjonelle standard på  noe som er utenfor oss selv, slik at andres lykke eller talenter gir oss sinne. Å klandre andre stammer fra en uvilje mot å se på vår egen smerte eller antatte svakheter, og finne andre til å ta ansvar for hvordan vi føler.

I ikke å akseptere oss selv i helheten, dvs. følelsen av at vi er uakseptable hvis vi har feil, og derfor  gjemmer våre feil for alle rundt oss, begynner vi å undertrykke alle slags negativiteter som kan gi sinne. Tristhet begraver vi fordi vi ser oss selv som feil, spesielt sammenlignet med … Og vi kan bli bitre på vår egen underlegenhet og selvtillit. Selvhat kan uttrykkes som sinne. Det er vanskelig å føle en slik negativitet rettet mot oss selv, så vi ser oss om etter syndebukker, for å lette noe av vår egen smerte.

Vi ser alle, i enhver situasjon som et speil som reflekterer noe for oss som vi ønsker å bli anerkjent for. Uansett hvor stygg, hvor hatsk vi føler det er, godta det og send det kjærlighet. Vi trenger å arbeide for et mer balansert syn på oss selv, og være så medfølende med oss selv som vi er med andre.

Dyden som frir oss fra sinne er tålmodighet, toleranse og utholdenhet gjennom moderasjon. Å løse konflikter fredelig, i motsetning til å ty til vold. Evnen til å tilgi, å vise barmhjertighet mot de som gjør urett.

«Elvene vet dette: det er ingen hast. Vi skal komme dit en dag.

A.A. Milne

  • Misunnelse

«Misunnelse er som å drikke gift og vente på at den andre personen skal dø.

Carrie Fisher

Misunnelse er behovet for å ha mer eller være bedre enn andre. Behovet for å få varene av andre. Ønske hva andre har for oss selv. Mange ganger, kan noen med et ekstremt misunnelsesbehov bli kikkere, for å mate behovet for å se hva andre har som de kan være misunnelige på.

Konkurranse avler misunnelse. Tilfredshet kommer fra virkelig å fargelegge vår egen reise som er det eneste målet på suksess som vi trenger. Vi setter pris på luksus, men enda mer pris på prestasjoner. Vi trenger å bli minnet på  dyder som tillit, etikk og kjærlighet. Det fører oss tilbake til pave Gregor den store som foreslo at alle synder egentlig er en divergens fra kjærlighet. Det er viktig å ikke gå i en felle, et melodrama eller offerstatus. Misunnelse kan gi følelser av hvorfor meg? Eller andre offerlignende atferder.

Å finne vår egen sang, den som gjør at vårt hjerte synger! Danse i takt med vår egen tromme. Alle klisjeene passe her. Det er veldig viktig at vi er dirigenter for egne orkestre, forfatterne av egne sanger, og utøvere av egne komposisjoner. Våre unike stemmer er nødvendige i verden, og hvis vi alle var opptatt med å utføre vår egen musikk, ville livet være en symfoni i stedet for en kakofoni.

Dyden som frir oss fra misunnelse er vennlighet, veldedighet, medfølelse, vennskap og sympati uten fordommer for egen vinning.

«Vær snill, for alle du møter kjemper en hardere kamp.

Platon

  • Stolthet – hovmod

«En stolt mann ser alltid ned på ting og mennesker; og, selvfølgelig, så lenge du ser ned, kan du ikke se noe som er over deg

C.S. Lewis

Stolthet kan  bety et behov for offentlig aksept i alle handlinger. Stolthet kan være et behov for å være viktigere enn andre. De som lider med stolthetsproblemer, er  vanligvis ikke klare for å gi  komplementer til andre, men i stedet fiske etter komplementer for seg selv. De finner måter å være bedre enn de rundt seg, og vanligvis har en slik historie å fortelle om seg selv. Stolthet er sagt å være den opprinnelige og mest dødelige av de syv synder.

Å være stolt over prestasjoner og å ha overvunnet og lært av kamper, og i mellomtiden forstått at andre også har utfordringer, er å gi verdighet til å løse  problemene på vår egen måte og bruke den tiden vi trenger. Vi trenger å være bevisst og klar over våre egne positive egenskaper og  svakheter. Stolthet  kan bli forvrengt av konkurranseenergi som driver to personer til å overspille sin egen styrke i behovet for å utkonkurrere andre. Ved å flytte behovet for konkurranse og bevege oss mot et mer samarbeidende paradigme, til sunn selvtillit, kan aksept erstatte stolthet eller selvforherligelse.

Feiring av våre styrker og talenter er ikke farlig hvis det gjøres med en holdning av takknemlighet for overfloden i livet vårt. Så hvorfor ikke feire at vi har hatt  muligheter til å lykkes eller mislykkes, å feire at vi har lært så mye gjennom livet, og å feire de strålende prestasjonene og suksessene til andre. Feire andre sjeler som har hjulpet oss på reisen som essensielle for oss. Vi trenger å være sammen med våre  medreisende. Jo mer vi skinner som individer, jo sterkere vil  vi skinne som en helhet.

«Dette er de få måtene vi kan øve ydmykhet:

Å snakke så lite som mulig om ens selvbilde.
Å passe sine egne saker.
Ikke å ønske å håndtere andres saker.
Å unngå nysgjerrighet.
Å akseptere motsetninger og korrigeringer muntert.
Å overse andres feil.
Å godta fornærmelser og skader.
Å godta å bli forbigått, glemt og mislikt.
Å være snill og blid selv under provokasjon.
Aldri å holde på sin verdighet.
Å alltid velge det vanskeligste.»

Mor Teresa

Dyden som frir oss fra stolthet og hovmod er ydmykhet,modest oppførsel, uselviskhet og gi  respekt. Å gi kreditt der kreditt er fortjent, ikke urettferdig fremheve vårt eget selvbilde.

«Vår primære hensikt i dette livet er å hjelpe andre. Og hvis du ikke kan hjelpe dem, i hvert fall ikke skad dem.

Dalai Lama XIV


«Tross alt, er feil gjort. Det er umulig å stoppe og kan ikke endres. Vi har bare nåtiden og fremtiden hvorpå vi kan bevege oss fremover.»

Leo Buscaglia

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..