Jeg og Emil

«Hvorfor ikke gripe gleden med en gang? – Hvor ofte er ikke lykke ødelagt av forberedelser, tåpelige forberedelser «!

Jane Austen

Husker du Emil og hans meritter i boken av Astrid Lindgren, «Emil fra Lønneberget? «

Jeg var og er ikke ikke noe bedre enn han.
En fellesnevner jeg har med Emil, er at alt er gjort i beste mening…

Emil er ikke obsternasig. «Han har bare mange gode ideer, og gjør sine hyss utav sitt hjärtas godhet.» står det i boken.

”Og slem var ikke Emil… …og katten jaget han i all vennskapelighet bare for å se om han kunne løpe like fort som en katt. Men det skjønte jo ikke katten”.  Dette minner oss på hvor viktige faktorer som sammenheng og perspektiv er, når vi søker å forstå andres intensjoner og handlinger. At det å ha funnet en sannhet, behøver ikke å bety at vi har funnet sannheten….

«Han mente det jo ikke vondt”. For Emil ble det ikke alltid slik han tenkte at det skulle bli.  Han måtte derfor av og til be om unnskyldning, selv om handlingen i seg selv ikke var ondskapsfull eller vondt ment.

Der vi først og fremst tenker er at Emil handlet direkte ut fra viljen. Det kommer frem når Emil resolutt imøtekommer Ida, søsterens  ønskedrøm om å se helt til Mariannelund. Han handler sporenstreks utfra vilje om å hjelpe henne. Emil retter oppmerksomheten mot Idas ønske først, og ikke mot risikoen og faren som ligger i det å heise henne til topps i flaggstanga. Heller ikke mot  straffen som kan ramme han. De fleste ville sannsynligvis tenke, og så resonnere før han/hun handlet.

Forskjellen i tankesettet fører til at faren Anton tar Emil i armen, rister han, før han tar Emil med til snekkerbua. Der inne blir Emil sittende å tenke på hvor urettferdig det hele ble, for ”Ingen hadde noen gang sagt til Emil at han ikke måtte vise vesle Ida Mariannelund”.

Logikk kan ha flere sider, og at perspektivet vi tar er vesentlig for hvordan vi handler rent praktisk, og for hvem vi får sympati eller har  antipati for. Livet og verden er ikke svart eller hvit, men er varierende og mangfoldig. Vi må se med respekt på hverandre og søke å oppnå forståelse i alle  situasjoner, fordi det som oftest finnes en grunn til hvorfor det ble gjort og oppsto.

Emil ender igjen og igjen opp i et misforhold mellom intensjonen og konsekvensene av  handlingene han gjør. Vi kan se relasjonen mellom Emil og faren Anton i et etisk perspektiv, Vi har en plikt til å ivareta og å se det genuine i hvert enkelt medmenneske.  Det tvinger oss til å se egne handlinger og eventuelle handlingsalternativer i et klart, åpent og tolerant lys.

«Humor er en spontan, fantastisk del av et utbrudd som bare kommer. Det er utemmet, ikke planlagt, det er fullt av overraskelser. »

Erma Bombeck

Jeg har alltid vært impulsiv. Noen ganger har denne egenskapen ledet meg på farlige veier. Andre ganger har det gitt meg spennende og nye muligheter.

«Det er slik et dumt spørsmål, etter min mening. Jeg mener, hvordan vet du hva du skal gjøre før du gjør det? Svaret er, det gjør du ikke. Jeg tror jeg gjør, men hvordan vet jeg det? Jeg sverger det er et dumt spørsmål. »

J. D Salinger


Det har fått meg til å tenke over hva det vil si å være impulsiv contra det å være spontan. Finnes det noen forskjell.

Er det noen forskjell i betydning? Er det noen forskjell i verdsettelsen av ordene? Jeg svarer ja på begge disse spørsmålene. Jeg bestreber meg på å kommunisere med andre, og bruker ofte ord som et verktøy for kommunikasjon. Jeg antar for ofte at den jeg snakker med mener det samme med ordene som jeg gjør.

Flere ganger har jeg og andre brukt ordene impulsiv og spontan synonymt. Men det er vesentlige forskjeller. Det er i verdsettelsen av ordene. Spontan har en positiv valør, mens impulsiv har en mer negativ klang i de fleste sammenhenger når jeg leser ulik litteratur.

Jeg gjengir noen definisjoner og betraktninger på og over ordet,» Impulsiv»:

 • Impulsivitet skjer eller oppstår uten åpenbar ytre årsak; Den er egenprodusert.  Som følge av en naturlig tilbøyelighet eller impuls og ikke fra ekstern oppfordring eller begrensning.  Ubegrenset og uten baktanker i måte eller atferd.
 • Å være impulsiv er noe uberegnelig (fra det latinsk ordet).
 • En impulsiv handling er noe vi gjør uten å tenke.
 • Impulsivitet innebærer en tendens til å handle på et innfall, vise atferd preget av liten eller ingen omtanke, refleksjon, eller vurdering av konsekvenser.
 • Impulsivitet inneholder minst to uavhengige komponenter:  å handle uten en passende mengde diskusjoner,  som kanskje eller kanskje ikke er funksjonelle, og  å velge kortsiktig heller enn langsiktige gevinster
 • Impulsivitet er både en fasett av normal personlighet så vel som å være en viktig komponent av ulike lidelser.
 • Impulsiv inspirasjon. … kunst skapes intuitivt og gjerne på impuls.
 • Impulsive handlinger er vanligvis  «lite gjennomtenkt, for tidlig uttrykte, unødig risikabelt eller upassende i situasjonen som ofte resulterer i uønskede konsekvenser, som krever langsiktige mål og strategier for å lykkes. Når slike handlinger har positive resultater, har de en tendens til ikke å bli sett på som tegn på impulsivitet, men som indikatorer på dristighet, hurtighet, spontanitet, mot, eller å være ukonvensjonell»

«For meg betyr impulsiv tåpelig. Men hvis en person ikke er litt impulsiv, har han ingen puls. »

Jarod Kintz

Her er noen tanker og definisjoner rundt ordet «Spontan».

 • Spontanitet inkluderer noe som er bevisst. Jeg får en impuls / idé, men blir oppmerksom på den og avgjør om jeg skal droppe den eller ikke.
 • Spontan er ofte forklart som plutselig (høres nøytralt) uten ytre påvirkning.
 • En spontan handling er en umiddelbar handling som er basert på følelser mer enn på veloverveid forstand. Dette betyr ikke nødvendigvis at den spontane handlingen er upassende fordi talent og erfaring kan ha gjort den «instinktivt» i stand til å gjøre det rette uten å tenke noe på det igjen.
 • Spontanitet er til en viss grad en iboende egenskap, som vi er mer eller mindre født med. Hos noen er den med alderen erstattet av moden overveielse. Vi er alle født 100% spontane,. Spontanitet er noe av sjarmen til små barn, og som noen ganger kan være irriterende i de litt eldre.
 • Spontan er «det gikk inn i ryggmargen.»
 • I emosjonelt liv, er det viktig at vi er i stand til å være spontane og  vise kjærlighet og ømhet til våre nærmeste, uten at det blir forvekslet  med en beregning på om det kan  «betale seg» eller ikke.
 • For kunstnere av alle slag er spontanitet et must. Det er rett og slett umulig med tankene våre å  oppnå et resultat som  en talentfull artist med sin kunstneriske intuisjon til å hjelpe seg er i stand til å levere.
 • Rett fra hjertet.
 • Mot til å gi slipp på kontrollen og nyte et spontant innfall av fri vilje uten å såre.

«Å være spontan er å være i stand til å svare med selvtillit, rolig å stole på at, uansett utfall, vil du ha en positiv om enn utfordrende erfaring som vil føre til større selvinnsikt og suksess.»

Sylvia Clare

Etter å ha reflektert over Emil og hans meritter og de to ordene impulsiv og spontan har jeg fått en større forståelse for hvem jeg er og hvorfor jeg er som jeg er.

«I dag er en gave, det er derfor det kalles nå.»

Hele livet har jeg sett på meg selv som impulsiv eller spontan og vært stolt av det. Jeg har ofte handlet uten å tenke. Aldri i ond hensikt, men fordi jeg har handlet uten å ha tenkt over følgene av mine handlinger, har jeg ikke rent sjelden opplevd andres negative dom. Ofte har jeg såret andre fordi jeg ikke har sett situasjonen fra deres ståsted. Heldigvis har spontaniteten min også ført til gode opplevelser som har beriket både meg og de jeg omgås med. Resultatet eller konsekvensen for meg og andre handler i stor gad om stuasjonen, og når jeg velger å bruke denne egenskapen jeg har.

«Du kan tenke ut alle planene i verden, men hvis du ikke ønsker velkommen spontanitet, vil du bare skuffe deg selv.»

Abigail Biddinger

Når jeg ser tilbake på opplevelsene mine, ler jeg eller rister på hodet alt etter som ….  Uansett er det en del av den jeg er, men ikke nødvendigvis den jeg alltid ønsker å være.

Jeg lever livet i stor grad gjennom følelsene mine. Jeg oppfatter verden gjennom følelsene, og reagerer ofte emosjonelt og med personlig innlevelse selv om jeg ikke bærer følelsene på utsiden alltid. Når jeg har det vanskelig viser jeg det tydelig, lever følelsene ut, for deretter  som oftest å komme fram til en mer objektiv synsvinkel. Underveis tar jeg i bruk alt jeg har lært for å finne igjen min indre balanse. I motsetning til andre som trenger større trygghet og dermed skaper en mer passiv tilværelse for seg selv når de er i ubalanse. De må bruke andre metoder for å finne frem til sin balense enn det jeg gjør.

«No better, no worse, just different.»

Ukjent

Det er nødvendig å forstå at andre reagerer annerledes enn jeg gjør. Når jeg handler impulsivt eller spontant, trenger andre å reflektere og se konsekvensene av det de gjør før de handler. Når jeg klarer å se andres behov, vil jeg kunne møte dem med langt større innlevelse og aksept og dermed klare å styre min egen raske og ofte uoverveide gjerning.

Når vi kan møtes i fellesskap gjennom ulike aktiviteter som naturopplevelser  eller samtaler om livets viderverdigheter, vil vi kunne forene ulike verdener til berikelse for oss alle.

«Impulsivitet kan være sjarmerende, men diskusjoner kan ha en appell, så vel.»

Sarah Dessen

Foretar jeg mine valg i kjærlighet eller i avmakt? Velger jeg av bekvemmelighets hensyn, ut fra helhet eller øyeblikket?  Å tørre å ikke velge meg selv, er å flykte fra min egen sjel. Det handler om å skape balanse mellom meg selv og den ytre verden.

”Hvordan reagerer jeg på andres grensesetting?. Først  å forstå meg selv, deretter å forstå meg selv i forhold til den andre, og til sist; å forstå den andre som den er i sitt vesen.

«Ikke alle følelser som synes gode skal umiddelbart følges. Det er heller ikke hver motsatt følelse som umiddelbart bør unngås. Noen ganger er det hensiktsmessig å bruke tilbakeholdenhet selv i gode ønsker og begjær, i det minste gjennom viktige hendelser som kommer som en distraksjon i sinnet, eller gjennom mangel på disiplin blir du en snublestein for andre. »

Thomas à Kempis

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..