Selvbebreidelse

«Å ønske at du var en annen, er å kaste bort den personen du er.»
Sven Göran Eriksson

Hvor mange ganger om dagen bruker du ordet » bør » i referanse til deg selv eller andre mennesker? Jeg vet ikke om deg , men jeg pleide å bruke det mye.

Ordet » bør » har blitt et innslag i vår hverdagsdialog . Vi bruker det i samtale med andre, som en måte å motivere oss selv eller å holde oss i sjakk, og å uttrykke en myriade av følelser, inkludert frustrasjon, skyld og anger.

Etter som jeg har blitt mer interessert i min indre dialog og hvordan den påvirker det jeg føler om meg selv, den jeg viser for verden, og hvordan jeg lever livet mitt, har jeg begynt å innse hvor skummelt ordet » bør» kan være.

Jeg brukte » bør «om en rekke situasjoner, mange ganger hver dag. Heldigvis innså jeg at å fortelle meg selv at jeg skal gjøre mer eller være mer, ikke var å hjelpe meg til å bli et bedre menneske. Det ga meg bare en følelse av  at jeg  ikke var nok som den jeg er.

«Det var en del av hans natur å ikke unnskylde noe, og fortsette å leve som en av sine egne verste anklagere.»
Thomas Hardy

Jeg innså at når jeg fortalte andre mennesker at de bør eller ikke bør gjøre noe, respekterte jeg ikke deres evne til å ta de beste avgjørelsene for seg selv . Dette passet ikke med min personlige filosofi, at alle har en fri vilje og at de så lenge de ikke skader andre, må ta sine egne valg uten innblanding fra omverdenen.  Jeg visste at jeg ikke var det beste medmennesket jeg kunne ha vært, mens jeg brukte et «bør» basert vokabular.

Etter at jeg fikk denne erkjennelsen, har jeg lett etter noe  å erstatte mitt «bør» med en språkbruk som er sunnere og mer akseptert, både for meg og for andre mennesker. Jo lenger jeg er på denne søken, jo mer innser jeg skaden ordet » bør» gjør med vårt forhold til oss selv og våre relasjoner med andre. Her er det jeg har funnet så langt :

Det er to store problemer med å bruke ordet «bør».

«Det er luksus i selvbebreidelser. Når vi skylder på oss selv, føler vi at ingen andre har rett til å klandre oss. »
Oscar Wilde

Når vi bruker ordet «bør «, aksepterer vi ikke virkeligheten. Vi snakker om det som vi skulle ønske var virkelig, men ikke er det. Når jeg brukte ordet «bør » når jeg snakket til meg selv, var det motivert av en mangel på å akseptere meg selv som jeg var,  snarere enn en oppmuntring.

«Jeg satte meg selv i veien for det som skjer, og det skjedde.»
Theodore Roosevelt

Som Dr. Shad Helmstetter forklarer i sin bok « What to Say When You Talk to Yourself», når vi forteller oss selv at vi » bør» gjøre noe, forsterker vi samtidig ideen om at vi ikke gjør det.

Hvis vi sier til oss selv : «Jeg burde egentlig meditere oftere. » Den usagte oppfølgingen av den setningen er » … men det gjør jeg ikke.

Like viktig er, om vi sier: » Jeg burde egentlig ha trent i morges. » Den usagte avslutningen på den setningen er » … men jeg gjorde det ikke.»

På lang sikt, når vi forteller oss selv eller andre mennesker at vi bør, eller de bør gjøre noe, velmenende som vi kan være, forsterker vi  det negative, og det faktum at vi eller de ikke gjør det.

Det er å bruke pekefingeren og belære. Hvem liker vel å bli belært!

Alternativer til «bør».

Jeg vil ikke late som at å fjerne ordet » bør » fra mitt vokabular har vært lett, eller at jeg  i dag lever i  en » bør »  fri tilværelse. Jeg pleide å bruke ordet » bør » mye og  jeg tror det er noe jeg må holde et øye med for resten av livet mitt.

Heldigvis har jeg funnet noen alternativer som er nyttige i å overvinne vanen min  med  å si» bør » til meg selv og andre mennesker.

«I alles liv må det falle litt regn. Jeg er takknemlig for det. Jeg virkelig elsker   brølet fra torden. »
Simon The Sleepyhead

  • Fokusere på fordelene.

I stedet for å fortelle meg selv at jeg «bør » gjøre mer av noe, prøver jeg å fokusere på hvorfor jeg ønsker å gjøre noe bestemt.

I stedet for å si » jeg skal gjøre mer  avspenningsøvelser, » minner jeg meg selv på hvorfor jeg ønsker å gjøre det: «Jeg har det godt når jeg gjør dette noen ganger i uken.»  «Jeg liker å føle at jeg slapper av og strekker ut, » eller «Jeg har en større følelse av å være koblet til meg selv når jeg får tid til å koble kropp og pust.»

  • Fokus på hvordan aktiviteten passer med dine verdier.

Noe av det jeg brukte  å si «bør » om meg selv om, var å ta av noen kilo. Jeg slet med å motivere meg. Stadig utsatte jeg dagen da jeg skulle begynne på et nytt og slankere liv. Det var en konstant kamp med meg selv og , selvfølgelig, å fortelle meg selv; «Du bør starte nå,» men jeg gjorde ingenting for å endre vanene mine.

I stedet begynte jeg å omstille dette ut fra et perspektiv rundt verdiene mine. Jeg begynte å fortelle meg selv, «Det er veldig viktig for meg å  begynne, » eller,  «Jeg ønsker å leve med integritet og gjøre det som jeg sier jeg kommer til å gjøre, når jeg sier jeg kommer til å gjøre det.»

«Den mest fatale illusjonen er at et  synspunkter opp og avgjort. Siden livet er vekst og bevegelse, dreper et fast synspunkt alle som har et slikt syn. »
Brooks Atkinson

  • Fokus på å akseptere og utforske virkeligheten.

Jeg pleide å tenke at jeg ikke skal kjenne meg sint eller negativ. Jeg visste at det var «usunne» følelser å oppleve, og derfor tenkte jeg at det var noe galt med meg som følte det slik. Uansett hvor mye jeg sa til meg selv at jeg ikke skulle føle det jeg følte,  gikk  ikke følelsene bort.

Nå fokuserer jeg mer på å akseptere erfaringene mine. I stedet for å fortelle meg selv,  » Jeg burde ikke føle / tenke _____ , » tar jeg et skritt tilbake og sier » Ok , jeg føler / tenker _____ . Jeg lurer på hvorfor det skjer nå?»

Å fjerne ordet «bør» fra vokabularet vil ta tid, tålmodighet og praksis. Men det er mulig, og det vil gi deg et stort utbytte. Å skifte ut ordet «bør» med en mer nyttig dialog, vil føre til et bedre forhold til deg selv, og bedre relasjoner med menneskene rundt deg også.

«Dessuten, jo mer et synspunkt er inngrodd, jo mindre sannsynlig er det at vi vil se det som påvirker oss, eller se det i det hele tatt. Hvis du vil vite hva vann er, ikke spør fisken.
Mitch Stokes

Besøk siden min på FB, Synnas verden

https://www.facebook.com/Synnasverden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..