Frykt


Khalil Gibran var en libanesisk poet, skribent og billedkunstner på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Han er ganske kjent for boken, «Profeten».

Han har også skrevet et dikt om frykt. Noen hevder at det ikke er han som har skrevet det. Uansett gjengir jeg diktet her.

Frykt
Khalil Gibran ( eller ukjent)

Det sies at før den kommer til sjøen
skjelver elven av frykt.

Hun ser tilbake på veien hun har reist,
fra fjelltoppene,
den lange svingete veien gjennom skog og landsbyer.

Og foran henne,
ser hun et hav så stort,
å gå inn i det
virker som helt og holdent å forsvinne for alltid.

Men det er ingen annen vei.
Elven kan ikke gå tilbake.

Ingen kan gå tilbake.
Å gå tilbake er umulig i eksistens.

Elven må ta risikoen
ved å gå inn i havet
fordi først da vil frykten forsvinne,
fordi det er der elven vil vite
at det ikke handler om å forsvinne i havet,
men om å bli havet.

Det vil alltid være mer å lære om frykt. Jeg har kjent noe av den i livet mitt. Den typen frykt som presser meg, som hindrer meg fra å tenke klart, som hindrer meg fra å gripe livet.

Gibran’s bilder av det ugjennkallelige av vann fra elv til hav og av å bli hav – inspirerer meg. Det er en fin metafor over livets reise. I løpet av reisen blir jeg oppmerksom på frykten min, og om jeg er «standhaftig nok», blir jeg det det jeg søker.

«Handling kurerer frykt, passivitet skaper terror.»

Douglas Horton

Noe av det er individuelt og handler om meg og min prosess. Du har kanskje en annen prosess, men vi ender opp i det samme havet. Eller kanskje det ikke er noe som heter indivuelt. For mye er felles – forbausende felles.

Jeg føler ikke at livet er ment å bli levd uten frykt. At frykt kommer til syne er ikke en fiasko. Som det er for så mange komplekse følelser, handler jobben vår som mennesker ofte om å bli mer bevisst i forhold til oss selv, hverandre og hva vi berører i hverandre.

For mange er det å ikke vite om handlingene de tar, vil gi resultatene de ønsker, den største frykten. Redselen for å mislykkes lammer dem inn i passivitet.

Alle er redd for noe. Frykten vises alltid i oppførsel. Det kan være tonefallet eller handlingen ved å ikke handle, eller det kan vises i aggresjon mot en trussel. Uansett hvordan den vises, er frykten ekte.

Frykt dreper muligheter og relasjoner.

«Å leve med frykt stopper oss fra å ta risiko, og hvis du ikke går ut på grenen, vil du aldri få den beste frukten.»

Sarah Parish

Frykt dannes når sinnet fokuserer på usikkerhet på fremtidige utfall. Tillit kommer fra bevissthet om fakta, sammen med en tro på et positivt resultat, uansett usikkerheten som er til stede.

Earl Miller er en kognitiv spesialist og nevrovitenskapsprofessor. Forskningen hans fant at mennesker ikke kan fokusere på mer enn en ting om gangen.

Siden hjernen vår bare bevisst kan fokusere på en ting om gangen, vil frykten forsvinner når vi er i ferd med å handle. Derfor vil det å handle reduserer bevisst frykt.

Siden frykt lammer, hvordan tar vi grep? Anvendelsen av Millers forskning krever en noe unik tilnærming til frykt. Det er her engasjement kommer inn.

Forpliktelser er ikke beslutninger, forpliktelser er ikke preferanser, forpliktelser er ikke idealer. De er sterkere og dypere, de er standhaftige og urokkelige. Når du forplikter deg til noe, betyr det alt. Som en elv som forplikter seg til å nå havet. Ingenting kan stoppe den. Villede den eller sinke den, ja, men aldri slik at den ikke når frem dit den er ment å ende opp.

“Frykt kommer fra usikkerhet. Når vi er helt sikre, enten vi er verdige eller verdiløse, er vi nesten uimottakelige for frykt. ”

William Congreve

Hvis du vil iverksette tiltak, som vil eliminere frykt, det eneste du trenger å gjøre er å forplikte deg. Hvorfor? Engasjement betyr at en handling finner sted og hjernen din fokuserer på noe annet, foruten frykten.

Engasjement fører alltid til selvtillit, det er en syklus. Handling skaper suksess og suksess vil skape selvtillit. Hvis du ikke har tillit, ta grep slik at du eier drømmen eller målet ditt. Selvtilliten kommer fordi du vil finne suksess når du ikke tenke på frykt.

”Jeg har lært gjennom årene at når en beslutning er tatt, reduserer dette frykten; å vite hva som må gjøres, fjerner frykt. ”

Rosa Parks

All frykt nøytraliseres når engasjement er bevist gjennom handling. Slik fungerer hjernen vår. Som eksempel kan jeg nevne, min egen frykt for å kjøre over fjellet om vinteren. Jeg gruer meg i flere dager. men når jeg tar mot til meg og kjører, går det alltid fint og frykten blir borte.

Husk: Det er når du føler deg komfortabel at du skal være redd, fordi det er et tegn på at du ikke har beveget deg langt nok ut av komfortsonen din, til å ta skritt som hjelper deg til reise deg og trives.

Under frykten ligger store muligheter. For når du begynner å gjøre det som skremmer deg mest, rives de usynlige barrierene som skiller deg fra det gode liv. Da blir du den du alltid har drømt om i tankene dine: ditt sanne jeg.

”Jeg lærte at mot ikke var fraværet av frykt, men seieren over den. Den modige mannen er ikke han som ikke føler seg redd, men han som erobrer frykten. ”

Nelson MandelaDet betyr at å finne motet vårt er en livsendrende beslutning. Frykt vil alltid være i nærheten for å fortelle oss hva vi ikke kan gjøre – det er opp til hver enkelt å møte frykten sin og fortelle seg selv at «du kan».

Nyt din egen reise, uansett hvilken versjon av den du befinner deg på, på en dag som i dag.

«En av de største oppdagelsene en mann gjør, en av hans største overraskelser, er å finne at han kan gjøre det han var redd for at han ikke kunne gjøre.»

Henry Ford

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..