Åpne hjertet

«Du har dette ene livet. Hvordan vil du bruke det? Unnskyldende? Angrende? Spørrende? Hate deg selv? Leve på diett? Løpe etter mennesker som ikke ser deg?

Vær modig. Tro på deg selv. Gjør det som føles bra. Ta sjanser. Du har dette ene livet. Gjør deg selv stolt. »

Beardsley Jones

Du kan helt sikkert hjelpe andre gjennom tankene dine, og de kan hjelpe deg. Hver god tanke du sender til en annen er en levende kraft. Men den du sender tanken til må be om det samme du sender. Hvis  den det gjelder ikke vil ha det, er han/hun ikke i harmoni med tankefrekvensen, og tanken vil ikke trenge inn i han/henne.

 Du kan ikke skape i andres liv mot deres vilje, men hvis det er noe de vil, er dine tanker en ekte kraft som hjelper dem.

«Ha tillit til både hjertets åpenhet og dets lukkethet. Dets ekspansjon og dets tilbaketrekning. Slik er hjertets måte å puste på: trygg, utrygg, trygg, utrygg. Det er den vakre skjørheten av å være menneskelig. Alt holdt i den mest perfekte kjærlighet. 

Ikke press hjertet ditt til å åpne seg. Det vil være et slag mot  det du har opplevd og kjennes så tungt i ditt indre. Aldri be et lukket hjerte om å åpne seg. Det vil lukke seg enda mer for å beskytte seg, mens det føler på andres skuffelse og misnøye. Et hjerte åpner seg bare når forholdene er rett. Ditt krav om åpenhet fører bare til tilbaketrekning. Dette er hjertets intelligens.»

I stedet, bøy deg for hjertet slik det er nå. Dersom det er lukket, la det få være lukket, og respekter og anerkjenn det.  Gjør det trygg, trygg nok til og med for å kjenne seg utrygg.

Jeg vil gi deg noen hint om hvordan du kan gjøre hjertet ditt trygt nok til at det åpner seg.

«Du blir gitt et valg: utvikle deg eller forbli der du er. Hvis du velger å forbli uendret, vil du få de samme utfordringene, de samme rutinene, de samme stormene, de samme situasjonene, til du lærer fra dem, til du elsker deg selv nok til å si «ikke mer» til du velger endring . Hvis du velger å utvikle deg, vil du forbindes med styrken i deg, du vil utforske hva som ligger utenfor komfortsonen, du vil våkne til kjærlighet, du vil bli, du vil være. Du har alt du trenger. Velg å utvikle deg. Velg kjærligheten.»

Craig Crippen

Kjemper du for å åpne hjertet ditt? Holder du på smerter fra fortiden? Du lukker deg.

I stedet for å bearbeide det vonde, gjemmer du det dypt inne i deg. Du prøver å unngå det vonde og smerten ved å late som den ikke eksisterer, men selv om du prøver igjen og igjen, klarer du ikke  å fjerne smerten.

Du kan lære å åpne hjertet for livets muligheter til tross for at du kjenner på nederlag og smerte.

Når du begynner å la frykt og tungsinn ta over livet, bør du ta et skritt tilbake og revurdere livet ditt.


«Ingen fortalte meg
at det ville være slik.
Hvordan det å bli eldre
er en reise i
nye oppdagelser.
At levd liv 
gir stor innsikt.
Om noe
bli revet fra hverandre
eller til og med mistet underveis,
blir jeg møtt med noe nytt
som fører meg nærmere
til sentrum
av hjertet mitt.»

Å trekke deg følelsesmessig kan være en smertefull opplevelse, både for deg og for de som er rundt deg. 

I følge noen eksperter er en slik følelsesmessige respons et resultat av å bli oppdratt av foreldre som ikke kunne oppfylle dine følelsesmessige behov. Det kan også være en respons på gamle relasjoner som ikke har blitt fullstendig helbredet. Du trekker deg tilbake fordi du tror du kommer til å bli skadet igjen, eller fordi noe har opprørt deg, og du vet ikke hvordan du skal snakke om det eller si hva du trenger.

i ett øyeblikk er du åpen, omfavner andre og er full av glede og så, for ingen grunn, lukker du deg og føler deg såret, isolert og alene. Det spiller ingen rolle hva som førte til at du lukket deg. Det er ingenting du kan gjøre med det når det har skjedd.

Du vil vite når hjertet ditt har lukket seg, fordi verden vil virke som et kjedelig sted. Fargene og energiene rundt deg blir som et solfalmet bilde. Du mister tillit til andre og ofte føler du deg sint, skyldig og ergerlig, som om verden er mot deg. Det er et veldig ensomt sted å være. Ofte gir du dine nærmeste skylden. Andres feil vises tydelig, og du beskylder dem for å være det du fornekter i deg selv, egoistisme, sinne, manglende kjærlighet, avstengthet, kald og hjerteløs. Du er sikker på at hvis relasjonen til de som «plager» deg var bedre,  ville du aldri føle på denne måten.

«Ingen har fortalt meg noe
om hvilke undre som
venter på meg
i denne virkeligheten
som bare er.
Med forbauselse finner jeg,
utalige magiske opplevelser
mens jeg snubler
og går på veien
som også
leder meg
tryggt
hjem.»

Sannheten er at hvis dette er et tilbakevendende mønster i  relasjonene dine, er det sannsynligvis ikke andres feil. De kan ved et uhell ha slått på bryteren, men de forårsaket ikke den opprinnelige smerten. Selv om de kjøper blomster, viser kjærlighet eller prøver å få deg til å le, reagerer du ikke. Det de gjør vil trolig ikke trenge gjennom forsvaret ditt, og du tror kanskje at deres bevegelser ikke er ekte, men bare et svar på dine anklager.


«Og ingen fortalte meg
at jeg noensinne ville se
en jord så sterk
og skjør, eller
en verden så trist
og vakker.»

Slik kan du åpne hjertet ditt:

Når en smertefull situasjon oppstår, prøv å omfavne den i stedet for å løpe bort eller forsøke å tildekke det som gjør vondt. Når tristheten kommer, ta et dypt pust. Når du går bort fra tristhet som utfolder seg i livet ditt, blir den sterkere og mer virkelig. Du tar en følelse som i seg selv er flyktig og gjør den til en solid begivenhet, i stedet for noe som passerer gjennom deg.

 Ved å utnytte pusten mykner erfaringene. Hvis du demmer dem opp, vil livet ditt stagnere, men når du holder dem flytende, tillater du noe nytt og bedre erfaringer å blomstre.

Du vet hva  angst føles som. Du vet hvordan frykt føles i kroppen  din, spenning i nakken, klump i magen osv. Du kan øve deg i å lene deg til disse følelsene av ubehag og la dem vise deg hvor du må gå.

Den første impulsen er å løpe bort, for å forsøke å undertrykke disse følelsene ved å ikke anerkjenne dem. Når du gjør dette, lukker du deg for de delene av livet som du trenger å oppleve mest. Neste gang du har denne følelsen av å ha det virkelig ubehagelig, gjør deg selv en tjeneste og len deg til følelsen. Gjør det til tross for frykten.

Jeg vet at vi alle har tatt beslutninger eller handlinger som vi bare måtte ta  på grunn av magefølelsen. Når du blir spurt, kan du ikke forklare årsakene bak avgjørelsen, du bare kjenner at det måtte bli gjort. Dette instinktet er den delen av deg som du trenger å konsultere for svar.

For å starte denne prosessen, ta noen dype pust og spør, «Hjertet, hvilken beslutning skal jeg ta her? Hvilken handling føles mest riktig?»

Se hva som skjer, og engasjer og evaluer utfallet.

 Det er lett å bli fanget i egenskaper som er ønskelig å ha, som lykke, medfølelse, kjærlighet og lidenskap. I denne jakten kan du ende opp med å miste noe av det som gjør deg hel, for eksempel ved å undertrykke de negative kvalitetene dine, i stedet for å fronte dem.

Prøv å stille deg noen spørsmål:

 «Hvilke deler av meg selv kan jeg godt være foruten? Hvordan stenger jeg for meg selv? Er det noe jeg skjuler for meg selv?»

Ikke vær redd for det som kommer ut. Du vil kanskje løpe fra svarene, men i stedet, bekreft dem og vær med dem så mye som mulig. Når du er litt mer bevisst på hva du har skjult, blir det lettere å opplyse det.

 Jeg vil gripe fatt i noe fra den berømte mytologen Joseph Campbell. Noe som alltid forblir sant, er ideen om å følge ditt «bliss». Dette betyr å engasjere og stole på den indre fornemmelsen din, og la den trekke deg i en ny retning, selv om du ikke tror du er klar ennå.

Begrepet «bliss» betyr ikke kontinuerlig lykke. I stedet refererer det til et høyere kall. Stol på at dette vil bære deg i vanskelige tider og åpne deg for å bli fylt med ditt eget «bliss».

Når du tilbringer tid i ensomhet, er du fri for påvirkning fra andre mennesker, og kan virkelig åpne deg og utforske hva du vil. Se hvor dine tanker tar deg. Den gyldne muligheten her er å ikke la deg bli distrahert. Bare se hvordan det er å være alene.

Det kan være smertefullt eller til og med skummelt først, men ved å åpne deg  for disse nye følelsene, vil du legge til et helt nytt lag med dybde, erfaring og forståelse i livet ditt.

  Etter at du har utforsket dybden i deg, kommer du ut med en ny forståelse.

Nå er det på tide å dele det, ikke gjennom å fortelle det til andre, men gjennom å være sammen med andre. Når du er sammen med andre, prøv å gi dem full oppmerksomhet, slik at du kan forstå dem akkurat som du forsto deg selv. Sett pris på deres unike karakter, som om de er en forlengelse av deg. Mist deg selv i andres skjønnhet. Se hva de kan lære deg om deg selv. 

«Ingen har noen gang målt, ikke engang poeter, hvor mye hjertet kan holde.»

William Blake

 Gi det du vil se i andre mennesker. Vær den forandringen du vil se i verden. Hvis du vil ha mer hengivenhet, vær mer hengiven med de rundt deg. Hvis du trenger et løft i selvtillit, øk noen andres ved å fortelle dem når de har gjort noe bra. Hvis du vil være i stand til å stole mer på andre, vær mer troverdig, vær virkelig der for andre når de trenger deg. Tenk på hva du vil og se deg rundt og se hvor du kan gi det til noen andre. Dette er den naturlige effekten av å åpne tankene og hjertet når du tar oppmerksomheten bort fra deg, og dine problemer og fokuserer på andre.
 

Lytt til hva du klager på i andre og så se på deg selv. Er følelsene dine, men du projiserer dem på andre fordi du er redd for å føle dem selv? Forhold er som speil, det vi sliter med i andre er ofte det vi fornekter i oss selv. Hvis du får øye på det, har du forstått det. Hvis du kan lære å erkjenne vanskelige følelser hos andre mennesker, kommer du til å akseptere dem mer i deg selv og mindre sannsynlig lukke hjertet når du føler dem.
 

Stenger du av fordi  tankene dine har gått videre i en situasjon og du tror at du vet hva som skal skje? Ofte er følelsesmessig ubehag forårsaket av at du tenker på fortiden, vanligvis med sinne eller anger, eller på fremtiden, ofte med frykt.

Stedet vi savner mest er her og nå. Når du føler at du trekker deg bort fra andre, spør deg selv om du ikke tenkte på fortiden eller fremtiden, er det noe som egentlig er galt akkurat nå?
 

Det er altfor lett å fokusere på alt som er galt med livet og relasjonene dine. For å holde hjertet ditt virkelig åpent gjør det til en daglig praksis  å legge merke til hva du setter pris på i livet og spesielt i forhold til andre.

Alle helbredende tradisjoner gjenkjenner hjertets avgjørende rolle i å opprettholde livet og stimulere kroppen. Du kan ikke overleve lenge uten et velfungerende hjerte. Og du kan ikke leve ditt mest tilfredsstillende liv uten å åpne hjertet for å knytte deg til deg selv og til andre. Å gi av deg selv krever tålmodighet, medfølelse og godhet. Å leve livet ditt fra et sted med ubetinget vennlighet, for deg selv og andre, er et viktig element i å håndtere stress og finne sann mening i det du foretar deg. 

Hjertet er et viktig energisenter i kroppen hvor mange fysiske veier og energier krysser og samhandler med hverandre. Denne flyten av påvirkning gjør hjertet påvirket av, og i stand til å påvirke mange andre aspekter av kropp og helse.

«Og jeg visste
virkelig ikke
at jeg fortsatt ville ha
hele livet
inne i meg
eller en slik brann
i hjertet mitt.»

 Når du slipper fri vonde følelser fra fortiden din, begynner du å åpne opp hjertet ditt og finne et utvidet rom hvor du kan gå inn i medfølelse og vennlighet. Vennlighet er en energi som forbinder deg med andre. Medfølelse forbedrer forbindelsene dine med deg selv, med de du samhandler med, og med verden rundt deg. Når du nærmer deg livet uten dom mot deg selv eller andre, vil du legge merke til at det er et skifte i oppfattelsen din og opplevelsen av livet.

Her er en guidet oppmerksomhets-trening for å velge selvmedfølelse fremfor kamp.

 Finn et rom og en tid hvor du kan være uavbrutt uten forstyrrelser.

Tenk på en situasjon i livet ditt som er utfordrende eller vanskelig og forårsaker at du har vondt eller er stresset. Lukk øynene dine og ha denne situasjonen i tankene. Føl kampen, nøden og følelsesmessig ubehag i kroppen din.

Bli oppmerksom på at dette er et øyeblikk av kamp eller ubehag. Du kan erkjenne at dette øyeblikket gjør vondt, er stressende, eller er smertefullt. Du kan til og med si høyt, «dette gjør vondt» eller «jeg har smerte.»

Kjenn at stress, kamp og opplevelser av lidelse er en del av livet som knytter deg til din menneskelighet, men trenger ikke å overvelde deg. Husk at du ikke er alene, at alle mennesker sliter i livet og at lidelse ikke betyr at du er mindre verdig, dårlig, blir straffet eller er alene.

Med øynene lukket, legg hendene over hjertet ditt. Ta noen dype pust og slapp av spenningen du holder i kroppen din. Når du puster ut, føl at stress løser seg opp og forlater kroppen. Legg forsiktig hendene dine på brystet. Føl en varm, trøstende, snill lyskule i hendene dine som sprer seg til hjertet ditt. La denne milde, helbredende energien flyte fra deg og til deg, spre seg til hele kroppen og bringe ro og helbredelse der det trengs.

Spør deg selv hva du trenger å høre og føle akkurat nå for å gi godhet til deg selv. Si til deg selv, «Jeg vil være snill mot meg selv.» Snakk setningene som føles mest tilpasset din spesielle situasjon, for eksempel: «Jeg tilgir meg selv. Jeg er sterk. Jeg er medfølende mot meg selv. Jeg lærer av mine erfaringer. Jeg aksepterer meg selv som jeg er i dette øyeblikket. Jeg er tålmodig. Jeg gir meg selv den vennligheten og medfølelsen jeg trenger.»

Bruk denne øvelsen når du føler deg overveldet, umotivert, stresset eller sitter fast. Øvelsen er anbefalt av Deepak Chopra.

Ha tillit til at hjertet når det er klart, vil åpne seg som en blomst i varmen fra solen. 

» Når du ikke kan kontrollere hva som skjer, kontroller hvordan du responderer. Deri ligger styrken din. Det er lov å vise hva du føler.»


Besøk siden min på FB, Synnas verden
https://www.facebook.com/Synnasverden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..