Døden

DSCN7685.jpg

«Hver gang noen som vi elsker dør, oppdager vi at selv om døden er vanlig, er den fryktelig original. Vi har kanskje tenkt på det hele livet, men hvis den kommer i nærheten av oss, er det noe helt nytt, og merkelig, som vi er helt uforberedt på.

Det er kanskje ikke  det nakne tapet, så mye som styrken på bindingen som er brutt som overrasker oss, og vi er skyldnere på en vei til døden for å avsløre noe i oss som i det vanlige livet er forkledd.»
William Hale White

For meg har det vært slik mange ganger når en kjær går bort. Jeg ser ikke alt klart før det er over. Det kan være tøft. Det har gitt meg mange stunder med anger fordi jeg ikke «forsto» før det var for sent.

Men er det for sent? jeg tenker at forbindelsen ikke er brutt selv om døden inntreffer og skiller oss.

Jeg er blitt veldig glad i forfatteren og tenkeren Jeff Foster. Les bare hva han sier om døden.

Når en kjær går …

«Når en kjær går, ikke bekymre deg. Gråt, hyl, skrik, ja, ær deres minne, men ikke bekymre deg. De har ikke gått hvor som helst, strengt tatt. De har rett og slett mistet sted og tid. Du kan ikke lenger hente dem frem, si «der er de», finne dem i deres kroppslige form, eller oppsøke dem i din personlige verden. Men du skjønner, de var aldri bundet til kroppen sin i første omgang. Armene, beina, hjernen, fingrene, blodet, nyrene – var ikke det som definerte dem. Du elsket det fysiske, ja, du ble knyttet til det, du forventet at det skulle fortsette, men det var ikke alt som var i din kjærlighet.

Du blir kalt nå til å huske en dypere kjærlighet, en universell kjærlighet, en kjærlighet som ikke er knyttet til form, en kjærlighet som ikke kjenner noen grenser. En kjærlighet som ikke flykter inn i fortid og fremtid, men er fortsatt så veldig til stede når du går gjennom dagen din. En kjærlighet som ikke er avhengig av ord eller sted, som følger deg uansett hvor du går, er uskillelig fra din egen tilstedeværelse, som hvisker i øret sent på kvelden … JEG ER HER.

Ikke søk etter din kjære i tid eller rom, venn, ikke strekk deg etter dem og finn dem fraværende. De er nærmere enn alt dette. Det vil ta en stund å omstille deg til deres formløshet, selvfølgelig. Du vil bli kalt til å gi slipp på drømmene, ja, og det vil være store smerter å føle, mye sorg å utforske med mot og vilje. Gjør deg klar til å åpne deg opp for kjærlighet! Men, gleden av å oppdage dine kjære akkurat der du forlot dem! Og spenningen i et forhold åpnet opp inn i det uendelige!

Vit at de ikke kan forlate deg! Vit at de aldri vil!

For de er i ditt nærvær, og du i deres!»

Jeff Foster

Det er slik jeg opplever forholdet til mine kjære som har gått bort. De er tilstede  og alltid nærværende rundt meg. De er en kjærlig kraft og en styrke som omgir meg, og hjelper meg gjennom det som er tungt og vanskelig. De gleder seg med meg når jeg er glad, og gråter og trøster meg når jeg er trist eller lei meg.

Det er et usynlig forhold, men samtidig levende og virkelig. Vi er forent bortenfor rom, tid og sted… Det er et forhold langt utover minnene og det som var. Det er her fortsatt, og gir styrke og klarhet til hverdagen og livet jeg lever her.

«Hjelp meg å forstå, hva min sorg har hindret meg fra å se. Inne i meg.»
Eleesha

Jeg kjenner meg heldig og priviligert som har slike hjelpere på den andre siden av døden. Etter som jeg blir eldre vokser denne flokken.

Min mor Ragna som i ydmykhet viser meg hva kjærlighet er. Å ikke sette meg selv foran andre, men i stillhet tjene og hjelpe.

«Livet må opphøre, sier hun. «Kjærligheten gjør ikke det.»
Mitch Albom

Min far Sigmund som med sin varme omsorg alltid støtter meg og reiser meg opp.

Min sønn Jon Kristian som med sin hjertevarme og nyfundne fred trøster meg, og forteller meg at jeg alltid har gjort og gjør det beste jeg kan. Han sender sin evige kjærlighet til meg og holder tett rundt meg. Han ber meg ta ekstra vare på datteren og barnebarnet mitt.

Min mann Ivar som strevde med livet, men som nå bruker sin styrke og kunnskap til å gi meg gode råd og støtte. Tilgivelse og aksept er budskap han sender meg daglig.

Tante Kristi som alltid og raust er til for andre. Hun vokter over meg og mine.

«Men kjærligheten er dette virkelig mektige som alle har fått hvis de bare ville lære å akseptere den. Jeg mener, kom igjen. Hvis det er noe vi alle har å gi, og hvis det er noe vi alle ønsker, betyr ikke det at det er akkurat nok til å gå rundt? »
Philip Beard

Onkel Kåre som passer på og finner frem til hjelpen jeg trenger.

Tante Karen som med sitt bryske vesen holder fiender unna, men samtidig overøser meg med kjærlig tilstedeværelse. Hun ber meg stole på Guds kjærlige krefter som alltid omgir meg.

Naboen Martha som alltid har et vennlig ord og trer støttende til i vanskelige tider.

«Universet som vi kjenner den er et felles produkt av observatøren og de observerte.»
Teilhard de Chardin

Svigermor som bare vil vel.

Svigerfar som holder rundt meg og trøster meg.

Venninne Jorunn som endelig er fri fra smerte. Hun smiler og vinker til meg.

Synneve min bestemor som alltid vet råd og holder meg tett inn til seg. Det er fra henne jeg henter styrken min.

Og flere som alltid står parat når jeg trenger trøst, et råd eller når jeg bare har behov for å oppleve å være elsket.

«De sier at en del av deg dør når en spesielt kjær går bort … jeg er uenig … jeg sier en del av deg lever sammen med din kjære på den andre siden.»
Daniel Yanez

Kanskje du synes det er litt merkelig å sette opp en slik liste. For meg er det godt å tenke på, og det kjennes tryggt og nært. Jeg opplever nærværet til alle de gode kreftene rundt meg. Med en slik liste blir jeg enda mer oppmerksom på det som usynlig omgir meg.

Lag en slik liste du og, og opplev magien den skaper i og rundt deg!

Hver dag viser meg hvor godt det er  å kjenne samhørigheten til gode relasjoner som ikke lenger er tilstede med kroppen sin.  Men ånden lever fortsatt, og er til stor glede, trøst og inspirasjon for meg.

«Det er mye som er langt verre enn døden, for når den kommer til oss er den endelig. Hva som ligger utenfor den er et spørsmål om tro på hva vi håper på.»
R. Alan Woods

Dette vakre diktet gir jeg deg som en påminnelse om det som er mellom mor og barn. Kanskje hun ikke alltid var slik hun burde være. Kanskje hun ikke viste det nok. Kanskje hun ikke maktet  å være et forbilde. Men et er sikkert, hun elsker deg over alt på jorden, og hun vil bare det aller beste for deg.

Så husk at uansett hvordan hun er eller var, elsker hun deg, enten hun lever, eller har forlatt sin jordiske kropp og gått over til den andre siden….

«Mamma
Helhjertet,
elsket hun meg
og inspirerte meg
med forvandlende hengivenhet.

Det var en velsignelse:
å ha vært hennes sønn,
å ha vært elsket
uten vilkår.

Hennes ords visdom
åpnet mine øyne
til verden
og til meg selv.

Ved å se det beste i meg,
bemyndiget hun meg.
ved å tro på meg,
forvandlet hun meg.

Hun ble gammel
og fløt bort,
men hennes kjærlighet forblir stående
evig ved min side.»
Giorge Leedy

Grunnen til at jeg deler dette på nytt i dag, er at døden har kommet meg nær. En jeg har kjær og setter stor pris på vil snart forlate dette livet.  Det får meg til å reflektere over det han har betydd for meg, hvor stor støtte han har vært gjennom mange år. Han er en som alltid stiller opp, men samtidig utfordrer meg og dytter meg fremover. Og nå vil han snart være borte.

Men vil han det? For meg vil han fortsatt oppmuntre meg fra der han er på vei og vise meg at jeg kan klare alt, også uten hans hjelp. Han vil alltid være min venn og hjelper. Han er den som på mange måter, har betydd mest for meg, når det gjelder hvilken retning livet mitt har tatt. Det er jeg han dypt takknemlig for.

DSCN5692

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden

2 tanker om “Døden”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..