Regler for livet

For lenge siden leste jeg boken, «De Fire Leveregler» skrevet av Don Miguel Ruiz.

Det er en bok full av livsvisdom. Han tar opp fire viktige leveregler som vi trenger å følge for å ha et godt liv. Det dreier seg i stor grad om hvor viktig det er å være ekte og sanne mot hvem vi er.

Her gjenngir jeg disse levereglene og noen refleksjoner rundt dem:

Den første leveregelen:
«Vær ren i ord». Snakk med integritet. Si bare det du mener. Unngå å misbruke ord til å snakke stygt om deg selv eller å sladre om andre.»

Ordene våre har stor kraft og hvordan vi bruker dem er av stor betydning. Har du noen gang vært i en situasjon hvor noen har sagt noe kritisk til deg helt uten grunn? Eller har du sagt noe du gjerne skulle ha tatt tilbake etterpå? Da har du kjent hvordan det oppleves. Da har du kjent på energien i ordene du bruker.

Du trenger ikke være enig med det andre sier, men du kan formulere deg med ord som har integritet. Formidle hvordan det føles og oppleves for deg, når noe blir sagt fra en kjærlighetsfullt synsvinkel og ikke ut fra frykt og sinne. Dette gjelder i møte med andre og  hvordan du «snakker» til deg selv. Hva sier du til deg selv? 

Bruk litt tid og bli oppmerksom på hva som skjer i slike møter og hva det gjør med deg. Når du forstår hva som skjer, har du en unik mulighet til å endre det.

Den andre leveregelen:
«Ta ikke noe personlig». Ikke noe av det andre gjør, er på grunn av deg. Det andre sier og gjør, er en projeksjon av deres egen virkelighet, deres egen drøm. Når du er immun mot andres meninger og handlinger, vil du ikke bli utsatt for unødig lidelse.»

Denne leveregelen er av stor betydning. Du ser gjennom dine ofte forutinntatte øyne, akkurat slik andre ser gjennom sine. Det vi ofte glemmer er at andre sier og dømmer ut fra sine erfaringer og de kan være helt annerledes enn erfaringene vi har.  Erfaringene kommer energimessig ut i form av det vi sier. Når du klarer å se bakenfor ordene vil du oppleve noe spesielt.

Du tar det ikke så personlig lenger, når du vet at det som blir sagt er en projeksjon fra andres smerte og frustrasjon. Det kan være mye som ligger under hvorfor andre sier det de gjør. Det trenger ikke å ha noen sammenheng med deg. De er fastlåst i sin illusjon, og du kan være  nøytral og ikke la ordene treffer deg.

Den tredje leveregelen:
«La være å forutsette ting». Våg å stille spørsmål og uttrykke det du virkelig ønsker. Kommuniser med andre så klart du kan for å unngå misforståelser. Denne ene leveregelen er nok til at du kan omskape hele livet ditt.»

Kommunikasjon er komplisert for de fleste. Vi har lett for å trekke slutninger ut i fra våre egne erfaringer. De kan være helt annerledes enn den du snakker med har. I stedet for å våge å stille spørsmål,  tenker du på hvorfor og hvordan den andre uttrykte seg. I denne filmen kommer mange scenarier opp i deg og du kan forville deg inn i et destruktivt  område.

Våg å stille spørsmål, våg å ta en realitetssjekk over det som egentlig foregår. Du vil som oftest bli forbauset over hvor liten betydning det har i forhold til det du trodde om det som skjedde eller ble sagt.

Den fjerde leveregelen:
«Gjør alltid ditt beste». Ditt beste vil forandre seg fra øyeblikk til øyeblikk. Det vil være annerledes når du er frisk enn når du er syk. Gjør ditt beste under alle omstendigheter, så vil du unngå å dømme deg selv og angre.»

Hvis du følger denne fjerde leveregelen vil du oppleve noe magisk. Du blir mye kjærligere mot deg selv når du gjør så godt du kan. Vi mennesker er i utvikling hele tiden og den du var for år tilbake, er ikke den du er i dag.

Når du gjør så godt du kan er det som om du flytter en linje hele tiden, en linje av utvikling. Ville du krevd av noen i barnehagen at de skulle kunne det samme som en på ungdomsskolen? Nei, selvsagt ikke. Slik er det med oss i livets skole også, når vi forsøker å være den beste utgaven av oss selv og gjøre så godt vi kan, da er vi på en fantastisk reise.

Min opplevelse er at disse reglene er gode å ha med meg. Det er fordi det alltid vil være noe som  ønsker å dra meg tilbake til der jeg var.

Du kan velge å stoppe opp, og kjenne etter hva det er som skjer og  dermed bli i stand til å respondere annerledes.

Det starter med deg og meg. Sammen kan vi gjøre store endringer hos oss selv og i omgivelsene våre.

Magisk, ikke sant!

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..