Dørene

Hvis du åpner døren til visdom, vil alle andre dører åpnes!”
Mehmet Murat ildan

Mørket har senket seg og jeg sitter i sofaen med tente, levende lys og skriver. Lysene i nabohusene slukkes ett etter ett. De som bor der er i ferd med å gå til ro for natten.

Jeg nyter nattens ro og bruker stillheten rundt meg til å skrive. Blikket mitt faller på tre akvareller på veggen foran meg.

For mange år siden kjøpte jeg disse bildene som forestiller ulike dører. På den ene akvarellen er det en lukket dør, på den andre en åpen dør og på den tredje står døren på gløtt.

For meg har bildene stor symbolverdi.

«Vi mister nøkler og vi finner nøkler og vi får nye nøkler. Vi må bare finne de som låser opp de riktige dørene. Noen ganger har vi nøkler, men vi vet ikke hvilken dør de passer til. Det kan være den vanskeligste delen, og sette den rette nøkkelen i rett dør. «
Dan Groat

Er det ikke slik livet er? Noen ganger kjennes alt stengt og jeg finner ingen mulige løsninger på det jeg ønsker meg. Andre gange åpner livet seg opp foran meg. Det er som det smiler til meg og ønsker meg velkommen inn. Eller livet står litt på vent, men jeg kan øyne mulige løsninger. Jeg blir dratt mot det som enda ikke er, men som innbytende ber meg om å prøve ut det som lokker og drar i meg. Skal, skal ikke?

Bildene er en viktig påminner om livets ulike tilskikkelser.

Å reflektere over livet og hvordan jeg skal gripe det an, er nødvendig for å ta de beste valgene. Uansett hvor tøft livet kan kjennes ut, finnes det alltid en mulig løsning som kan lede meg videre på livsveien.

«De fleste dørene forblir stengt bare fordi de ikke har blitt prøvd å bli åpnet!»
Mehmet Murat ildan

For meg er det godt å tenke på at det alltid finnes nye muligheter, når dører lukker seg foran meg. Det handler om å snu meg rundt og finne frem til dørene som ønsker meg velkommen med en innbydende åpenhet.

Faktisk er det de halvåpne dørene som lokker meg mest. Jeg vil så gjerne finne ut hva de enda ikke har vist meg av skatter og magiske opplevelser.

«En liten nøkkel vil åpne en veldig tung dør.»
Charles Dickens

Noen ganger kan det være enklest å velge dørene som er åpne, til tross for at jeg står med nøkkelen til døren som skjuler de aller vakreste skattene. Hva er det som hindrer meg i å sette nøkkelen i låsen og vri om så døren åpner seg?

Jeg vil ikke stå utenfor en låst dør og banke på uten at den åpner seg for meg. Jeg har ikke den riktige nøkkelen. Enten må jeg finne den eller så må jeg gå videre til neste dør. Jeg kan ikke forvente at det skal være noen på innsiden som vil åpne opp for meg. Noen dører er ikke for meg, de forblir lukket. Kanskje det er døren som vil åpne seg for deg. Prøv da vel!!!

«Når en dør lukkes, åpnes en annen, men vi ser ofte så lenge og så beklagende på den lukkede døren at vi ikke ser den som har åpnet seg for oss.»
Alexander Graham Bell

Andre ganger stenger jeg meg inne, slukker lyset og låser døren etter meg. Ingen får komme inn. Jeg blir værende der jeg er for å pleie mitt sårede hjerte.

Redselen for å prøve en annen dør sitter i meg. Tenk om det som befinner seg innenfor dørterskelen, ikke er som jeg håpte, og vil skade og såre meg. Stakkars meg!

Heldigvis har jeg erfart at det handler om å gå med frimodighet og stole på at livet vil meg vel. Å leve i tillit handler om å følge hjertet og våge meg ut på veien, til tross for at den kan være både smal, svingete, og omgitt av tåke og dis. Det hjelper å forholde meg til her og nå, ikke hengi meg til det som kan bli eller det som var.

Mens jeg går kan jeg skimte døren i det fjerne, tåken letter og jeg begynner å se og forstå. Alle de små tegnene jeg fikk, brikkerne som jeg hadde forlagt og budskaperne som jeg ikke helt kunne finne ut av. Pludselig ser jeg. Det skjer gradvist og underveis støter jeg på mange steder, hvor jeg er nødt til å ferdes i usikkerhet, uvisshet og i tvil.

«Hvis det er en ting som vil stoppe mennesker fra å nå sine mål, er det en vegg. Men som jeg ser det, uten vegger er det ikke noe sted å bygge en dør. «
Craig D. Lounsbrough

Men pludselig en morgen er den der, døren i det aller første morgenlyset. Kan du se din dør gjennom morgendisen? Tåken er ved å lette også for deg.

Jeg vet du har nøkkelen som kan åpne dører for deg. Du må bare våge å bruke den. Hjertet vil vise deg vei inn til det innerste indre. Kjærlighetens flamme lyser opp veien foran deg. Følg den i frimodighet. Den vil aldri, aldri skuffe deg.

«Hvis du føler at du må åpne en bestemt dør, åpne den, ellers vil den døren hjemsøke ditt sinn hele livet!»
Mehmet Murat ildan

Ikke forbli lenket til fortiden og all smerten den har påført deg. Gi slipp på den og lås opp døren som kaller på deg. Jeg vet at du skimter den midt mellom tvilen og «skammen» din. Det er ikke mer du trenger å gjøre, enn å våge spranget. Våge å ta frem nøkkelen og bruke den.

Har du mistet nøkkelen, sier du? Ikke fortvil. Du kan gå frem til døren og banke på. Da vil den garantert åpne seg og du kan gå inn.

Jeg forstår at det er et tøft skritt å ta. Du trives ikke noe særlig der du har låst deg inne. Kanskje du til og med har mistet nøkkelen. Bruk vinduet i stedet, da vel. Du kan klatre ut og hoppe ned på bakken. Det er ikke så høyt ned. Så feig er du ikke. Bakken er myk og det er mange som gjerne vil ta i mot deg.

«Hva knuste ditt hjerte så ille
At du måtte lukke hver dør,
At du sier at du har en mørk sjel
Og ikke kan si ordet «kjærlighet» lenger?
Sanhita Baruah

Problemet er at du ikke helt vet om du orker. Tiltakslysten og troen på egne evner er heller laber. Selv om du er fristet, vet du ikke om livet utenfor forskansningen din, vil ta i mot deg. Tvilen holder deg tilbake. Skal, skal ikke. Du vurderer for og i mot. Lenge har du endt opp med å utsette beslutningen. Det er et godt tegn. Du har ikke helt og hodent avskåret deg fra et nytt og forlokkende liv.

«Ikke bli lurt av utseendet på dørene! Du kan møte ekstraordinære skjønnheter bak en loslitt dør, og en fantastisk dør kan åpnes til en søppelfylling! «
Mehmet Murat ildan

Hva er det som er så skremmende og holder deg tilbake der du er? Mangler du tro på egne evner? Eller er det troen på at det du drømmer om vil trekke seg unna når du åpner opp og toner flagg? Kanskje du ikke orker jobben med å finne frem nøkkelen? Så satt er du vel ikke, eller ….? I så fall trenger du en skikkelig vårrengjøring. Det vårlige regnet vil vaske deg fri for motløshet og solen lokke smilet frem. En liten tur ut i regnet og solen, klarer du vel, eller …

«Bare fordi en dør vises lukket, betyr det ikke at den er låst – heller ikke at den ikke åpner seg med det rette hjertet, ord eller berøring»
Rasheed Ogunlaru

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..