Bak problemene og sorgen

«Ta alt som er lyst og vakker i deg og introduser det til skyggesiden av deg selv.»
Parker Palmer

Kjenner du deg ekstra sårbar i dag, og kjenner gråten presse på, så kan det bety at du bærer på en indre sorg, et indre problem. Slipp tårene ut. De har en lindrende effekt og vil gjøre deg godt. De kan forløse følelsesmessige ”skygger” eller sår som du bærer i deg. Hvorfor er det så vanskelig å slippe den første tåren ut?

Bare ved å ta imot og erkjenne dine egne indre motsetninger er du frigjort til å sette skyggens makt i tjeneste for det gode.

Det handler om å frigjøre den indre sorgen, det indre problemet som har hindret deg i å gå videre. Ofte ligger sorgen i det ubevisste, og du forveksler den med andre følelser. Så still deg åpen for sorgens mange uttrykk.

Dette er et viktig budskap. Ingenting er enten godt eller dårlig. Ikke engang du er bare god eller dårlig.

«Når du våkner opp om morgenen, fortell deg selv: Mennesker jeg har med å gjøre i dag vil  blande seg inn, være utakknemlige, arrogante, uærlige, sjalu, og sure. De er slik fordi de ikke kan skille det gode fra det onde. Men jeg har sett skjønnheten i det gode, og stygghet av ondskap, og har innsett at de som gjør noe galt har en karakter knyttet til min egen – ikke av samme blod eller fødsel, men det samme sinn, og besitter en del av det guddommelige. Så ingen av dem kan skade meg. Ingen kan tiltenke meg stygghet. Jeg kan heller ikke være sint på min slektning, eller hate ham. Vi ble født til å jobbe sammen som føtter, hender og øyne, som de to radene med tenner, oppe og nede. Å hindre hverandre er unaturlig. Å føle sinne for noen, å snu ryggen til han: Det er hindringer.»
Marcus Aurelius

Du må jobbe for å løse opp i følelsesmessige blokkeringer som påvirker livsgleden og livskraften din. Sorgen  du føler på trenger ikke å være knyttet opp til tap av noe eller noen. Den kan like gjerne ha sammenheng med svik du har opplevd, at du ikke blir forstått eller verdsatt, at du føler at du ikke strekker til eller er i stand til å gi det du ønsker til dine nærmeste, at du har sviktet deg selv og kraften din, eller en altomfattende sorg som du ikke greier å definere. Forsøk å identifisere denne sorgen i deg. Det er bare du som kan det.

Det finnes ikke noe slikt som et problem eller en sorg uten en gave gjemt i det. Når du klarer å være til stede med problemet eller sorgen du kjenner på, utvikler du større selvbevissthet. Med større selvbevissthet, er du i stand til å nå inn i de dypere beskjedene bak utfordringene. Når du ser de dypere beskjedene bak det som tynger deg, kan du bruke dem til å foreta grunnleggende endringer og starte med å tilgi deg selv. Det handler om å tilgi som er en handling av egenkjærlighet. Egenkjærlighet er inngangsporten til helbredelse. Med healing kommer takknemlighet og en nyvunnet forståelse av at din kamp hjelper deg med å utvikle deg til en bedre versjon av deg selv. Så si til deg selv: «Farvel, viljestyrke, du er godt å være kvitt. Hei, tilstedeværelse. Jeg er glad du er her.»

«Når den første tåren smelter,
da brister sorgen.
O Gud, gi meg den første tåre.
Hos meg er tåren is
Og min sorg er isens rose,
Hos meg er tåren is,
Og mitt hjerte fryser.»
Sigbjørn Obstfelder

Du har så lenge gått i ring og  du finner det så vanskelig å komme videre.  Du kommer ikke videre før du åpner opp for å frigjøre sorg, skuffelser og de uinnfridde forventningene du bærer på.  Økt livsenergi er resultatet av en slik frigjøring. Den vil ikke bare gi deg styrke til å åpne deg for fremtiden, men den vil også skape åpning for kjærlighetsenergien som lever i deg. En sterkere kraft og et bedre liv er resultatet du oppnår når du slipper fri sorgen og gir slipp på den.

Hvor ofte har du ikke bestemt deg for noe, og så vært helt frustrert fordi du ikke klarer å finne den nødvendige viljestyrken til å gjennomføre det du ønsket? Høres det kjent ut for deg?

«Jeg kan bare ikke få meg til å trene.»
«Jeg kan ikke kontrollere følelsene mine. Jeg har alltid utagert og deretter angret på det senere.»
«Jeg vegrer meg for å ta kontakt med den jeg så sterkt ønsker å ha i livet mitt.»
«Jeg ønsker virkelig å komme i gang med ideen min, men jeg klarer ikke finne tid.»
«Jeg klarer ikke å gi slipp på sorgen eller problemet jeg bærer på.»

I de fleste tilfeller som dette, er ordene «kan ikke» unøyaktige. Det tyder på at du har en komplett og fullstendig manglende evne til å engasjere deg i spørsmålet – som om det er en usynlig ytre kraft som hindrer deg fra å gjøre det du sa at du ønsker å gjøre.

Det kan ta bort makten din, og på en måte gi deg en unnskyldning for ikke å gå fremover mot målene dine eller oppfylle forpliktelsene dine.

Så, hvordan kan du skifte tankesett for å omgå dette problemet? Erstatt, «kan ikke» med «vil ikke».

«Jeg vil ikke spise sunn mat.»
«Jeg vil ikke forlate dette forholdet, selv om jeg vet at det er usunt.»
«Jeg vil ikke ta meg tid til å meditere hver dag.»
» Jeg vil ikke gi slipp på det som plager meg – sorgen min.»

Dette vil føles ubehagelig, men det er poenget. Det tvinger deg til å ta fullt eierskap til handlingene dine. Det setter makten tilbake i dine egne hender. Vil ikke skaper muligheten for at du kan ta et annet valg.

«Kjærlighet er den ultimate mening
av alt rundt oss.
Den er ikke en følelse eller oppfatning.
Den er sannheten; den er gleden
som er roten
til all skapelse.»
Rabindranath Tagore

Hvordan finner du dette i ditt eget liv?

Tenk over hva som faktisk er sant.

Mens det er sant at i noen tilfeller, kan  «ikke kunne» være rett. Jeg utfordrer deg til å se på situasjonen for å avgjøre om og når det faktisk er sant. Hvis du opplever at «jeg kan ikke» er en passende refleksjon på situasjon du er i, vurder hvorfor. Hvorfor vil du ikke foreta handlingen som er nødvendig for å oppnå målet ditt? Har du behov for å omprioritere? Er du redd? Er målet mindre viktig for deg enn du tidligere trodde det var? Spør deg selv slike spørsmål og de vil gi deg innsikt som vil hjelpe deg til å håndtere de hindringer som holder deg tilbake.

«Når du skviser en appelsin, vil du alltid få appelsinjuice til å komme ut. Det som kommer ut er det som er inne i den. Den samme logikken gjelder for deg. Når noen skviser deg, legger press på deg, eller sier noe lite flatterende eller kritisk, og ut av deg kommer sinne, hat, bitterhet, spenning, depresjon eller angst, er det det som er inne i deg. Hvis kjærlighet og glede er det du ønsker å gi og motta, endre livet ditt ved å endre deg fra innsiden.»
Dr. Wayne W. Dyer

Lag en forpliktelse til deg selv.

Hvis du bestemmer deg for at målet ditt er viktig for deg, og at du ønsker å oppnå det, si at du «vil» gjøre nødvendige tiltak. Skriv det ned, og legg dette notatet et sted (eller flere steder) der du kommer over den regelmessig. Dette vil bidra til å holde deg motivert.

Del planene dine med andre.

For ytterligere ansvarlighet (og sunn gruppepress) del ditt engasjement med andre. Når du gjør planene dine offentlig, øker det sjansen for å lykkes – kanskje fordi du ønsker å hedre  forpliktelsene dine og få deg til å se bra ut. Så, ta et standpunkt for å handle ved å fortelle andre om målene dine.

Gjenta etter behov.

Når hindringer oppstår, og du føler at du «ikke kan» fortsette, minn deg selv på «vil ikke». Ta tilbake makten din, og vær bevisst på å finne frem til nødvendige tiltak for å oppnå målet ditt.

Til slutt, minn deg selv på de kloke ordene til Thomas Edison:

«Hvis vi gjorde alt  vi er i stand til, ville vi bokstavelig talt forbløffe oss selv.»

Det handler om å være fullt tilstede i ditt eget liv. Er det ikke magisk?

«Behov for kjærlighet er en grad av brutalitet, for kjærlighet er fullkommen bevissthet. Vi elsker ikke fordi vi ikke forstår, eller rettere sagt .. vi forstår ikke fordi vi ikke elsker. For kjærlighet er den ultimate meningen med alt.. . rundt oss er den ikke bare en følelse, den er sannheten, det er den gleden som er i roten av all skapelse ..
Den menneskelige sjel er på sin reise fra lov til å elske, fra disiplin til frigjøring, fra det moralske planet til det åndelige.
Men denne trelldoms lov kan ikke være et mål i seg selv; ved å mestre den grundig finner vi midler til å gå utover den. Den går tilbake til kilden, til uendelig kjærlighet, som manifesterer seg gjennom begrensede former for lov.
I kjærlighet fletter alle motsetningene i tilværelsen seg sammen og går tapt. Bare i kjærlighet er enhet og dualitet ikke uenige. Kjærlighet må være en og to på samme tid.
Bare kjærlighet er bevegelse og hvile i ett. Vårt hjerte endrer stadig sin plass før det finner kjærligheten, og deretter har det sin hvile. »
Rabindranath Tagore

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..