Et myndiggjort liv.

«Det er ikke nok å leve livet ditt som om det kommer til deg som et flytende blad i en dam. Benytt deg av kreftene som finnes i deg til å sveve som en ørn.»

Stephen Richards

Konseptet med å leve et godt liv, er grunnlagt på troen på at jeg har evne og autoritet til å skape det beste livet for meg, slik jeg ønsker at det skal se ut og være. Og viktigst av alt, at jeg fortjener det. For bedre å forstå hva dette betyr for meg, må jeg forstå forskjellen mellom et myndiggjort liv og å leve et alminnelig standard liv.

Hva vil det si å leve et godt og fullt myndiggjort liv, kontra et standard liv for meg?

Det livet jeg har levd så lenge har vært det eneste valget jeg så for meg.  Det var ikke basert på drømmene mine. Det var heller ikke skapt av valg jeg har tatt om hvordan jeg ønsker å leve hver dag … Det har rett og slett utviklet seg som et resultat av omstendighetene rundt meg. Jeg trodde ikke at jeg hadde noe annet valg. Nå vet jeg at vi alltid har et valg.

Jeg har levd et godt liv. Ikke alt det jeg drømte om, har gått i oppfyllelse, men det har vært greit. Tross alt er det mange andre mennesker som har levd et langt dårligere liv enn det jeg har.

Likevel har livet truffet meg hardt. Det har til tider kjentes  som et tonn murstein ble kastet over meg. Det har vært alt fra et nederlag i en ordveksling til tap av jobb, økonomi og venner. Det har vært svært negative nyheter. Det har vært tapet av en kjær. Eller det har vært en serie av uheldige hendelser og omstendigheter. Slik har verden bli snudd opp ned på veldig kort tid for meg, opptil flere ganger.

Uansett hva det var, er det å gå videre tøft. Faktisk noe av det tøffeste jeg har gjort, er å gå videre og ikke gi opp. Om du noen gang har vært i en vanskelig situasjon, vet du hva jeg mener.

Andre kan fortelle meg at jeg komme over det. De kan si, bare gå videre med livet ditt. De viser så tydelig at de ikke forstår hvordan det kjentes. I slike situasjoner er det lett å bli sittende fast, og kjenne meg uten mål, eller mening og helt nummen.

Heldigvis varer det ikke lenge. Kraften og overlevelses -instinktet mitt tar over, og jeg kaster meg ut i livet igjen. Ofte ikke på den klokeste måten, men aldri om noe eller noen skal å knekke meg. Og jeg har fulgt med strømmen videre….

Når noe ble vanskelig fulgte jeg bare  med strømmen og lot ting skje, og reagerte mekanisk på alt som kom min vei. Jeg rett og slett bare fulgte  med den naturlige flyten av alt. Ikke nødvendigvis dårlig i seg selv alltid.  Men ved å velge å leve på denne måten, ga jeg avkall på kontrollen over livet mitt til det som tilfeldig kom min vei … hell, uflaks , uansett hva skjebnen måtte by på ; med andre ord, å leve livet som standard.

Det var før. Nå har jeg valgt å være en aktiv deltaker i å skape min egen livserfaring. Jeg vil myndiggjøre meg selv til å ta bevisste valg og beslutninger, skape fokus og retning, og snu drømmene mine til virkelighet. Selvfølgelig  krever det mer arbeid, og ganske mye mot, men belønningen er også langt større enn det standard livet jeg har levd så lenge.

«Hvis du er tøff nok til å fortsette å gjøre feil, vil visdommen og intelligensen din  gå fremover med stor fart.»

Holly Near

Et slikt liv vil selvsagt se helt forskjellig ut for hver og en av oss.
Det er ikke en enkel  formel som passer alle for å leve et myndiggjort liv. Det er fordi  vi alle har forskjellige interesser, lidenskaper og drømmer. Uavhengig av det ønskede resultatet,  begynner alt med beslutningen om å leve med større intensjon og formål.

Det interessante er at da jeg  begynte å gi mer oppmerksomhet til det som skjer i livet mitt, fant jeg mye som overrasket meg. Jeg fant at det var mange egenskaper og vaner som ikke lenger tjente meg som den personen jeg ønsket å være.

» Altfor mange mennesker overvurderer hva de ikke er, og undervurderer det de er.»

Malcolm S. Forbes

Og det var ikke bare eiendeler eller rutiner som jeg oppdaget fylte opp livet mitt. Det var faktisk flere relasjoner som ikke lenger ga meg noe positivt tilbake.  Akkurat som gjenstander og hverdagslige rutiner, er det noen ganger at gamle relasjoner kun er en gammel vane. Jeg får det lang bedre om jeg gir slipp på dem. Så jeg har gitt slipp. Det har ikke vært lett, men når jeg har gjort det, opplever jeg det som en lettelse. Minnene fra det positive i relasjonene vil uansett hva som skjer, alltid være med meg som en vakker og kostbar skatt.

Jeg kan rase i sinne og frustrasjon  over relasjoner, aktiviteter, politikk, eller verden generelt. Men det er mye mer moro og mer nyttig å le i stedet. I dag leter jeg etter humoren i det som før irriterte meg.

«Humor er vår måte å forsvare oss fra livets absurditeter ved å tenke absurd om dem.»
Lewis Mumford

Det er i vår natur å se etter snarveier, det enkle svaret, og ukompliserte løsninger. For meg var det nødvendig å forstå at å velge å leve et myndiggjort liv krevde mot.

Det krevde planlegging og besluttsomhet å bli klar over hvem jeg er, og hva jeg virkelig ønsker i livet. Da jeg begynte å følge denne veien, presset jeg stadig grensene for komfortsonen min. Det har vært perioder med usikkerhet. Mange ganger har jeg måtte ta vanskelige valg som har vært nesten mer enn jeg har trodd at jeg kunne klare.

Faktisk er motet en av de viktigste egenskapene for å skape en positiv forandring. Motet gir meg den besluttsomheten som jeg trenger for å skape endringer og lidenskap til å følge den nye stien gjennom perioder med usikkerhet. Mot gjør det mulig å endre gamle vaner, og  ta vanskelige valg for å gjøre det som er i min beste interesse, men svært ubehagelig til tider.

Det positive er at motet utvikles over tid, noe som betyr at selv om jeg ikke følte meg spesielt modig i starten, har jeg begynt i det små og vokst med oppgavene etter som jeg har blitt tryggere i meg selv.

Er ikke det magi, så vet ikke jeg.

«Hvis du kunne sparke den personen i skrittet som er ansvarlig for det meste av problemene i livet ditt, ville du ikke kunne sitte i en måned.»

Theodore Roosevelt

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..