Noen ganger er livet ganske tøft


Jeg er kjærlighet
«Jeg er den milde brisen som danser over alle dønningene.
Jeg er hver eneste regndråpe som fyller de levende brønner.
Du tror jeg er langt unna, men jeg er i ditt hjerte.
Jeg er alltid der ved siden av deg; ingenting kan holde oss fra hverandre.
Det er ingen grunn til å leve i frykt; det er ingenting å være bekymret over.
Det er på tide å leve utenfor skyggene; tid til å leve uten anger.
Hver kveld omfavner jeg deg; Jeg er der for å fange dine tårer.
Jeg er kjærligheten som vil trøste deg i alle dine gjenværende år.»
Robert Clancy

«En jeg elsket ga meg en boks full av mørke. Det tok meg år å forstå, at dette også var en gave.»
Mary Oliver

Vi kan ikke nyte soloppfyllingene uten å forholde oss til de tunge regnskyene. Livet er en blanding av både godt og vondt.

Selv om du tilsynelatende har alt du trenger for et godt liv, vet jeg at du gjennomgår uutholdelige perioder. Du lurer på hvorfor livet kan være så grusomt, hardt og umulig. Og du opplever en følelse av apati.

Jeg kan høre at du tenker: «Hvorfor meg? Hva har jeg gjort for å fortjene dette?»

Uansett hva du går gjennom, uansett hvor vanskelig, trist, urettferdig eller turbulent du opplever livet, har utallige andre følt den samme dybden av fortvilelse. De føler på en tilsvarende fortvilelse. Du er ikke alene om å oppleve livets mørke side.

«Et legeme som ikke er påvirket av noen krefter, er i ro eller beveger seg rettlinjet med konstant hastighet, kommer til å forbli i denne tilstanden med mindre det utsettes for eksterne påvirkninger.»
Newtons 1. lov

Denne loven kan på mange måter overføres til deg og hvordan du håndterer dine utfordringer. Hver gang du forandrer deg, foregår det en slags eksistensiell bevegelse som ofte involverer mange eksterne faktorer. Forandringer kan være ubehagelige eller krevende nettopp fordi du kastes ut av det som er nå. Ofte opplever du at forandringen er så emosjonelt utfordrende at du heller vil forbli uberørt eller likegyldig, fordi det krever langt mindre av deg.

Du anvender Newtons lov hver eneste dag. Den eksterne kraften kan komme i forskjellige former. Egne tanker, hjelp utenfra eller observasjon av andres handling og håndtering av sine hverdager, kan få deg til å forandre retning. Eller du forblir i ro, fordi du ikke møter noen ytre påvirkninger eller du lar være å handle på slike påvirkninger.

Det er ikke lett å forandre retning, og det er ikke lett å komme deg ut av et negativt tankesett. Du må rett og slett våge å bevege deg i nye retninger for å slippe ut av den ubehagelig e sinnstilstanden. Dersom du på grunn av vonde erfaringer, er livredd for forandring, blir dette en ekstra vanskelig oppgave.

«Mennesker som dypest sett tilstreber stillstand og uvirksomhet, noe man psykologisk sett kan kalle en slags apati, vil som regel oppleve mye angst og gradvis ende i depresjon fordi man febrilsk forøker å holde emosjonelle svingninger og forandringer fra livet. På sett og vis er det nettopp emosjonelle svigninger og forandringer som gir fornemmelsen av å leve. Stillstand og apati er derimot en slags psykologisk resignasjon og en unngåelse av selve livet. De menneskene som frykter for mange følelsesmessige utslag i livet, havner lett i depresjon, og deretter vil de ofte rammes av en slags “psykologisk refleks” som forsøker å beholde denne tilstanden, selv om depresjon og angst er høyst utilfredsstillende for individet. »

Sondre Risholm Liverød


Jeg tenker at du opplever et snev av apati. Det er en tilstand som gjør at du trekker deg bort fra livet og alt som kan gjøre deg godt.

«Definisjon på apati:

Apati er mangel på synlige følelser, motivasjon eller entusiasme. Apati er i psykologisk terminologi et begrep brukt på likegyldighet, der en person er passiv eller likegyldig til aspekter knyttet til følelser, det sosiale eller det sjelelige livet.»

Apati stammer nesten alltid fra frykten som sier: «Hvis jeg prøver en gang til, kan jeg mislykkes, så jeg vil ikke prøve.» I utgangspunktet er apati ikke noe annet en en gjetning om hvordan fremtiden vil bli. Og denne gjetningen er alltid negativ.

Det jeg vil legge til er at når du blir apatisk, antar du at ingenting vil forandre seg. Men det vil endrer seg.

Den gamle greske filosofen, Heraklitus sier med hensyn til forandring, at livet er som en elv. Den har topper og bølgedaler, groper og virvler, akkurat slik naturen strømmer fremover.

Hvert øyeblikk i livet er forskjellig fra det siste. Det endrer seg alltid … mye som en elv hvor du aldri går i nøyaktig samme vann.

På samme måten som en elv, er enhver situasjon i livet bare et øyeblikk. Det kan føles som om ingenting vil endre seg for deg, men det vil skje endringer. Det er opp til deg om de skal bli positive.

«Tankesett er alt.»

I utgangspunktet er å overvinne apati et skifte i tankegangen. En tankegang som tar over styringen, gir besluttsomhet og vilje til å trekke deg ut av en statisk tilstand.

Selv om ingenting kjennes bra, vil å forbli der du er bare lede deg ned i et dypt mørkt hull som kalles depresjon.

For å overvinne apati må du endre noe.

Endring skjer bare når du handler og tror endring er mulig. Handling (eller enda bedre, å være i bevegelse) hjelper deg til å fortsette å gå fremover.

Denne bevegelsen er i siste instans det som løfter deg opp og hjelper deg i ditt mål om å overvinne apatien du føler.

Sinne er ikke motsatt av glede. Det er heller ikke tristhet. Mennesker som lever liv fulle av glede, kan også oppleve negative følelser. Imidlertid er det fraværet av følelser som blokkerer gleden. Dessverre har du tillatt deg å leve i denne tilstanden en god stund nå.

Du kan riste av deg følelser med setninger som «det er hva det er». Du sprer vitser om din egen utilstrekkelighet når følelsene dine blir såret. Problemet med dette er at emosjonell apati til slutt blir normen. Det blokkerer de negative følelsene dine som kan være vanskelige å håndtere, men det gjør deg heller ikke i stand til virkelig å føle noe positivt.

Hvis du føler deg elendig, har lyst til å flykte eller ignorere det som skjer, kan dette være måten du håndterer stress, sinne eller tristhet på. Disse metodene er ikke veldig nyttige. I stedet for å fornekte eller flykte, er nøkkelen til å komme deg igjennom til et bedre sted å være, å anerkjenne og oppleve.

Det er her mindfulness kan være godt for deg. I utgangspunktet er det en type meditasjon. Men i stedet for å visualisere noe som du vil skal skje eller forestille deg at du er på et avslappet og rolig sted, fokuserer du på øyeblikket. Dette betyr å vurdere nøyaktig hva du tenker og føler uten å dømme det.

Denne teknikken er så god at den har vist seg å forårsake fysiske endringer i hjernen, som gjør at du bedre kan kontrollere følelsene dine.

Det er mange måter å øve mindfulness på. I utgangspunktet finner du tid og sted for å meditere, fokusere på pusten din og slappe av.

Dette er hvor livet ditt endres. Når du mediterer, fokuser på hvordan du føler deg fysisk og følelsesmessig. Du vil være oppmerksom på hjertefrekvensen, temperaturen på rommet og tankene i hodet ditt. Med andre ord vil du være tilstede og klar.

En annen måte å øve mindfulness på kan være «oppmerksomhet i handling». Dette kan være litt vanskeligere fordi det betyr å implementere oppmerksomhet i tider når negative følelser er sterkest. For eksempel, hvis en venn sier noe som sårer deg.

Det kan være vanskelig i det øyeblikket å leve mindfult. Tross alt er det mye lettere å riste av deg smerte og sorg ved å si eller tenke på noe avvisende, enn det er å være i øyeblikket og å oppleve det. Husk, ved å bruke mindfulnessteknikker og oppleve de negative følelsene, kan du overvinne dem og kontrollere dem lettere.

Å overvinne apati krever mer enn bare viljestyrke. Det er vanskelig å finne motivasjon til å frigjøre deg fra alt som er bak denne følelsen. Det kan være frykt, sinne, mangel på emosjonell støtte, eller til og med en sykdom, for å nevne noe.

Når du faller ned i avgrunnen av apati, endrer verden seg helt for deg. Det første som skjer er at du ikke lenger kan finne nok energi til å komme seg ut av situasjonen. Det er umulig å ha nok energi til å være positiv og finne motivasjon til å leve et meningsfylt liv. Saken er, at det er det du trenger å gjøre for å få tilbake gleden og håpet.

Å være oppmerksom på følelsene dine er ikke nok. Apati er sterkt forbundet med depresjon, men det er også andre faktorer du må vurdere. For eksempel bruker sinnet apati som en måte å takle høyt angstnivå på. Tenk på at en strømledning som blir overbelastet, slår seg av. Slik unngår den brann. Dårlig ernæring og mangel på energi kan også være årsaker. Så, å være oppmerksom på følelsene og den fysiske tilstanden din, vil gjøre det lettere for deg å identifisere kildene til apatien du opplever.

Når du har anerkjent årsaken, kan du lage en plan for å håndtere problemene du har identifisert.

Sørg for at planen din inneholder forskjellige måter og muligheter for å gjøre deg glad. Mennesker som er glade, venter ikke på at noe godt skal skje med dem, de søker det ut.

Prøv nye ting, lag planer. Prøv å gjøre noe du aldri har gjort før.

Implementering av dette kan være like enkelt som å forfølge nye (eller gamle) hobbyer, være klar over og delta i hendelser rundt deg og å bekjempe trang til å avslå invitasjoner. Ikke alt du prøver, vil være etter din smak, men med en positiv holdning finner du noe du virkelig liker.

Husk at sannsynligheten for at du har muligheter til å ha gledelige opplevelser i stor grad avhenger av relasjonene dine med andre mennesker.

De som har mange positive relasjoner pleier å være lykkeligere, uansett hva som skjer i livet. De er også mer motstandsdyktige når de opplever noe negativt.

Videre er det mye enklere å engasjere deg i samfunnet, utvikle hobbyer, og holde fast i planen din for å eliminere apati, når du har venner rundt deg.

Vennskap og romantiske forhold er definitivt viktig. Bare vær oppmerksom på at de ikke er dine eneste muligheter for å koble deg til andre mennesker.

Å bare eksistere fører til apati. Som nevnt ovenfor fører apati til at du lukker deg for alle følelser.

«Måten å unngå å bare eksistere er å erstatte eksistens med aktivt å leve. «

Ta en titt på de virkelig glade menneskene rundt deg. Hvis du spør dem hvordan de tilbringer tiden, vil du oppdage at de gjør veldig lite som innebærer å være «passive».

Her er et godt spørsmål å stille deg selv. Hva gjorde du i går?

Hvis du ærlig ikke kan huske hva du gjorde eller at det var ubetydelig, kan det være på tide å evaluere dine handlinger. Det er ikke mye glede å finne i å ikke gjøre noe glederikt. Hvis du ikke kan huske hva du gjorde eller det var ubetydelig, kan du ikke ha gjort mye som var minneverdig.

Du har et potensial til å leve et glederikt liv. Hvis du tenker på det, har mennesker med store funksjonshemminger, mennesker som har overlevd grusomheter, selv de som står overfor terminale diagnoser, funnet måter å leve aktive og lykkelige liv.

Leonard Cohen sa en gang:

«Vi opplever alltid glede eller tristhet. Men det er mange mennesker som har stengt av for mulighetene for å vinne. Det er tider i livet når vi må stenge av for å omgruppere. »

Hans ord gir mye mening, så lenge du ikke glemmer de tre siste ordene, «for å omgruppere». Er du i stand til å gjøre det, vil du ikke kjempe med følelsesmessig apati. Dette krever selvbevissthet, en vilje til å handle på det du lærer om deg selv, og en vilje til å forfølge lykke.

«Skyggene ligger under mangel på motivasjon og tretthet.»

Noe du absolutt trenger å legge igjen er å føle deg skyldbetynger for at du har det slik du har det. Du har det ikke «dårlig» fordi du vil ha det slik. Du bør unngå å se inaktivitet og mangel på interesse som karakterfeil. Dette er ikke nyttig i det hele tatt og det er heller ikke sant.

«En utmattet løper tar en pause med hendene på knærne. «

Så hvorfor skjer det med deg?

Du har ikke selvtilllit lenger. Det kan skje av flere grunner, men noen ganger slutter du å tro at du er god nok til å oppnå noe som er positivt. Du føler ikke at du kan oppnå suksess eller være nyttig i de daglige gjøremålene lenger. Dette er en ødeleggende måte å føle på. Derfør tenker du at du likegodt kan trekke deg tilbake inn i din egen verden bak lukkede gardiner.


Du har ikke emosjonell støtte. I noen tilfeller er det fordi menneskene rundt deg ikke er følelsesmessig tilgjengelige. Det er fordi du er omgitt av kulde og mangel på interesse. Uansett kan dette lett føre til apati og mangel på motivasjon.


 Frykt: Frykt for fiasko, frykt for å prøve, og frykt for å gjenta de samme feilene igjen og igjen. Frykt for å forlate komfortsonen, angst for å endre vaner, bekymre deg for nye, det ukjente … Dette kan raskt kan undergrave all energi og viljestyrke.

Du trenger støtte for å overvinne apati. Du må føle at de som støtter deg virkelig forstår og aldri prøver å trykke deg ned. Dessverre kan mangel på lyst, entusiasme og motivasjon bli verre hvis alt du hører er kritikk og forakt.

Ofte tror du at alt du trenger å gjøre for å være mer motivert, er å «forandre» tenkningen din. Men regelen om at du må ha positive tanker om å leve et positivt liv, er ikke alltid 100% sant.

William James sa for lenge siden at tanker ikke alltid fører til handlinger. Når det gjelder motivasjon, går handlinger og følelser alltid hånd og hånd.

Hjernen, tankene og kroppen din må jobbe sammen for at du skal få det du trenger. Slik finner du den indre energien for hente tilbake gleden og livet ditt igjen.

Du må du finne ut hva som virkelig står bak den apatiske stemningen.


Deretter kan du legge inn en overgangsperiode. Du har bare en jobb i denne perioden: løse problemer. Tenk på måter å håndtere misnøye, frykt og skuffelse.


Gradvis foreta endringer. Begynn med å gjøre små endringer i rutinene dine. Senere, når du har gjort mindre endringer, kan du ta på seg noen større. Dette er de som virkelig vil gi deg glede. Det er de som vil hjelpe deg med å oppnå alt du vil ha ut av livet.


Fokus på konkrete mål. Fokuser på noe du kan oppnå i ditt daglige liv, noe som gir deg glede.


Forvis apatien din. Når du har lagt nye rutiner og erobret dine daglige mål, må du lære å utfordre dette invalidiserende humøret. Når du merker at disse negative følelsene kommer opp, prøv å finne et alternativ. For eksempel tenk på noe nytt, noe som motiverer deg. Dette er den beste måten å få dem til å forsvinne.

Å overvinne apati er ikke lett, men det er heller ikke umulig. Likevel kan du ikke glemme at apati er som lurende skygger som alltid vil prøve å rote til livet ditt. Når den gjør det, må du være forberedt. Vær klar til å skyve den bort og luft ut alle dine emosjonelle rom med nye tanker og prosjekter.

Sist men ikke minst for å komme deg gjennom tøffe tider må du prøve å ha en positiv holdning og forandre perspektiv. Et av de beste rådene om hvordan du skal dyrke frem holdningsendringer, er å være takknemlig.

Det kan virke umulig å være takknemlig for noe når du går gjennom fortvilelse, men det er alltid noe å være takknemlig for. Alltid!

Tenk på det du har, i stedet for det du har mistet. Tenk på:
•Snart er det vår og solen titter frem.
• Du har ly og luft å puste i.
• Du kan nyte en dampende kopp te.
• En varm hilsen fra en venn.

Det er alltid noe å være takknemlig for.


Det er ingen enkle svar, for med vår eksistens kommer lidelse, en lidelse som ikke penger, status, berømmelse eller popularitet kan hjelpe deg med å flykte fra.

Det eneste du kan gjøre er å hvile i det faktum at du kan ta kontroll over hvordan du reagerer på det som er vondt og vanskelig.

Godta og bli dratt med flo og fjære av livet. Også det som hender deg akkurat nå skal passere, og før du vet ordet av det, har du kommet velberget gjennom den store og mektige bølgen. Så vil du ri høyt inn i den neste.


«Når alt ser ut til å gå mot deg, husk at flyet tar av mot vinden, ikke med den.»
Henry Ford

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..