Angst

DSCN7236


«Hvem vi er mot oss selv
betyr mye,
vår følelse av identitet
er et kontinuerlig og underliggende behov.

I løpet av livet,
prøver vi mange ting
og kvitter oss
med mange feilgrep.

Likevel, hva vi en gang var,
og alt vi prøvde i prosessen,
blir næring
som gjør oss
til enda mer.

Og så,
det er tider jeg står i skitt
av alt jeg har prøvd å være og føle,
pulserende og levende – selv med
øsende regn, regnende over meg,
igjen og igjen.

Og om igjen …

Fordi skjønnheten
av alt jeg blir
spirer fra jorden
av hvert tap
som kom fra å prøve,

og fra hver overbevisning jeg tror på,
og alt jeg vet,
uten tvil,
er jeg virkelig.»

Susan Frybort

Jeg vet hva det vil si å ha angst. Heldigvis har jeg ikke et slikt problem selv, men jeg har levd tett med en som slet med angst hele livet.

Prøver å skrive litt om hvordan det kan arte seg. Jeg skriver i jeg form. Blir mer tydelig slik.

Ideen til denne bloggen fant jeg hos Sarah Wilson. Hun er forfatter og journalist og har skrevet mye om angst.

Angst gjør at du skyver mennesker bort selv om du trenger dem
Sarah Wilson

 Når jeg er fylt med angst søker jeg ofte ensomhet, likevel krever jeg tilknytning til andre på samme tid.

Når jeg har angst, vil alt i meg trekke meg bort fra andre mennesker. Jeg møter ikke opp i mitt eget liv.  Det er for vanskelig å takle. Jeg beveger meg vekk fra alle jeg kjenner. Jeg vil redde dem fra dramaet som er «meg'». Men ironien er, få ting antenner angsten min mer enn å være alene.

«Jeg har tilbrakt mesteparten av livet mitt og de fleste vennskapene mine med å holde pusten og håpe at når de kommer nær nok, vil de ikke forlate meg. Jeg frykter for at det er et spørsmål om tid før de finner ut hvem jeg er og går.»
Shauna Niequist

 Jeg trenger å omgås mennesker som er lette å omgås. De kan til tross for dette, bli min undergang.

 Jeg elsker mennesker som er lette å omgås. De kan forholde seg til meg slik jeg er. Og de kan være gode lærere i å frigjøre det krampaktiv grepet jeg har på livet mitt. Men de mangler ofte grenser. De skjønner ikke hva deres grenseløse liv betyr for meg som strever med usikkerhet.

«Min angst er stille. Du ville ikke engang merke en endring på utsiden, men jeg er virkelig så stresset at jeg kan ikke engang klare enkle oppgaver. Folk kaller meg lat når jeg i virkeligheten bare er overveldet. «

Det er altfor lett å la andre ta over kontrollen. «Jeg har ikke noe imot, at du bestemmer», sier jeg. Det er enkelt og lettvint, men også veldig utfordrende når jeg  møter flere slike lettvinte typer og jeg trekkes i flere retninger samtidig.

«Angst skjer når du tror du må ha greie på og orden på alt.»

Hvis en venn avlyser et møte fordi han ikke kan ta seg fri, tar jeg dette som sosial avvisning. For meg er det et tegn på at jeg er ingenting verd, og at alle er lei av meg og at  jeg ikke passer inn. Ingenting gir mening. Selve kjernen i hvorfor jeg føler det slik, er behovet for å vite at jeg hører hjemme et sted.

«I min erfaring har ordene «ro deg ned» nesten uunngåelig motsatt effekt på personen du snakker med.»
Elyn R. Saks

Jeg takler fremmede bedre enn mine egne venner når jeg er full av angst.

Jeg tror at dette er fordi jeg rundt mine kjære, føler meg så  ansvarlig, skyldig og bevisst på mine inkonsekvente og nevrotiske behov. Det er utmattende å være så på defensiven. I motsetning til  når jeg er høflig og oppmerksom mot, for eksempel den gamle damen ved fotgjengerovergangen. Det er en jobb jeg må ta på meg. Jeg  beskjeftiger meg med det. Det kan avlede meg.

«Angst er å måtte minne meg på at å være redd for at ting går galt, ikke er veien for å få ting til å gå rett.»

 Jeg kan oppfattes som ekstrovert, men har sosial angst.

Jeg kan stå på en scene og snakke til mengder av mennesker. Igjen er det delvis fordi jeg klarer meg bedre med fremmede. I tillegg er det noe jeg må delta på. Jeg løfter meg i pakt med utfordringene. Som en skuspiller tar jeg på meg en rolle og kler den av meg når stykket er ferdig. Slik står jeg naken og sårbar, full av angst tilbake.

«Den største delen av det vi kaller» personlighet «, er bestemt av hvordan vi har valgt å forsvare oss mot angst og tristhet.»
Alain de Botton

Men hvis det er en menneskelig opplevelse som jeg er ment å nyte, er jeg fortapt.

Her vil jeg trekke frem en blogger jeg kjenner til. Han må være fysisk alene for å takle angsten sin, selv om han hele tiden knytter seg følelsesmessig til leserne sine:

«Nå, vær så snill å forstå at det er viktig for meg å sette pris på alle de herlige menneskene som skaper relasjoner fra en komfortabel avstand. Fordi, nær, har de alle en tendens til å gjøre meg ganske nervøs og ofte irritert. . . Jeg er trøtt og sosialt engstelig, så å gå til steder, der jeg er tvunget til å sitte ved siden av  noen og snakke med dem, er virkelig ikke aktuelt. Så jeg lærer om kjærlighet og menneskelige relasjoner gjennom bøker. «

Jeg kan snakke sammenhengende og rasjonelt om angsten min, til og med spøker med den, men jeg friker ofte ut.

Dette påvirker mine kjære sterkt. Denne forklaringen kan forklare den åpenbare motsetningen. Angstfulle tanker har tilsynelatende mer påvirkning på sinnet mitt enn kunnskaps tanker, så fornuftig fakta og data forsvinner ut bakveien når jeg får panikk.

«Angst er forferdelig, du kan ha et anfall og ingen vil vite det, fordi det er  innvendig. Det føles som om du ikke fungerer og du kan ikke behandle dine egne tanker. Du får en knute i magen, og du kan ikke ta et kraftig innpust, men utvendig kan du bokstavelig talt bare sitte der og se helt normal ut, så lenge ingen prøver å snakke til deg. «

Jeg er faslåst i mitt vante handlingsmønster, men jeg har ingen anelse om hva jeg vil.

Min stadige overholdelse av  vaner, regler eller kontrollerende triggere er ikke basert på en tenkning om at jeg gjør det rette. Absolutt ikke. Jeg klarer meg så vidt, om enn med et grep som holder meg hardt fast til det gamle og trygge. Angsten gjør meg fullstendig uskikket til å ta valg i forhold til gitte muligheter. Derfor prøver jeg sjelden noe nytt.

Hvis du liker meg, vær så snill å fortell meg hva du vil ha fra meg når vi møter situasjoner som skremmer meg. Jeg vil respektere  det du velger og  føle meg trygg fordi du tar ledelsen. Det er en lettelse for meg og tillater meg å våge meg litt lenger ut i det ukjente enn jeg har gjort før.

«Jeg innså i dag at jeg har sluttet å leve livet. Jeg prøver bokstavelig talt bare å komme til neste dag, bare  med å tenke  på morgendagen Jeg lever ikke, jeg venter. Og problemet er, jeg vet ikke hva jeg venter på. Jeg er litt redd for hva det kan være. «

Jeg ser sterk og kontrollerende ut. Men jeg trenger faktisk andres hjelp mer enn de fleste.

Min kontrollerende oppførsel skaper et inntrykk av at jeg har alt sortert og dermed skremmer folk flest fra å ønske å nærme seg meg for å tilby hjelp, selv når jeg står foran dem og trygler dem om hjelp.

Det gjør at kjære føler seg overflødige. Og likevel er jeg i disse øyeblikkene, så desperat i behov for at noen skal gå inn og overbevisende ta vare på alt en stund. Det er bare at jeg ikke kan korrigere mine nevrotiske måter i tide.

«Ikke prøv å være mindre av hvem du er. La denne tiden i livet ditt åpne deg opp og tøm ut alt  som holder deg tilbake. »
Jennifer Elisabeth

 Jeg tenker alltid på alt og alle, men jeg er likevel så egoistisk.

 Jeg hater virkelig dette om angsten min. Det kan gjøre meg så veldig selvopptatt. Jeg glemmer avtaler eller har ikke energi eller kreativitet til å møte opp. Og likevel, skulle jeg ønske at jeg kunne forklare at jeg i mine bekymrede øyeblikk bryr meg mer om andres velferd enn om meg selv.

«Angst gjør at du sitter der og tenker over hver eneste ting. Til tider får det deg til å tro at menneskene i livet ditt forlater deg. Du begynner å føle deg forlatt, og ikke verdt noe fordi de viktigste menneskene i livet ditt ikke vil ha deg. «

Trist lesning, ikke sant! Dessverre er det mange som har det verre enn dette også.  De er stengt inne i sin egen frittflytene altomfattende angst. Gjennom å være varme medmennesker overfor hverandre, tror jeg bestemt at vi kan forhindre mange angstfylte hjerter å bryte sammen. Det er ingenting så legende som nærhet og varme fra noen som bryr seg, og som ser, forstår og liker oss slik vi er.

Og husk at mot er ikke fravær av frykt,
men evnen til å gå videre selv om du er redd…

Du kommer ikke til å mestre resten av livet på en dag, bare slapp av. Mastre dagen. Så fortsett å gjøre det hver dag. «

Møter vi slike gode og omsorgsfulle mennesker, kan det også være enklere å be om profesjonell hjelp.

Hvis du vil erobre livets angst, lev i øyeblikket, lev i pusten. »
Amit Ray

Mitt store ønske er at vi kan skape et samfunn som støtter opp hjelper hverandre.

 

Fokuser på glede …

Og som du gjør det og tillater det,
vil krefter fra det høye være der
for å hjelpe deg.

Vær oppmerksom på at det tar tid og krefter.
Ting skjer ikke mirakuløst.
Du vil få hjelp og støtte.
men du må innse at det krever
masse hjerte og sjel for å fullføre.

Dette er et skritt i riktig retning.
Gå frem på samme måte som du startet …
Hvis det føles riktig, så er det rett for deg
og rett tid.

Vær oppmerksom på veien.
Det vil være tegn og guideposter
underveis for all din innsats.

Og husk å være til stede
som et barn på et nytt eventyr.»

 

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..