Gå videre i livet …

Å gi slipp og lukke dører som ikke lenger er for meg, er noe av det vanskeligste jeg gjør. Å gå videre i livet uten vonde følelser  og det som ikke tjener meg lenger, er ofte veldig vanskelig. Det er så mye som begrenser meg og min opplevelse av glede dersom jeg ikke klarer å gi slipp.

«De fleste av våre problemer skyldes vårt lidenskapelige ønske om å ha tilknytning til noe som vi misoppfatter som varig. »

Dalai Lama

Det er noe jeg har til felles med de fleste andre mennesker. Det er at jeg ønsker å føle meg lykkelig  og samtidig unngå å kjenne smerte. Likefullt utsetter jeg meg konsekvent for situasjoner som gir meg smerte.

Jeg har lett for å plassere lykken min til mennesker, omstendigheter, og til og med gjenstander. Jeg holder på dem for harde livet og stresser for ikke å miste det jeg så hardt prøver å holde fast ved når noe går galt.  Jeg fylles av sorg over det som skjer.

Jeg holder fast på følelsene som om de definerer meg, og ironisk nok , ikke bare positive følelser. Når jeg har veltet meg i anger eller skuffelse i mange år, kan det virke trygt og trøstende å lide.

Når jeg prøver å holde på det jeg kjenner, begrenser jeg evnen til å oppleve glede i nåtiden. Et øyeblikk kan umulig gi meg det det kunne av glede og magi når jeg kveler det i frykt.

Når jeg slutter å prøve å forstå, eie, eller kontrollere verden rundt meg, først da gir jeg  den frihet til å fylle meg uten makt til å ødelegge meg. Det er derfor å gi slipp er så viktig.  Å gi slipp er å slippe lykken inn.

Det er ingen enkel oppgave å gi slipp på det jeg er knyttet til. Det er ikke en engangs avgjørelse. I stedet er det en dag til dag, øyeblikk til øyeblikk forpliktelse som innebærer å endre måten jeg opplever og samhandler med alt jeg instinktivt ønsker å gripe.

Det viktigste spørsmålet for meg er :

Hva gjør jeg og hva velger jeg akkurat nå?

Men hvordan får jeg det til. Det er det vanskeligste spørsmålet jeg kan stille. For meg har det vært svært vanskelig å gi slipp på enkelte forhold og situasjoner. Noen gange går det enkelt og lett. Andre ganger strever jeg i år uten å lykkes.

Spesielt har jeg lagt merke til at det som for meg er vanskeligst å gi slipp på er behovet for å være elsket. Det er behovet for å være en del av noe som er større enn meg. Jeg niholder på drømmen eller dagens virkelighet. Ofte så lenge at drømmen eller dagen i dag blir en plage, en lidelse som hindrer meg fra å finne andre og kanskje enda bedre løsninger enn de jeg i utgangspunktet ønsket meg, eller trodde at jeg eide.

Jeg bruker kreftene på å presse gjennom en løsning som ikke er liv laga, nå. Slik glemmer jeg å leve. Jeg går glipp av alle mulighetene som gis meg. Derfor må jeg lære og velge å gi slipp på det som ikke lenger tjener meg, eller aldri har tjent meg.

Fra en god venninne fikk jeg denne oppskriften som for meg faktisk hjalp umiddelbart. Jeg deler den med deg, Håper at du som jeg, kan oppleve freden og gleden  det er ved å gi slipp. Når vi har gitt slipp finnes det så mange muligheter som før ikke en gang var synlige. Da var energien vår opphengt i å holde fast på noe som ikke var eller er liv laga. I alle fall ikke nå.

Her er det jeg lærte av min venn:

Se for deg at du går langs en korridor med mange dører. Se for deg at det du vet du må gi slipp på er innenfor den første døren. Du kan nå velge å lukke døren.  Noen gange må du holde hard på døren en stund. Det du trenger å gi slipp på, vil ofte prøve å presse opp døren som du har lukket.  Når du kjenner ro, kan du gå videre til andre dører som du kan velge å åpne.

Et annet alternativ er at du kommer til døren og opplever at døren innenfor er lukket. Det du  drømmer om og ønsker deg har lukket og låst døren for deg. Du kommer ikke inn. Nå kan du velge å la din dør stå åpen. Dersom det du ønsker deg en gang åpner døren for deg, vil din dør fortsatt være åpen.

Uansett, gå videre til nye dører og velg hvilken du skal gå  gjennom.  Det hjelper lite å stå utenfor en låst dør mens du gråter og banker på. Da ydmyker du bare deg selv, og døren vil forbli stengt. Kanskje for alltid for deg.

For meg hjelper det å snakke høyt til meg selv når jeg lukker dører. Jeg fører ofte en imaginær samtale med det eller den jeg skal gi slipp på. Da sier jeg alt som jeg ellers nesten ikke våger å tenke. Og aller minst våger å si ansikt til ansikt. Veldig virkningsfullt.

Forestill deg hva som kan tjene deg, eller finn en ny drøm nå når du har lagt det gamle bak deg. Mulighetene og dørene er utallige.

Ta deg tid til å meditere og tenke gjennom  hvilke dør du helst vil gå gjennom. Kanskje utseendet, lukten, lyset tiltrekker deg. Eller det kan vær andre egenskaper som vekker din interesse.

Dersom døren til din store drøm siden en gang blir åpnet opp for deg, er du fri til å gå inn gjennom den, eller lukke din dør og stenge drømmen ute. Kanskje du allerede har lukket den fordi du har funnet noe som er like bra eller bedre for deg.

Det som var sant i dag trenger ikke være det du trenger i morgen. Vit at all sannhet kan forandre seg. Lev uansett i sannhet, og vær tro mot dine idealer og verdier. Da kan du aldri velge feil.

Det viktigste er at vi alltid velger oss selv, at vi elsker og setter pris på den vi er. Da vil vi lettere kunne gi slipp på det som ikke tjener oss. Har vi  liten tro på oss selv, er det så altfor lett at vi velger å klamre oss til noe som er utenfor oss selv. Vi tror ikke at vi er nok i oss selv. Vi våger ikke å tro at vi fortjener kun det beste.

Har vi tro og stoler på vår egen kraft, vil vi oppleve at alt vi drømmer om kommer til oss slik vi ser det for oss, eller sågar noe som er enda bedre. Prøv så vil du finne at det er sant.

Å gi slipp på alt som ikke tjener oss  lenger, eller aldri har  tjent oss, vil frigjøre oss og gjøre oss hele og sterke.

Når vi gir slipp, vil vi stå frem som sterke og trygge. Vi vil utstråle kraften som verden trenger. Vi vil være denne kraften.

Da vil vi også kunne tjene og lindre andres smerte med den vi er.

 

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..