Betraktninger rundt ordet kanskje

 

 

I dag deler jeg en gammel blogg med deg. Den handler om ordet kanskje og hva det gjør med oss mennesker. Hvordan vi klarer å leve i usikkerhet og hvor vanskelig det kan være å ta en avgjørelse.

Hva er det jeg reagerte på i diktet nedenfor. Det handler om ordet kanskje og hva det gjør med oss mennesker. Å leve i usikkerhet og vente på at noen skal svare oss  kan være ganske tøft og krever til tider mye av oss som mennesker. For meg ble dette ganske tankevekkende. Det handler om respekt for hverandres prosesser.

Vi kan ikke kreve svar bare fordi vi så sterkt ønsker det. Det er ikke sikkert at den vi spør vil svare eller er i stand til å svare akkurat nå. Det kan være så mange årsaker til det. Hva vet vel vi om hva som foregår i den andres indre og hvilke ytre omstendigheter som gjelder.

Derfor når vi krever eller tigger om et svar vil vi ofte få et nei . Da har vi kanskje skjøvet den det gjelder bort fra oss, kanskje for alltid. Like ille kan det være å få et ja som ikke er helhjertet og gitt bare for å få fred. Da har vi ikke oppnådd annet enn problemer både for oss selv og den som kjenner seg tvunget til å si ja. Derfor er et kanskje ofte det mest ærlige svaret for den som gir det akkurat der og da. Det betyr rett og slett vent, så skal jeg svare deg når jeg er klar.

Kanskje? Etterpå?

Kanskje…
Kanskje er ikke ja,
kanskje er ikke nei.
Det betyr, det kan komme til å skje,
men gjør det nå det?
Det vet ikke jeg
hvis du ikke svarer meg.

Etterpå,
etterpå var ikke da,
etterpå er ikke nå.
Er det i dag, det var ikke i går,
er etterpå om 100 år?
For når er nå,
og når er etterpå?

Kanskje…
Etterpå…
Svar ja eller svar nei,
for jeg venter og venter og blir så lei.

Liz Bente Løkke Dæhlie

Etterpå opplever jeg litt mer avventende og vegrende. Men det kan bety det samme at svaret komme når det er klart for den det gjelder.

Hva kan vi gjøre for å hjelpe hverandre i slike vanskelige prosesser. Jeg tror at å lytte til hverandre og prøve å forstå den andres årsaker til å være så avventende er viktig. Noen ganger er det bare å fortelle hvorfor det er så vanskelig å gi et svar nå. Blir vi for krevende, vil ofte situasjonen bare bli enda mer fastlåst fordi det lar ikke den andre få rom nok til å jobbe med årsaken til sitt kanskje eller etterpå.

På den andre siden kan litt ivrig forventning fra den som spør påskynde prosessen hos den som er usikker og føre til at svaret kommer raskere. Når den som blir spurt forstår hvor mye svaret betyr for den som spør, vil det være med på å fremskaffe avklaringen raskere. Dette gjelder særlig når det er gode følelser mellom partene.

Er det ikke det, kan et kanskje bare bety at jeg bryr meg ikke om deg og derfor får du bare vente en stund til. Det er derfor det er så viktig å snakke sammen og være åpen om hvorfor det er så vanskelig å gi det etterlendtede svaret akkurat nå. Dersom den andre  ikke forstår dette og er villig til å ta tiden til hjelp, kan et raskt nei likegodt være svaret. Selvsagt, det avhenger om hva spørsmålet er så klart.

Fant dette lille diktet nedenfor og det viser så tydelig hvor vanskelig det er å vite hvem vi er og hva vi vil noen ganger.

Det eg eg kallar eg

Gjeng i gågata
med ei ape i den eine handa
ein engel i den andre

dei e båe
like framande for meg
men eg elskar dei som gamle kjenningar

eg lukkar meg i ein overdriven oppmerksomheit
eg fnoge og åpnar frendehendene:

engelen er ein galning frå min heimstad
apa kjekkar seg med min raude hatt
og gjer seg ut for å vere meg

Terje Dragseth

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..