Integritet

I tidligere blogger har jeg beskrevet noen ord, og hva de kan bety for vår vekst og utvikling. Sammen med ordet for i dag, er de hentet fra boken “Aspire,” av Kevin Hall. Mine egne refleksjoner over ordene er  også med…

I dag skriver jeg om  ordet integritet. Det er det siste ordet i denne serien. Håper at du har hatt like stort utbytte av disse ordene som det jeg har. Ordene har hjulpet meg til å finne frem til det beste i meg. De lyser for meg som fyrtårn i mørket.

«Å leve et liv med integritet starter med å gi og holde løfter, inntil hele den menneskelige personligheten, sansene, tenkningen, følelsene, og intuisjonen, er totalt integrert og harmonisert.»
Stephen R. Coey

Integritet er å gjøre det rette, selv når ingen ser deg.

Det krevers mot til å gjøre det rette, uansett hva konsekvensene vil bli. Å bygge et omdømme av integritet tar år, men det tar bare et sekund å miste, så aldri tillat deg selv å gjøre noe som ville skade din integritet.

Få ord bærer mer dybde og mening enn dette ordet:

Integritet.

Den nyeste definisjoner på ordet er: En som er ærlig og har sterke moralske overbevisninger.

Opprinnelig stammer ordet fra Latin «integer» som betyr et helt tall. Integritet av ens verden betyr at vår verden er hel og komplett. Ikke bare en del av verden vår, men hele verden.

Integritet er  ”tilstanden av å være komplett, udelt.”  Når mennesker har integritet, er det harmoni mellom ord og gjerning.  De er den de er, uansett hvor de er eller hvem de er sammen med.  Mennesker med integritet er ikke delt (det er dobbelhet) eller  later som (det er hykleri).  De er ”hele” og deres liv er ”på plass”.  Mennesker med integritet har intet å skjule og intet å frykte.

«Hva er personlig integritet? Personlig integritet er å vite det du vet  – det du vet, er det du vet. Og å ha motet til å vite og si det du har observert. Og det er integritet. Og det finnes ingen annen integritet.»
Ron Hubbard

En av de største hedersbevisninger vi kan få er å bli kalt «en person med fullstendig integritet.»

I gamle dager, i Italia ble ufullstendige skulpturer som hadde feil og mangler reparert med voks. Dessverre var det bare et tidsspørsmål når voksen ville falle av og avdekke feilene i skulpturen og kunstnerens fusk. Kunstnerne begynte å stemple kunsten sin med «sine cera» som betyr uten voks. Slik hadde kunstneren garanter at kunstverket var ekte og feilfritt.

«Hvis det ikke er riktig, ikke gjør det. Hvis det ikke er sant, ikke si det.»
Marcus Aurelius

Kan vi stå frem og vise stempelet vårt «sine cera», at vi er hele mennesker som er likeens både utenpå og innvendig?

Eller har vi tatt på oss en maske for å skjule det vi ikke mestrer, og den vi egentlig er, til fordel for den vi tror vi må være eller den andre krever at vi skal være?

Når vi er bekvem med hvem vi er, blir vi ubekvem med den vi ikke er. Vi blir ett med skapelsen når vi ærer løftene vi gir til oss selv og andre. Vi skaper et liv i oppfyllelse når vi er ett med vår verden. Når vi er ett med vår verden, er vi ett med hele verden.

«Dette fremfor alt, la det å skinne i  egen selvrespekt være sant, og det må følge, som natten følger dagen. Du kan ikke da være falsk mot noen mann.»
Willian Shakespeare

Når vi  bare delvis er oss selv, kompromitterer, og kompliserer vi hvem vi er og slik blir vi bare delvis den vi kunne bli. Integritet betyr en verden av helhet. Det er helhet som bringer velsignelser av enkelhet og harmoni inn i livene våre. Dersom vi velger å bare være delvis den vi er ment å være, blir vi som tomme tønner og hule innvendig.

Troverdighet er et ord som kan bety noe av det samme som integritet. Har du integritet i livet ditt, så vil det si at du lever det du sier. Du lever et liv som er troverdig i forhold til det du sier.

Når vi møter mennesker som har integritet får vi akkurat det vi ser. De lever åpne og med verdighet fordi de er seg selv og har ingenting å skjule.

«Vær deg selv. Alle andre er allerede tatt.»
Oscar Wilde

Gutte speiderne har et motto:

«Vær beredt.»

De har et lignende ord i Frankrike;

«Mise en Place» Det betyr å sette alt på plass.»

De franske mesterkokkene starter ikke med å lage mat før de har funnet frem alle ingrediensene de trenger. De har alt organisert og på plass.  I livet  vårt, starter problemene dersom  vi ikke har livet på plass. Når vi ikke er forberedt, så har vi nesten allerede tapt. Hvor mange snarveier har vi tatt i livet, for å oppnå resultater som ikke er ærlige og sannferdige.

Integritet er en kombinasjon av tid, anstrengelse, konsistens og formål. Å ha integritet betyr også at vi er villige til å ta imot hjelp fra andre. Hjelpen kan være av psykologisk art, eller råd  verbalt eller fysisk fra andre. Når vi samhandler med andre og deler hverandres styrker, har vi et integrert helhet som gjennomsyrer livet vårt.

Vi er ikke ment å reise alene gjennom livet. Napoleon Hill sier at :

«Mennesker tar på seg innholdet og vaner og tankens kraft fra hvem de omgås i en ånd av sympati og harmoni …. Ikke to sinn kommer noensinne sammen uten dermed å skape en tredje, usynlig, ikke materiell kraft som kan sammenlignes med et tredje sinn.»

Vi kan starte på toppen av læringskurven og etablere personlig kraft i våre liv, i det vi strekker oss ut til de som er rundt oss, og be dem hjelpe oss til å utvikle og identifisere vår unike styrke. De vil hjelpe oss med sin innsikt, komme med forslag, og hjelpe oss med planer for å oppnå målene og å definere formålet med livene våre.

Å skape et integrert team betyr å omgi oss med mennesker som vokser, forbedrer seg, lærer og lager en forskjell i verden, gjennom den de er og det de gjør sammen.

«Vi er gjennomsnittet av de fem personene vi bruker mest tid på.»
Jim Roth

Når styrke er integrert i et team, er teamet alltid større og mektigere enn summen av delene, som er den ultimate definisjon av  synergi. Magiske ting skjer når alle bidrar.

«Jeg kan ikke finne et språk med tilstrekkelig  energi til å formidle min sans av helligheten til personlig integritet.»
Ralph Waldo  Emerson

Et liv med sann integritet omfatter både det private ( tilhøre seg selv) og menneskene rundt seg. Hver dag ønsker jeg å leve fremragende.

«Dersom vi gjorde alt vi vi er i stand til , ville vi bokstavelig talt forbløffe oss selv.»
Thomas Edison

Det er på tide å forbløffe.

Det er på tide å fullende mitt potensiale.

Det er på tide å starte å leve med et formål.

«Du er bøkene du leser, filmene du ser, musikken du hører på, folk du møter, de drømmene du har, de samtalene du engasjere deg i. Du er hva du tar fra disse. Du er lyden av havet, pust av frisk luft, det klareste lys og det mørkeste hjørnet.

Du er et kollektiv av hver opplevelse du har hatt i livet ditt. Du er hvert eneste sekund av hver eneste dag. Så drukne deg selv i et hav av kunnskap og eksistens. La ordene løpe gjennom venene og la fargene fylle ditt sinn til det er ingenting igjen å gjøre, annet enn å eksplodere. Det er ingen feil svar. Inspirasjon er alt.»
Linda Røynestad

Her er et forslag til hvordan du kan jobbe med din personlige integritet:

 • «Identifisere aspekter av din oppførsel som krever endring. Reflekter over din samhandling med andre på arbeidsplassen , hjemme og i sosiale situasjoner for å bestemme spesifikke områder som trenger forbedring.
 • Bestem dine grunner for ikke oppfører deg med større personlig integritet.
 • Møt hindringer som får deg til å lyve eller bryte dine moralkodekser.  Møt din frykt for hvordan andre kan oppfatte deg og / eller oppsøk rådgivning for å løse følelsesmessige utfordringer og usikkerhet.
 • Praktiser sannferdighet. Vurdere alle forhold hjemme og på arbeid som vil ha nytte av større sannferdighet.  Unngå baksnakking eller sladring.
 • Avstå fra å forårsake skade. En bit av å utvikle personlig integritet, er å vite når og hvordan du skal levere sannheten. Vær forsiktig så du ikke forveksler sannhet med sinne, drevet av en brutalt ærlig konfrontasjon.
 • Lag en liste over oppgaver og atferd der du vil bli mer troverdig. Listen kan være alt fra grunnleggende oppgaver, for eksempel å ta ut søppelet som  å love å betale tilbake store pengesummer på en riktig måte.
 • Respekter andres eiendom.
 • Lytte til og respektere meninger og andres avgjørelser. En del av å eie personlig integritet er erkjennelsen av de menneskelige rettighetene. Respekter forskjellige tanker, og beslutninger som et tegn på åpenhet og integritet.
 • Hjelp andre i nød. Hvis du er i en posisjon til å bidra til utvikling av andre eller hjelpe dem til å gjøre noe de ikke kan oppnå på egen hånd, så gjør en innsats for å hjelpe.
 • Vurdere utviklingen. Å utvikle personlig integritet er en prøving- og feiling- prosess som krever vedvarende innsats. Spør deg selv på daglig eller ukentlig basis om du gjør fremgang.
 • Få hjelp av andre. Kolleger, slektninger, venner eller en coach som kjenner deg godt og har din beste interesse på hjertet. De kan hjelpe deg til fremgang ved å gi objektiv tilbakemelding på daglig basis om de personlige endringene du foretar deg.»                      Hentet fra Wiki How

«Når vil vår samvittighet vokse seg så myk, at vi vil handle for å forhindre menneskelig elendighet, i stedet  for å hevne den?»
Eleanor Roosevelt

Her er linken til en annen blogg jeg skrev om integritet:

https://synnasverden.net/2017/09/14/integritet/

 

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..