Gjør alt enkelt

DSCN6802.JPG

«Hvor det er lys, må det være skygge, der det er skygge må det være lys. Det er ingen skygge uten lys og ikke noe lys uten skygge. »
Haruki Murakami

Jeg har festet meg ved en setning som ble sagt til meg for litt siden.

«Nå når du er frisk, kan du begynne å legge planer for hva du vil gjøre fremover.»

For meg ble denne setningen en utfordring og en stor tankevekker. Jeg reagerte spontant og uttrykte følgende.

«Jeg trenger ikke legge planer. Livet mitt er slik det skal være. Hver dag er magisk. Jeg gjør det jeg vil gjøre og lever i nået. Trenger jeg å  planlegge noe, så gjør jeg det. Ingenting er annerledes nå enn før. Kanskje orker jeg mer enn før, men jeg lever allerede slik jeg vil. Jeg vet også at jeg med innsats og positiv tenkning kan jeg endre rammevbetingelsene – begrensningene mine om de skulle utfordre meg. Livet er kontinuerlig i endring og jeg endrer meg med det, fordi jeg har et bevisst forhold til det. Jeg elsker og trives med livet mitt, med mitt «fjell».»

I ettertid undres jeg over hvorfor jeg reagerte så umiddelbart og med slik tyngde.  Tror det handler om å bli degradert, nedvurdert. Jeg undrer meg over hvorfor noen tenker at mitt liv ikke er bra nok slik det er.  For meg er det det, uansett helsetilstand eller omstendigheter.

Akkurat slik ditt liv er det for deg.  Ønsker du å endre det, gjør du det. Men endringen må komme innenfra, fra din indre kraft og overbevisning. Ikke fra noen eller noe utenfor deg selv, i form av «besserwissere» eller noe du «burde».

«Hvis du vil være trist, kan ingen i verden gjøre deg glad. Men hvis du bestemmer deg for å være glad, kan ingen og ingenting på jorden ta den lykken fra deg.»
Paramahansa Yogananda

Livet mitt har ikke alltid vært enkelt. Uansett omstendighet innretter jeg meg på best mulig måte og kjenner meg tilfreds med det.

«Det handler ikke om hvordan jeg har det, men hvordan jeg tar det.»

Å leve med et slikt motto har ikke vært like lett når motgang, dårlig økonomi, sykdom og vonde opplevelser i nære relasjoner truer med å rive meg i stykker. Jeg har lært gjennom tøffe tak at skal jeg overleve, må jeg se det positive  i det som skjer. Uansett hvor vanskelig livet kan fortone seg, finner jeg alltid noe å glede meg over. For meg handler det om å mestre hverdagens krav og vokse som menneske. Det må jeg gjøre her og nå, ikke et annet sted eller en gang i fremtiden.

«Lev stille i øyeblikket og se skjønnheten til alt foran deg. Fremtiden vil ta vare på seg selv …… »
Paramahansa Yogananda

Fordi jeg lenge har hatt dårlig økonomi og helse, har jeg lært  meg til å finner gleder i de nære ting. Alt jeg trenger, finnes rundt meg om jeg er villig til å se og lete etter det. Faktisk trenger jeg ikke en gang lete. Magien viser seg for meg hver dag på de merkeligste steder og under de merkeligste omstendigheter. Alt handler om å ha et åpent sinn.

Derfor trenger jeg ikke legge planer for fremtiden. Fremtiden er her og nå og jeg skaper den gjennom det jeg gjør og opplever gjennom dagen.

Jeg skaper det livet jeg vil ha med de midlene som er til rådighet for meg. Med andre ord det som finnes inne i meg av kreativ kraft og glede. Akkurat nå er jeg tilfreds med å gå turer, ta bilder, være sammen med barnebarn og skrive bloggene mine.

Hva som fanger oppmerksomheten i fremtiden  opptar meg ikke. For det er jo akkurat her og nå at fremtiden skapes. Da vil eventuelle endringer i livsførsel komme av seg selv, fordi jeg skaper fremtiden gjennom å ha et åpent sinn og hjerte.

Kjære deg, ikke lev i fortiden eller i fremtiden. Lev her og nå og møt livets utfordringer der du er akkurat nå!!!

«Hemmeligheten for helse for både kropp  og sinn er ikke å sørge over fortiden, bekymre seg for fremtiden, eller forutse problemer, men å leve i det nåværende øyeblikk klokt og oppriktig. . . Leve hvert øyeblikk helt og fremtiden vil ta vare på seg selv. Helt og holdent nyte det fantastiske og vakre i hvert øyeblikk.»
Paramahansa Yogananda

Hvordan håndterer du motgang og skuffelse? Jeg har reflektert litt over dette spørsmålet. Her er noe av det jeg kom frem til.

 På en måte er det som å ha nådd toppen av et fjell etter å ha strevet lenge nede i dalen, samt den utfordringen det er å klatre oppover det bratte fjellet.

 Noen utfordringer oppsøker du og noen finner deg av seg selv. Hvordan du håndtere dem bestemmer kvaliteten på livet ditt.

«I det riktige lyset, til rett tid, er alt ekstraordinært.»
Aaron Rose

Motgang kan ta mange former, en livstruende sykdom, få sparken fra en god jobb, skilsmisse, miste noen eller noe du elsker, en sykdom; et svik, eller å få dine illusjoner knust. Å komme seg fra slike hendelser krever store reserver av indre styrke, og mestring av frykt og mot.

Å møte motgang med styrke og mot kan være svært vanskelig. Men hvis du løper bort fra motgang, eller lar deg overvelde og slik lar det som er vanskelig beseire deg, vil du ikke bare føle seg demoralisert, du vil også miste respekten for deg selv – og du vil miste tilliten  til at du evner å takle livets utfordringer.

«Det er ikke dine forbigående tanker eller strålende ideer så mye som dine vanlige hverdagsvaner som styrer livet ditt. Lev enkelt. Ikke bli fanget i verdensmaskinen – det er for krevende. Når du får det du søker, er  nervene borte, hjertet er skadet, og beinene er verker. Prøv å utvikle dine åndelige krefter mer alvorlig fra nå av. Lær kunsten å leve riktig. Hvis du har glede, har du alt, så lær å være glad og fornøyd …. Ha lykke nå. »
Paramahansa Yogananda

Å være i naturen er helbredelse. I alle fall  opplever jeg at naturen har helbredende krefter. Kanskje det er slik for deg også?

Ikke at du ikke burde føle frykt, men når du kjenner på frykt, må du fortsatt stå løpet ut, reagere  på utfordringen livet gir deg, og gjøre det som må gjøres. Når du møter motgang med mot, vil du kjenne deg bedre og  selvtilliten vil stige og du vil føle deg bedre i stand til å møte en vanskelig livsutfordring når livet krever det av deg.

 Forbered deg mentalt og fysisk for å klatre oppover ditt indre fjell. Livet og klatringen krever både mental og fysisk utholdenhet. Av de to er den mentale delen den viktigste. Fokuser på det du vil og ikke det du frykter. Du er det du tenker på hele tiden. Positive tanker og positivt fokus gir et bedre liv..

«Det er to måter å spre lys på; å være  lyset eller speilet som reflekterer det.»
Edith Wharton

Tillat dine triste, sinte, vonde eller negative følelser å være der, men se også på det som gir deg håp. Endring begynner med visjonen om noe du håper på. Fokuser på det du prøver å skape og noe du kan se frem til. Og ikke minst fokuser på det du allerede har.

 Finn en god guide. Ikke oppfinn hjulet på nytt. Vi trenger alle hjelp når livet er utfordrende. Finn noen som har gjennomført»klatringen» til sitt fjell og vet hvordan veien opp og veien tilbake kjennes. En god guide, i klatring og i livet, hjelper deg med å utvikle ferdighetene du trenger, slik at du kan gjøre det på egen hånd i fremtiden. Å be om hjelp er ikke svakhet, det er smart. Utfordringene du står overfor i livet er som været på en fjelltopp. Det er verken for deg eller mot deg.  Livets utfordringer kan være  nådeløs med deg om du ikke klarer å tilpasse deg!

«Lyset må komme fra innsiden. Du kan ikke spørre mørket om å forlate deg; du må slå på lyset.»
Sogyal Rinpoche

Hold fokus på  ditt livs oppdrag og lidenskaper – eller gjenskap dem igjen. 
Utfordre deg selv til å gjøre noe du ikke trodde du kunne gjøre, som å klatre den tøffeste løypen opp fjellet, eller finne en ny vei opp som ingen har gått før.
Hva liker du? Finn ut hvordan du kan integrere mer av det i livet ditt.

Ha daglig kontakt med ditt innerste indre – hjertet ditt.

Ikke gjør noe som skader deg eller gjør deg til en passiv observatør av livet.
Plei forholdet til mennesker som er viktige for deg.
Finn ut hvordan du kan finne verdi i det du går gjennom og hvordan du kan vokse gjennom erfaringene.

   Ikke bli hengt opp i at det skal være på en bestemt måte. Noen ganger må du trekke seg tilbake, eller vente, eller gå til siden for å komme dit du skal. Det eneste som betyr noe er at du er underveis.

«Hans høye bestrebelser er et innvendig lys som gjør veien for ham alltid lys.»
William Wordsworth

Lytt til fjellet. Enhver utfordring tvinger deg til å være mer fleksibel  og kreative. Om du ikke trenger å tilpasse deg og bli dyktigere for å håndtere det som skjer, ville det ikke være veldig utfordrende. Vær oppmerksom på hva innsatsen din skaper.  Hvis noe ikke fungerer etter en viss tid, må du tilpasse deg, gå til plan B, eller konsultere din guide. Livet er som fjellet, det gir deg umiddelbar tilbakemelding om hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Tilbakemeldinger om at noe ikke fungerer, er ikke feil. Det er kunnskap og anvendt kunnskap gir styrke!

Hva utsetter du som du ville føle deg bedre om du fullførte?
Har du kontaktet den du vet?Har du begynt på det du bestemte deg for i fjor?
Har du …….?

«Ingen viser seg på vår scene, med mindre regissøren har plassert dem der til vår fordel.»
Paramahansa Yogananda

Lev i takknemlighet og sett pris på det du har og for alle gavene livet har  gitt deg. Ta ikke livet og det du har som en selvfølge.

Ikke hold fast på måten det er «ment» å være.  Stol på at det som skjer – bra eller dårlig – vil gi deg gode muligheter til å lære og vokse, til å forbedre deg selv, til å realisere ditt høyeste potensiale og å leve et godt og rikt liv. 

Å møte livets utfordringer handler om å tro på deg selv, og verdien av livet ditt og ikke la motgang  trykke deg ned.

«Lyset er for mørket, hva kjærlighet er for frykt; i nærvær av en forsvinner den andre.»
Marianne Williamson

 Ett steg om gangen! Du kommer til toppen og du overlever livsutfordringene dine ved å ta «ett skritt om gangen.» Harde tider, er som en hard klatring, det kan være slitsomt, og du kan prøve å skynde deg, men dette bærer deg ofte ut for stupet. Utfordringer krever at du bruker opp reserver av utholdenhet, en utholdenhet du ikke skjønte at du hadde, men hvert steg bringer deg nærmere dit du er ment å være.

Reisen gjør deg alltid sterkere til slutt!

Lykke til med klatringen opp på ditt fjell. Du vil bli sterkere og bedre bare ved å gjennomføre reisen. Men husk at du alltid, alltid må være mentalt tilstede i livet ditt, uansett hvordan det kjennes her og nå. Det er forutsetningen for å leve et godt og harmonisk liv.

Innstilling er alt når det gjelder å møte livets utfordringer!

«Siden huset står i brann, la oss varme oss selv. »
Italiens visdomsord

Her er en historie jeg fant skrevet av Bob Caffrey. Den sier noe om å  finne gleden i livet her og nå, uansett hvordan det arter seg.

Der var en gang en kvinne som våknet en morgen, så seg i speilet og la merke til at hun bare hadde tre hår på hodet.

«Vel,» sa hun, «jeg tror jeg skal flette håret mitt i dag.»
Så det gjorde hun, og hun hadde en fantastisk dag.
Neste dag våknet hun, så seg i speilet og så at hun bare hadde to hår på hodet.
«Hmmm,» sa hun, «jeg tror jeg skal dele håret mitt på midten i dag.»
Hun gjorde det og hun hadde en super dag.
Neste morgen våknet hun, så seg i speilet og la merke til at hun bare hadde ett hår på hodet.
«Vel,» sa hun, «i dag skal jeg ha håret i en hestehale.»
Så det gjorde hun og hun hadde en morsom dag.
Neste dag våknet hun, så seg i speilet og la merke til at det ikke var et eneste hår på hodet.
«Flott!» Utbrøt hun. «Jeg trenger ikke å fikse håret mitt i dag.»
Holdning er alt.

Jo lenger jeg lever, jo mer innser jeg virkningen av holdningen jeg har til det som skjer meg i livet. Det er viktigere enn utdanning, enn penger, enn å feile eller ha suksess, enn hva som helst jeg kan si eller gjøre.

Det bemerkelsesverdige er at du har mulighet til å skape den holdningen du vil ha for hver dag. Du kan ikke forandre fortiden. Du kan ikke forandre det uunngåelige. Det eneste du har kontroll over, er holdningen din. Du har makt til å velge å ha en positiv en. Det sies at livet er 10 prosent hva som faktisk skjer med oss og 90 prosent hvordan vi reagerer på det. Hvis du ikke liker noe, bør du prøve å endre det. Hvis du ikke kan endre det, må du endre måten du tenker på det på.

 «Gjør livet ditt enkelt. Ikke kast bort årene med å streve med  ubetydeligheter. Ikke heft deg opp i eiendeler. Behold dine behov, og ønsker enkle og nyt det du har. Ikke ødelegg din sjelefred ved å se tilbake og bekymre deg over fortiden. Lev i nået. Gjør alt enkelt!»
Henry David Thoreau

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..